Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
21. Etappe 18 - Station Wezep - Hattem
Deze etappe liep ik wederom samen met mijn dochter, net als de hieropvolgende etappe. Bij etappe 19 moest ik namelijk een monsterbrug richting Zwolle oversteken, en aangezien ik hoogtevrees heb, ging ze met me mee ter 'morele ondersteuning'.
We vertrokken uit Wezep (Foto 1), door het bos (Foto 2 en 3, collega qltel zou die stapel bomen maar wat graag willen hebben voor zijn houtkachel denk ik) richting de Wezepsche Heide (Foto 4). Over de snelweg heen (Foto 5) verder richting Hattem (Foto 6). Onderweg komen we op landgoed Molencate nog een watermolen tegen (Foto 7).
Eenmaal in Hattem aangekomen lopen we langs de begraafplaats, waar ook een gedeelte als Joodse begraafplaats in gebruik is. Na enig zoeken had mijn dochter deze gevonden. (Foto 8) Hier ligt het echtpaar Van Gelder-Bakker begraven. Het echtpaar was woonachtig aan de Achterstraat in Hattem, alwaar zij een textielzaak hadden. Tijdens de oorlog zat het gezin op verschillende adressen ondergedoken. Moeder Elisabeth Bakker kon het maar niet laten om haar kinderen op de verschillende adressen op te zoeken: het wilde niet tot haar doordringen dat ze hiermee de hele gemeenschap in gevaar bracht. Uiteindelijk werd het echtpaar daarom door het verzet ter dood gebracht, op 22 april 1944. (Foto 9).
Daar stond ik dan samen met mijn dochter; die een groot deel van haar leven in een pleeggezin heeft gewoond. Enerzijds kon ik niet begrijpen hoe een moeder haar kinderen in gevaar bracht door ze steeds maar weer op te zoeken en aan de andere kant begreep ik haar verlangen om haar kinderen te willen zien maar al te goed. Ik heb mijn kind ook jarenlang moeten missen. Ik mocht haar dan wel zien, maar alleen op vastgestelde tijden. En weer vroeg ik mij af: wat maakt iemand een goede moeder? Elisabeth Bakker hield zoveel van haar kinderen dat het haar eigen dood werd. Ik vroeg me op dat moment af of ik wel hard genoeg gevochten had voor mijn dochter. Haar reactie was: "Ja dat heb je. Je hebt gedaan wat je kon binnen je macht, en elke keer als je langskwam gaf je aan dat je niet klaar was met vechten."
Na een laatste blik op de begraafplaats (Foto 10) liepen we verder richting het centrum van Hattem, langs de Wiessenberger kolk (Foto 11) via het Deandelspoortje (Foto 12 1n 13) tot we bij de synagoge komen (Foto 14). Hier hangt een gedenkplaat (Foto 15) met daarop alle namen van de gesneuvelde Joodse inwoners. Wat op de grafsteen niet vermeld staat, staat wel op de gedenkplaat; namelijk dat het echtpaar Van Gelder-Bakker door het verzet werd omgebracht (Foto 16). Een stuk verder langs de route kwamen we weer een aantal struikelstenen tegen; daarop drie namen die we ook op het gedenkbord hadden zien staan.
Overigens zie ik nu bij het nalopen van de route dat de foto's van de synagone en en de struikelstenen eigenlijk bij etappe 19 horen, maar ik vind ze beter bij deze etappe passen, omdat ze bij het verhaal over het echtpaar horen.
Lengte van deze etappe: volgens Wandelnet 8,5 kilomter, volgens mijn GPS 10,4 kilometer.
Westerborkpad - Etappe 18 (1) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (2) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (3) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (4) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (5) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (6) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (7) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (8) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (9) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (10) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (11) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (12) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (13) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (14) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (15) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (16) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - Etappe 18 (17) (Foto: FOK!)