Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
13. Etappe 11: Station Nijkerk - Station Putten
Als ik soms de etappes bekijk valt me op dat je op sommige punten onnodig lijkt om te lopen, maar die voeren dan bijvoorbeeld langs een (Joods) monument of begraafplaats waar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog liggen begraven. Zo ook tijdens deze etappe: we lopen eerst een heel stuk Nijkerk (Foto's 1 tot en met 3) in waar op een gegeven moment een Joods monument staat (4, 5,6 & 7) . Het valt me vaak op dat bij dergelijke monumenten nog steeds kaarsjes (danwel elektrische waxinelichtjes) staan of dat er bijvoorbeeld steentjes op gestapeld liggen, waardoor je merkt dat mensen de slachtoffers nog steeds herdenken. Dat was hier niet het geval, maar zoals de meeste monumenten is ook deze zeer goed onderhouden, wat ik toch mooi vind om te zien.
We lopen verder, Nijkerk uit (9), totdat we bij natuurgebied de Oldenaller weer eens de bagger ingestuurd worden (9 tot en met 13). Voorzichtig naderen we putten waarbij we ook langs de zoete inval komen (foto 14). Voordat we Putten daadwerkelijk bereiken mogen we eerst nog een stukje bagger trotseren (15 &16) totdat we in Putten bij het monument ter nagedachtenis aan de Puttense razzia aankomen. (17 &18)
In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug (ook wel "Poorterbrug" genoemd) tussen Putten en Nijkerk vanuit een hinderlaag een auto met daarin officieren van de Wehrmacht. Het is nog steeds onduidelijk waarom men deze verzetsdaad uitvoerde en in wiens opdracht. Bij het vuurgevecht kwamen een Duitse officier en een van de verzetsmensen (Slotboom) om het leven. Twee van de inzittenden, korporaals, wisten te vluchten en een andere officier vluchtte zwaargewond naar een nabijgelegen boerderij, vanwaar hij ook de Duitsers inlichtte.
Op 2 oktober werden ter vergelding 659 mannen afgevoerd, in eerste instantie naar Kamp Amersfoort. In Amersfoort werden 58 mannen wegens gezondheidsredenen vrijgelaten. Vanuit Amersfoort werden de overige 601 mannen op 11 oktober op transport gezet naar het concentratiekamp Neuengamme. Tijdens dat transport sprongen dertien mannen uit de trein. Vanuit Neuengamme gingen de overgebleven mannen naar diverse buitenkampen van dit kamp, onder andere Husum-Schwesing, Ladelund, Bergen-Belsen, Meppen-Versen, Beendorf, Wöbbelin en Malchow. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.
Onder de indruk loop ik het laatste stukje naar station Putten en prijs me gelukkig dat ik in vrijheid terug naar huis kan keren.
Lengte van deze etappe: volgens wandelnet 15,1 km, volgens mijn GPS 16,9 km
Westerborkpad - etappe 11 (1) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (2) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (3) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (4) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (5) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (6) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (7) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (8) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (9) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (10) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (11) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (12) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (13) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (14) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (15) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (16) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (17) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 11 (18) (Foto: FOK!)