Oss brengt werk hoffotograaf in beeld

Museum Jan Cunen in Oss toont vanaf morgen een serie bijzondere portretfoto's van de Oranjes. Tot en met 31 januari organiseert het Brabantse museum een tentoonstelling over het leven en werk van Franz Ziegler (1893-1939), die in de eerste helft van de vorige eeuw vooral naam maakte als fotograaf van het Koninklijk Huis.

Ruim een decennium werkte Ziegler aan het hof, waar hij portretten maakte van de bejaarde koningin Emma tot en met prinses Beatrix als peuter. Hij wist het aan tradities gebonden genre te verlevendigen en te zoeken naar een meer spontane vorm, aldus het museum. "Zo transformeerde hij het beeld van een wat timide prinses Juliana in de loop der jaren tot dat van een zelfbewuste kroonprinses met een Hollywood-achtige glamour."

Ziegler was daarnaast een gedreven, moderne fotograaf die zich inzette voor de ontwikkeling van de fotografie. Hij organiseerde tentoonstellingen, gaf lezingen en was bestuurlijk actief.

Op de tentoonstelling zijn meer dan honderd foto's van Ziegler te zien, waarvan vele nooit eerder werden geëxposeerd. Onder anderen de nabestaanden van de fotograaf en het Koninklijk Huisarchief in Den Haag hebben foto's uitgeleend aan het museum. Daarnaast biedt de expositie een blik in de studio- en dokapraktijk van de hoffotograaf met fotospullen als zijn studiocamera en authentieke glasnegatieven. Museum Jan Cunen is onderdeel van de gemeente Oss.
Submitter:  Bron: ANP