Een voorzichtige vooruitblik op gamesjaar 2022

Het is makkelijk om te roepen dat 2022 een fantastisch gamesjaar wordt. Helaas is de werkelijkheid misschien wel moeilijker dan ooit om goed te voorspellen. Het effect van de pandemie op gamesontwikkeling en daarmee ook releasedata dreunt nog altijd door. Game-uitgevers zijn ook conservatiever dan ooit met aankondigingen. Het zou mooi zijn als langverwachte toppers zoals God of War Ragnarok en de Breath of the Wild-sequel dit jaar uitkomen, maar waarschijnlijk weten Sony en Nintendo zelf niet eens zeker of deze games dit kalenderjaar uitkomen.

Verder zijn veel game-fans nog altijd aan het wachten totdat ‘next gen’ zich echt aandient. Wat dat betreft biedt het eerste kwartaal van 2022 weinig hoop tot echte technologische vernieuwing, want zo goed als alle aansprekende games zijn cross-gen. De industrie heeft nog altijd niet de echte definitieve overstap gemaakt, iets dat gezien de huidige situatie van de wereld en het tekort aan nieuwe consoles ook wel weer logisch is.

Ondanks deze kanttekeningen is er gelukkig ook nog altijd genoeg om naar uit te kijken. Sony bijvoorbeeld begint het jaar ijzersterk met een combinatiestoot van Horizon Forbidden West (18 februari) en Gran Turismo 7 (4 maart). Verder hebben ze ook het mysterieuze Ghostwire: Tokyo (24 maart) van Tango Gameworks, een game die zomaar een verrassende hit zou kunnen worden. Forspoken (24 mei) is een andere grote AAA-release en fans hopen natuurlijk dat ook Final Fantasy XVI en God of War Ragnarok het najaar halen. Gooi daar nog interessante indies bij zoals Stray, Little Devil Inside en Sifu en je komt tot een hele degelijke lineup.

Microsoft heeft dit jaar de gamesindustrie al op zijn kop gezet met de aangekondigde overname van Activision Blizzard. De tech-gigant heeft met deze investering van zo’n zestig miljard euro zich waarschijnlijk van een rooskleurige toekomst verzekerd. Fans moeten het wel vooral met dat verre vooruitzicht doen, want een blik op de nabije toekomst is een stuk minder boeiend.

Wat betreft exclusives staat er in de eerste helft van 2022 zowat niets op de agenda. De matig ogende first-person shooter Crossfire X van Remedy Games en de Zelda-achtige Tunic (16 maart) staan genoteerd, maar verder nog niets anders. De tweede helft van 2022 gaat dat waarschijnlijk goedmaken, want dan komen Redfall, Scorn, S.T.A.L.K.E.R. 2 en natuurlijk Starfield uit.

Ben je Nintendo-fan? Dan heb je zoals gewoonlijk pech, want Nintendo weigert om vroegtijdig de kaarten op tafel te leggen. We weten wat er op de korte termijn uitkomt natuurlijk: Pokémon Legends: Arceus (28 januari) wordt straks een veelbesproken game, ongeacht of het een goed spel is of niet. Daarna is er de Final Fantasy Tactics-achtige Triangle Strategy (4 maart) en de open-wereld Kirby and the Forgotten Land (25 maart). De laatste game met een releasedatum is de Advance Wars-remake op 8 april.

Waarschijnlijk komen ook Mario + Rabbids Sparks of Hope, Splatoon 3 en Bayonetta 3 dit jaar uit. Dat zijn de games die ik bij de volgende Nintendo Direct zou verwachten.  Voor de rest blijft alles een grote mysterie. Er doen geruchten de ronde van een  remake van de eerste Metroid Prime-game, Xenoblade Chronicles 3 en een nieuwe Fire Emblem-game, maar dat zou net zo goed allemaal nep kunnen zijn. Breath of the Wild dan? Daar durft ook niemand meer iets over te zeggen.

Het begin van het jaar staat voor de rest vooral in het teken van een multiplatform release: Elden Ring. De games van From Software zijn al lang niet meer niche en nu de volgende game open-wereld is zijn de verwachtingen voor succes misschien misschien wel groter dan ooit. Verder zijn de ambitieus ogende Dying Light 2 en de nieuwe Destiny-uitbreiding (The Witch Queen) interessante releases. Persoonlijk verwacht ik ook dat Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin een leuke game wordt. Het verhaal en de personages van die game lijken lachwekkend slecht, maar de beta vorig jaar heeft al bewezen dat de gameplay sterk is.

Wat staat er dan nog meer op het programma voor later in het jaar? Tiny Tina’s Wonderlands (25 maart) en Saints Row (23 augustus) zijn opvallende namen. Op het gebied van indies kijken fans reikhalzend uit naar de Cuphead DLC en Hollow Knight: Silksong. Wellicht weet CD Projekt Red eindelijk Cyberpunk 2077 te fixen met de aankomende next-gen versie.

Ongeacht wat voor genres je leuk vindt lijken er dus wederom meer dan genoeg leuke games uit te komen. Bovendien hebben uitgevers nog amper games voor dit najaar aangekondigd, dus het zou zomaar kunnen dat er dan nog een aantal knallers uitkomen. Persoonlijk denk ik daarom ook, ondanks alle onzekerheden, dat 2022 weer een mooi gamesjaar wordt.