Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
10. Etappe 8: Station Baarn - Station Amersfoort
De cijfers in de tekst verwijzen naar de bijbehorende foto.
We beginnen de etappe op station Baarn, waar we als eerste de Koninklijke Wachtkamer (1) tegenkomen. Langs het spoor lopen we al snel Baarn uit waarbij we langs een snackbar lopen die heel verrassend 'Spoorzicht' (2) heet (hadden ze niets originelers kunnen verzinnen?). Met een boog om een begraafplaats (3) heen wandelen we over een enge brug Baarn (4 en 5) uit en lopen we langs het spoor richting Amersfoort.
De route van Baarn naar Amersfoort loopt een heel stuk langs een saaie dijk (6 en 7) (heel goed zou mijn collega qltel zeggen, saaie dijken oefenen is goed voor het wandelen van de Vierdaagse in Nijmegen) en dan heb je alle tijd om na te denken. Terwijl ik langs die saaie dijk wandelde bedacht ik me hoe gelukkig ik me kan en mag prijzen dat ik de vrijheid heb om dit te doen, het verhaal van de Tweede Wereldoorlog nog mag en kan doogeven aan de generatie na mij, die het hopelijk weer door zullen geven aan de generatie na hen.
Vorig jaar mei schreef ik de column Wat is dan vrijheid?. Dat was in een periode waarin ik behoorlijk overspannen was en tegen een burn-out aanhikte. Inmiddels ben ik in rustiger vaarwater terecht gekomen, en wandel ik heel veel. Het is ontspannend en rustgevend, en je bent heerlijk alleen met je gedachten. Zoals user scherpschutter (terecht) opmerkte: "Monique, wat krijg jij ongelofelijk veel denktijd als je onderweg bent." En dat klopt. Ik wilde tijd om na te denken, over mijn leven, over vrijheid, geluk en wat moederschap voor mij betekent.
En hoe verder ik loop, hoe meer ik besef wat vrijheid voor mij betekent. Op Station Utrecht Centraal staat een mooie spreuk op het Beatrix Theater: "En hoe verder hij ging des te langer was zijn terugweg". En dat klopt helemaal; hoe verder ik kom, hoe verder ik terug moet reizen naar huis. Maar hell, ik kán tenminste nog terug naar huis, dat konden die Joden, verzetsstrijders en alle andere gesneuvelden niet.
Op weg naar huis vanaf etappe 7, bedacht ik me hoe mijn grootouders me vroeger over de oorlog vertelden, en ik vond het jammer dat ik veel van die gesprekken vergeten ben. Gelukkig leeft de oudste zus van mijn vader nog en zij wist mij te vertellen dat in Rotterdam mensen verplicht werden om Duitse soldaten in huis te nemen. Doordat de tante van mijn oma bij mijn grootouders in trok, was er in haar huis voldoende ruimte om de soldaten samen te laten wonen, zodat mijn familie geen soldaten in huis had. Mijn oma en haar vader werkten op het kerkelijk bureau waar de voedselbonnen ingenomen werden in ruil voor voedsel, en oma vertelde vroeger hoe er wel eens bonnen onder tafel verdwenen, zodat ze nogmaals gebruikt konden worden; waarmee dan onder andere onderduikers geholpen konden worden.
Bijna aan het eind van de oorlog, in november 1944, werd er in Rotterdam een razzia gehouden, waarbij alle mannen tussen de 17 en 40 jaar werden opgeroepen om zich te melden voor de Arbeidseinsatz. Bij weigering liep men de kans doodgeschoten te worden. Mijn opa koos er voor om onder te duiken, hij verstopte zich in de kelder onder de preekstoel in de Statensingelkerk. Had hij dat niet gedaan, dan had ik hier waarschijnlijk niet gezeten, en had ik dit verhaal niet kunnen vertellen.
Eenmaal in Amersfoort (8 en 9) aangekomen lopen we langs twee begraafplaatsen. Eerst een grotere (10 en 11) daarna een Joodse begraafplaats. Hier staat een monument voor 55 onbekende Joodse slachtoffers uit Kamp Amersfoort (12 tot en met 16). Hierna lopen we door naar het eindpunt van de etappe: station Amersfoort (17).
Lengte van deze etappe: volgens Wandelnet 10,8 km, volgens mijn GPS 13,3 km
Westerborkpad - etappe 8 (1) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (2) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (3) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (4) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (5) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (6) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (7) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (8) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (9) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (10) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (11) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (12) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (13) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (14) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (15) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (16) (Foto: FOK!)
Westerborkpad - etappe 8 (17) (Foto: FOK!)