First Look 2016

2. Services, Shoppen en Theater

Games streamen
Wil je graag gamen en kun je moeilijk kiezen? Gamingplatform Utomik laat je meer dan 340 indies streamen naar je pc. Ze hebben een techniek waarmee je vanaf slechts 200MB op je harde schijf al toegang tot de volledige game hebt met alle grafische toeters en bellen.

Zelfs op de betreurenswaardig slechte wifi van Jaarbeurs Utrecht konden we Darksiders binnen een minuut spelen. Sommige games vragen een grotere buffer, maar de grafische kwaliteit is absoluut top. Er is absoluut geen lag in de besturing en je hebt echt de volledige game. Bij mijn uitgebreide tests heb ik één keer meegemaakt dat het geluid in een cutscene bleef hangen, omdat de game op de achtergrond aan het laden was. Dit kan aan de game liggen of de service. Na deze glitch draaide alles weer prima door. Utomik richt zich voornamelijk op de betere indiegames. Een korte blik toont Deponia, The Cave, Magicka, Overlord – Raising Hell, Bound by Flame, Evoland II en Sonic. Het aanbod varieert heel sterk, van casual en RPG tot FPS en Platformers. Er wordt een launcher geinstalleerd op je pc met een overzichtelijke gebruikersvriendelijke interface. De oudere games zijn niet zo interessant, maar de meer recente games draaien zonder problemen zelfs op widescreen opstellingen. Ik ben aangenaam verrast door deze streaming service. Het is relaxed om snel even een game te proberen die je nog niet hebt of om eens iets anders te spelen. De bibliotheek wordt constant uitgebreid, dus het ziet er echt veelbelovend uit.

Utomik is nog in open bèta en daarom kost het slechts €5,99 per maand. Na de bèta stijgt de prijs naar €10 per maand. Je zit niet vast aan een abonnement en kan alles stopzetten wanneer je wilt. Om je met de service kennis te laten maken, kun je via de website jezelf opgeven voor 14 dagen gratis Utomik. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

Snel gamers vinden
Heb je moeite om een team samen te stellen op jouw niveau of gewoon behoefte hebben om gamers te ontmoeten, dan kun je terecht bij de GamingHub. Deze service is nog in een zeer pril pre-alfa stadium, maar heeft ambitie, potentie en genoeg leuke ideeën. Je geeft je op via de website en kijkt bij het platform van je keuze, dus pc, PlayStation 4 of Xbox One. Dan kies je je game en zet een berichtje neer voor anderen. Er komen ook forums, vraagbaken en privé-chat, maar zoals je ziet zijn ze net begonnen. Het is een leuk idee en met genoeg gamers die meedoen ook erg tof. Voor gamers die een team zoeken in Call of Duty, die willen meedoen aan evenementen of gewoon willen kletsen kan het handig zijn.

First Look 2016 - GamingHub

Bioscooptheater
Er was ook een theater waar je presentaties kon zien en vragen kon stellen aan bekende personen. VladimirLenuit en ik gingen samen naar de presentatie van Dishonored 2, waar dezelfde missie werd gespeeld van de hands on van Puddington. Daarna kregen we een kort stukje te zien van een ander level vol verschillende soorten vijanden. Na afloop kregen we ook een poster als aandenken.

Er was ook een presentatie van Watch_Dogs 2 met een blik wat er allemaal verbeterd is. We kregen eerst een aantal trailers te zien en toen gelukkig gameplay. Chicago is ingeruild voor San Francisco, ctOS heeft een upgrade gehad naar versie 2.0, Aiden Pearce is vervangen door Marcus Holloway en underground hackersorganisatie DedSec heeft wat nieuwe leden. Je kunt nu ook auto’s hacken op afstand en ze als een radiografisch speelgoedautootje besturen. Ook werden ons twee nieuwe gadgets getoond: een drone waarmee je de boel kan verkennen, objecten op afstand kunt hacken en vijanden in kaart kunt brengen en een kleine robot die door gaatjes kan crossen, zaken kan oppakken voor je, knoppen bedienen en waar je uiteraard ook mee kunt hacken. Deze twee nieuwigheidjes geven je de mogelijkheid om Watch_Dogs 2 ook volledig sluipend uit te spelen. Het is niet makkelijk, maar het kan. Ik vond altijd al de grote tegenstelling tussen het stiekeme digitale inbreken en het brute directe geweld in het eerste deel erg bevreemdend. Marcus heeft ook een heleboel emoties en acties die je kunt uitvoeren naar NPC’s. Je kan ervoor kiezen iemand te complimenteren, beledigen of gewoon een dansje te doen. Je kunt ook iemands profiel hacken en wijzigen zodat deze persoon opeens gezocht wordt door de politie. Ook heeft Watch_Dogs 2 meerdere bendes die je tegen elkaar kunt opzetten om er als lachende derde met de buit vandoor te gaan. Binnenkort hebben wij meer informatie over Watch_Dogs 2, dus houd FOK! in de gaten.

 

Comic Artist Avenue
Dit jaar waren er ook weer comic artists aanwezig. Je kan merchandising kopen, schetsen laten maken en met ze op de foto. Daarnaast is het ook mogelijk een project te steunen. Els Decker is bijvoorbeeld bezig met de strip Ghosts of the Mangrove, die je kunt steunen via Patreon.

First Look 2016 - Els Deckers

Shopaholics
Er waren ook stands vol met posters en prullaria voor de connaisseur. Natuurlijk waren er veel prijzen zwaar aangedikt voor de beurs, maar de scherpe koopjesjager kon ook echte koopjes vinden. Wat dacht je van drie posters vinden voor slechts €5,- of originele Witcher-figurines voor maar €39,- per stuk? Ook was de bekende casemodder Femke Toele van FAT aanwezig om een case te maken. Wij hopen binnenkort een special met haar te plaatsen.

