Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal

Nintendo heeft eerder deze week de Nintendo Switch Lite aangekondigd. Deze nieuwe versie van de Switch is kleiner en lichter en wordt, voor een lagere prijs, vanaf 20 september op de markt gebracht. Dit apparaat wordt al gezien als de echte opvolger van de 3DS die dankzij een vriendelijk prijskaartje een wijdere groep mensen gaat aanspreken. Kinderen bijvoorbeeld.

Deze nieuwe editie wordt ongetwijfeld erg succesvol, het feit dat de prijs dichter bij de tweehonderd euro ligt, een ‘sweet spot’ voor veel mensen, gaat daar al eigenhandig voor zorgen. De exacte prijs voor Europa is nog niet bekend, maar de pre-orders staan op dit moment op 229 euro.

Echter, als we nauwkeuriger kijken naar de features en mogelijkheden wordt er al snel iets duidelijk: de Switch Lite is een gemiste kans en een slechte deal. De originele Switch kost op dit moment op de meeste plaatsen 329 euro. Je krijgt als voordeel daarbij wel 35 euro aan eShop tegoed, iets dat je met gemak kunt uitgeven. Tot de Switch Lite ook bundeldeals krijgt ligt in principe het prijsverschil op dit moment dus rond de zeventig euro. Voor dat verschil lever je erg veel in, zo blijkt. De Switch Lite ontdoet zich namelijk van het kernelement van de Switch: de mogelijkheid om te switchen tussen handheld en console. De Switch Lite is niet via een dock te verbinden aan een televisie.

De afneembare Joycons zijn ook verdwenen. Dat betekent dat je niet meer direct uit de doos een lokaal multiplayer apparaat hebt. Als je met vrienden samen wilt spelen moeten deze zelf een Switch hebben of je moet een extra controller kopen (65 euro, waarmee je al op de prijs van de originele Switch zit). Samen spelen op een Switch Lite lijkt sowieso niet de bedoeling, want ook de kickstand is verwijderd, waardoor je de Lite onhandig tegen iets aan zou moeten zetten.

Geen Joycons betekent ook geen HD rumble (of zelfs normale rumble) en geen IR Sensor. Dat laatste houdt ook in dat bepaalde games (Nintendo Labo, 1-2 Switch) of modi in sommige games (Super Mario Party) er niet op werken. Tenslotte zou je het feit dat het scherm kleiner is ook een nadeel kunnen noemen, omdat de leesbaarheid (niet alleen van tekst) van bepaalde games twijfelachtig wordt. Wat betreft voordelen naast de lagere prijs kun je de traditionele vierpuntstoets (afwezig op de originele Switch) en een iets langere batterijduur noemen.

De Switch Lite is mijn inziens bovenal een gemiste kans. Had hem dan echt wezenlijk anders gemaakt, net als de DS inklapbaar bijvoorbeeld zodat hij in je broekzak past. Qua lengte is de Lite maar drie centimeter kleiner vergeleken met de originele Switch. Hij is nog steeds 20.8 cm en past daardoor in geen normale broekzak. De Lite moet net als de originele Switch in een tas meegenomen worden en is dus niet perse een beter handheld apparaat.

Al met al moet je dus wel erg veel compromissen aangaan met deze nieuwe Switch. Daarom betwijfel ik ook of dit nou echt een beter alternatief is voor de hiervoor genoemde  doelgroep, de kinderen. Wil een kind dan nooit en te nimmer de mogelijkheid hebben om een game als Breath of the Wild op de televisie te kunnen spelen? Willen ze zeker weten nooit samen spelen met andere kinderen die geen Switch hebben? Er zijn vast meer dan genoeg mensen waarvoor de Lite wel een logische aankoop is. Maar voor de meeste gamers lijkt mij dit typisch een geval van goedkoop is duurkoop.