Het beste en slechtste van E3 2017

3. Kensuke

Hooptepunt 1:

Super Mario Odyssey is fantastisch. 3D Mario-games zijn zo'n beetje de meest creatieve games die er zijn, al krijgen ze daar lang niet vaak genoeg krediet voor. Super Mario Galaxy 1/2 en Super Mario 3D World waren collecties van allerlei uiteenlopende game-ideeën die samenkwamen in uitmuntende platformers. Odyssey neemt het 'ideeën fabriek'-design nog een stukje verder en komt met allerlei nieuwe gameplayelementen die er geweldig uitzien. Geen andere game oogde tijdens E3 zo heerlijk speels of gewoon puur fun. Kortom, ik kan niet wachten.

Super Mario Odyssey Goomba

Hoogtepunt 2:

Monster Hunter World is de game waar hardcore Monster Hunter-fans zoals ik al jaren op wachten. De evolutie van de formule en de mechanieken in de franchise gaat de laatste jaren heel stapsgewijs en naar mijn idee te langzaam. Met World doet Capcom eindelijk weer een sprong in de diepte en worden bepaalde kernelementen op de schop genomen. Open levels, een levendige wereld en nog meer.

Dieptepunt:

Deze E3 kende wat mij betreft geen duidelijke winnaar of verliezer. De grote drie uitgevers hadden allemaal sterke en zwakke punten. Over het algemeen was heel E3 een beetje leeg qua nieuwe aankondigingen en verrassingen. Het is een beetje een tussenjaar geworden.

Xbox Scorpio

Neem Microsoft bijvoorbeeld, dat niet echt met de Xbox One X kon overtuigen en bovendien een vrij zwakke lineup aan exclusives heeft. Sony heeft wat meer leuke exclusives, maar die hadden dan ook zelfs al vóór deze E3 hun lineup tot aan 2019 aangekondigd. Het is dan ook logisch dat ze dit jaar eigenlijk heel weinig te melden hadden. Nintendo deed het prima, maar ze hadden ook een aantal opvallend zwakke games. Fire Emblem Warrios, Yoshi 2018 en Kirby 2018 ogen alle drie erg saai en ongeïnspireerd.

Dieptepunt 2:

Metroid Prime 4 en Beyond Good & Evil 2 werden deze E3 onthuld. Op papier zijn dit megaton onthullingen waar ik normaal uit mijn dak voor was gegaan. In werkelijkheid lijken deze games op dit moment vaporware waar we nog heel wat jaren op moeten wachten. Van Metroid Prime 4 weten we de ontwikkelaar niet, toch wel een belangrijk gegeven. Beyond Good & Evil 2 lijkt amper een connectie te hebben met het origineel en is eigenlijk nog gewoon helemaal niets.