De vijf beste games van 2021

Eind januari is een perfect moment voor een terugblik op de voorgaande jaar. De hype van de najaar-games is dan weggevloeid en het is makkelijker om een goed overzicht te krijgen. Ik heb eerder vandaag ook mijn top vijf slechtste games van 2021 met jullie gedeeld, dus er rest niets anders dan ook de kwalitatieve toppers te benoemen. Net als de voorgaande lijst is dit niet de mening van de hele redactie, maar enkel die van de schrijvende redacteur.

Ik heb vorig jaar dus meer dan veertig nieuwe games gespeeld en mijn conclusie is dat 2021, ondanks alle COVID-perikelen en een paar vreselijke games, een heel goed gamesjaar was. Uiteraard waren er ook een paar games die de onderstaande top vijf niet hebben gehaald. Het gaat onder andere om: Ratchet & Clank: Rift Apart, Death’s Door, Psychonauts 2, Resident Evil Village en NEO: The World Ends With You. Dat zijn stuk voor stuk geweldige games, maar mijns inziens waren ze allemaal net niet goed genoeg om de beste games van het jaar te verdringen. Let ook op dat ik niet letterlijk alle games heb gespeeld die zijn uitgekomen (sorry, Deathloop).

#5 – Subnautica: Below Zero
De originele Subnautica was een van de grote verrassingen van 2018. Die game wist niet alleen een wonderlijke onderwaterwereld neer te zetten, maar presenteerde ook een intrigerend verhaal met leuke twists. Below Zero, een alleenstaande semi-sequel, kon natuurlijk niet het mysterie en de surprises zomaar repliceren, maar het heeft het concept dermate verder verfijnd dat het simpelweg een van de beste games van 2021 is geworden.

Below Zero speelt zich wederom af in planeet 4546B. Je speelt met een nieuw personage dat haar zus probeert op te sporen. Dat gebeurt in het noordelijke deel van het planeet, waar het vanzelfsprekend een stuk kouder is. Deze nieuwe locatie is een van de sterkste punten van Below Zero. Het mag dan een stuk meer compact zijn dan het gebied in de originele game; het heeft meer variatie en het zit allemaal wat slimmer in elkaar.

Subnautica was natuurlijk ook een survival sim. Je moest onderwater niet alleen je zuurstofmeter goed beheren, maar ook oppassen dat je personage niet te veel honger of dorst kreeg. Deze elementen voegen in meerdere opzichten diepgang toe aan het spel, maar natuurlijk konden ze ook een beetje irritant zijn. Below Zero bevat ze nog steeds, maar duwt ze subtiel meer naar de achtergrond. Je kunt namelijk nu makkelijker zuurstof, drinken en eten in de onderwater omgevingen vinden. Dat zorgt ervoor dat je minder zit te kloten met zijtaakjes en je je meer kunt focussen op de kern van het spel: het verkennen van deze geweldige alienwereld.

Dat verkennen doe je met behulp van allerlei nieuwe gadgets. De leukste daarvan is de Sea Truck, een modulair voertuig dat je altijd kleiner kunt maken of uitbreiden. Het is een geniale manier om in de verschillende biomes te duiken. Al met al heb ik dus ontzettend genoten van Below Zero, daarom kan ik ook niet om te zien wat ontwikkelaar Unknown Worlds voor de volgende game klaarspeelt.