Het beste en slechtste van E3 2017

5. Pheno

Veel mensen vinden het een karige E3 als het om nieuwe titels ging. En daar ben ik het mee eens. Gelukkig waren er nog wat toffe titels getoond om het niet de karigste ooit te maken, maar de persconferenties waren bijna compleet zonder verrassingen. Ubisoft heeft er nog het beste van kunnen maken: een goede mix qua genres, gameplatformen en genoeg informatie zodat je ook weet wat je ziet. Daar kan bijvoorbeeld Sony nog wat van leren die de playlist-functionaliteit van YouTube gevonden hadden. Leuk tig trailers van soms nieuwe games, maar als iemand kan uitleggen waar bijvoorbeeld Moss over gaat aan de hand van die wel erg korte trailer: best knap.

Microsoft laat me vooral verward achter. Xbox One X is een kutnaam voor het eerdere Project Scorpio. Het bekt niet, en het doet me voor de rest ook weinig. Want de ene 'exclusive' na de andere werd  getoond. Prachtig, maar het komt allemaal ook naar Windows 10-pc's, wat is er precies exclusive? Waarom zou ik naast een bij de tijdse pc nog een Xbox One X kopen? Daar konden ze me niet overtuigen. Wel goed is dat meteen alle oude games er baat bij gaan hebben mocht je upgraden. De persconferenties van de twee giganten vielen dus wat tegen. De overige waren zeker niet slecht, maar zeker niet wereldschokkend. Het probleem van internet: het lekt allemaal al van te voren uit. Nintendo en Ubisoft waren voor mij persoonlijk de betere shows om naar te kijken. Een introductie of uitleg bij een game maakt het meteen veel zinniger en leuker.

Assassin's Creed ORigins Eagle

'Nieuwe' games die er voor mij uitsprongen en ook nog dit jaar te spelen zijn:

  • The Evil Within 2: horror in het najaar. Als ze nu nog VR toevoegen dan pis ik gegarandeerd in mijn broek.
  • Wolfenstein 2: het zag er vooral fun uit.
  • Star Wars Battlefront II: singleplayer, eindelijk! En veel meer zinnige upgrades in multiplayer ook nog.
  • Mario + Rabbids: Nintendo Switch krijgt meteen een volle bak liefde van Ubisoft. XCOM-achtige gameplay maar dan met heel veel humor.
  • Assassin’s Creed Origins: een jaar overslaan en dan met dit op de proppen komen. Ik heb hier zin in!
  • Metroid: Samus Returns: de titel zegt het al. Eindelijk weer een echte Metroid-game.
  • Super Mario Odyssey: Mario zoals we hem kennen, maar dan toch weer niet. Het is vreemd, maar volgens mij wel lekker. We mogen er binnenkort even zelf kennis mee maken, dus ik ben benieuwd.

'Nieuwe' games waar ik zeker naar uitkijk maar het duurt nog lang:

  • Spider-Man: een van de weinige Marvel-games waar ik echt een goed gevoel over heb. Was het maar 2018.
  • Dragon Ball Fighter Z: een 2D-fighter met de welbekende over-the-top effecten uit de anime-serie gemaakt door ontwikkelaar Arc System Works? Count me in.
  • Metro Exodus: deze zag ik niet aankomen, maar ik werd er blij van. Metro is terug en ziet er toffer uit dan ooit.
  • Metroid Prime 4: de buurt heeft er last van gehad bij de echt compleet nietszeggende teaser. Juichend en toeterend door de straat en alleen maar om een logo.
  • Door het nieuws dat er ook een Pokemon RPG komt voor Switch, zonder maar enig beeldmateriaal om de woorden te ondersteunen, werd ik toch ook blij.
  • Nintendo kwam ook met een nieuwe Kirby- en een nieuwe Yoshi-game. En laat ik nu een sucker zijn voor die games. Voordeel: deze waren al wel ingame te zien.

Yoshi Switch

Er waren ook games die me deden twijfelen, waaronder God of War en Anthem. Twee grote titels maar ik mis de grove actie in God of War waar de franchise zo bekend om geworden is. Ik mis uberhaupt toffe gameplay in Bioware's Anthem. Vliegende mechs speelde ik al in DOS met Mechwarrior. Het ziet er zeker prachtig uit, maar hoe leuk is het om te spelen? Er is nog niet veel bekend dus hopelijk hebben ze wat meer te tonen een volgende keer.