Britten in beroep in zaak ex-terreurverdachte

Mirjam
Groot-Brittannië weigert inzage te geven in geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst in de zaak van een ex-terreurverdachte. De Britse regering gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van een rechter die daartoe opdracht gaf. Dat berichtte de BBC vandaag.

Het gaat om de zaak van de Britse ex-gedetineerde Binyam Mohamed, die ruim zes jaar in 'voorarrest' zat in Marokko, Afghanistan en het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo Bay. Hij stelt dat hij tijdens zijn gevangenschap is gefolterd, waarbij de Britse geheime dienst MI5 was betrokken. Een Britse agent zou vragen hebben doorgespeeld aan de ondervragers.

Zijn advocaten proberen informatie vrij te krijgen die volgens hen aantoont dat Groot-Brittannië wist van de martelingen, een beschuldiging die de Britse regering ontkent. Zowel Groot-Brittannië als de VS waren fel gekant tegen de uitspraak. Londen waarschuwde dat de VS in de toekomst mogelijk minder informatie zouden delen. Washington stelt de informatie geheim te willen houden om zijn burgers te beschermen.

Mohamed was de eerste gevangene die Guantanamo mocht verlaten na het aantreden van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Eind februari keerde de man van Ethiopische komaf terug in Groot-Brittannië. Hij was in 2002 in Pakistan gearresteerd.