Lootchest
Op gamebeurs Indigo kwam ik het fenomeen lootchest reeds tegen. Tegen een vast bedrag per maand ontvang je een doos vol met goodies. Er kan van alles in de lootchest zitten, dus je hebt iedere maand een verrassing. Natuurlijk zitten er ook producten bij waar je niets mee hebt, maar je hebt in ieder geval altijd kleine kadootjes om weg te geven. Voor First Look was er een speciale lootchest samengesteld en om jullie te tonen wat je kunt verwachten heb ik deze voor €25 aangeschaft. Kijk zelf of je het de prijs waard vindt.

Met de klok mee:

  • Titans vinyl Nathan Drake van Uncharted
  • Holografische plaat van The Joker uit Suicide Squad
  • Super Mario-dekentje
  • Pak speelkaarten van Batman v Superman: Dawn of Justice
  • Super Mario-kettinkje met sticker
  • Vijf vinyl stickers van Iron Man
  • Star Trek ‘captain rank’ speldje (van de filmreeks)
  • Grote mok van The Hobbit

First Look 2016 - Lootchest


Door de ogen van de bezoekers
Later op de dag sloten verscheidene stands, wat in mijn optiek een beetje jammer was voor de mensen die een kaartje habben gekocht tot 18:00, maar vanaf 16:30 niet overal meer terecht konden. Smet op de dag, maar dat gaf mij wel de tijd om de aanwezige bezoekers eens goed te ondervragen over wat zij nou precies van de beurs vonden. Waarna ik ook de terechte wedervraag kreeg of ik niet een creepy gast ben die willekeurige mensen ondervraagt. Dat ben ik inderdaad, echter, wel in dienst van FOK!

Wat ik vaker terughoorde is dat men erg blij is met de sfeer, wachtrijen waren erg lang volgens meerdere bezoekers maar daar ontkwam je volgens hen ook niet aan. De sfeer was top in dat je dan wel een leuk gesprek kon voeren met mensen. Iedereen is er immers voor dezelfde reden, met dezelfde passie. Goodiehunt was ook erg leuk aldus meerdere bezoekers.

Wat mij deze First Look opviel was ook de hoeveelheid dames die rond liepen, wat enigzins tegen het stigma van gamebeurzen ingaat en dus was er maar één mogelijke vraag die gesteld kon worden aan de vrij loslopende dames: ''Moeten er booth hunks komen?''.

Antwoord van meerdere dames was eenzijdig: nee. (En één ''weet ik niet, misschien wel, of niet, geen idee'')
Wat de dames mij in ieder geval konden meedelen was dat booth hunks voor vrouwen niet zo interessant waren, een knuffelige lifesize Pikachu trekt hen meer aan dan een willekeurige mooiboy in speedo.  Ook opperden ze de theorie dat Boothbabes waarschijnlijk meer mannen trekken (zouden ze willen) dan vrouwen. Er werd mij ook nog verteld dat First Look de nodige cosplayers aantrekt, aangezien de conventies voor cosplay dan wel een beetje op hun einde liep. Oktober is te koud voor jurkjes dunkt me.

Conclusie Poe Hao
Ik heb op deze First Look qua games weinig interessante zaken gezien. Veel games had ik reeds op andere beurzen gezien en Black Desert Online is bijvoorbeeld al sinds maart dit jaar uit. De rijen waren afschuwelijk lang. Horizon: Zero Dawn is de reden dat ik een PlayStation 4 heb aangeschaft, maar ik weiger om meer dan twee uur (!) in de rij te staan voor een game. Om te weten dat je ook met een vip-kaartje uren aan het wachten bent, is niet erg geruststellend. Er waren zeker wel leuke dingen te zien en te doen. Het theater met presentaties en trailers was een feestje, ondanks de rij. Virtual Reality-toepassingen uitproberen, Airsoft spelen, hardware uitproberen, case modders in actie zien, dat was zeker de moeite waard. Er waren ook winkels zoals de Media Markt aanwezig met wederom vreselijke wachtrijen voor de kassa. De kleine stands waren voor een verzamelaar zeker de moeite waard. Mocht ik nog een keer naar First Look gaan, dan staan de games voor mij niet bovenaan mijn lijstje, maar juist het hele randgebeuren.

Conclusie Vlad
Ik sluit me aan bij de genoemde punten van waarde collega Poe Hao: de lange rijen waren afschrikwekkend en er was niet veel interessants te bezoeken behalve de stand van Horizon: Zero Dawn, waar derhalve dus elk zichzelf respecterende gamer zich haastig naar toe spoedde met de onvermijdelijke realisatie dat zich onmogelijk lange rijen vormden. Pijnlijk was de eerdergenoemde sluitingstijd van verscheidene stands. Ergens begrijp ik de keuze dat iedereen weg is om 18:00 uur, anderzijds is het zo dat mensen een kaartje tot 18:00 hebben betaald en dus tot 18:00 altijd terecht moeten kunnen. First Look heeft een monopolie op Nederlandse gamebeurzen en ik heb het vermoeden dat dat de organisatie een beetje lui maakt. Wat wel zo is, is dat de gemiddelde bezoeker blij wordt, maar dat is logisch bij gebrek aan concurrentie. Voor herhaling vatbaar? Ja, maar niet voor de games, zoals hierboven al werd vermeld. 

First Look 2016 - Logo