Opleiding esportmanagement in Breda

Sinds augustus kan je de minor ‘Esports Event and Media Management’ volgen aan de Breda University of Applied Sciences (BUas). Het is de eerste esportmanagementopleiding in Nederland, maar BUas geeft al aan een langetermijnvisie te hebben met deze nieuwe richting.

Esportopleiding
Floris Buurman en Paul van der Knaap geven les

BUas?
De naam ‘Breda University of Applied Sciences’ komt je waarschijnlijk niet bekend voor. Voorheen stond de onderwijsinstelling bekend als NHTV. Omdat er nu ook een aantal wetenschappelijke studies op universitair niveau worden aangeboden, was het tijd voor een nieuw naam.

Samen met industrie
Dit eerste jaar is de pilot van de minor. BUas wil nauw samenwerken met esportorganisaties om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en wensen vanuit de industrie. Ruben Been, mede-eigenaar van mCon esports en oud-student van de BUas, is bijvoorbeeld betrokken bij de opzet van de minor.

Esportopleiding
Antoine Ruedisueli, Floris Buurman, Paul van der Knaap en Ruben Been

Gastlessen
Er worden regelmatig gastlessen gegeven door esport-veteranen. Floris Buurman, de drijvende kracht achter esportteam New Dynasty, kwam bijvoorbeeld langs. Buurman was in het verleden mede-eigenaar van Manatee, een van de grootste custom design esportkledingproducenten. Nu verzorgt hij naast New Dynasty ook livestreamingdiensten via GamersHub. Buurman en Paul van der Knaap van GamersHub gaven de studenten een gastles gamestreaming. Niet voor niets, want iedere week moest het ‘MSI Minor League’-esporttoernooi door de studenten worden opgezet, uitgevoerd, uitgezonden en geëvalueerd. Grote namen als Stijn Hapers en Toldersma zijn aanwezig om te casten.

Het veld in
De studenten zijn ook op bezoek geweest bij virtual reality gameontwikkelaar Pillow’s Willow om full body VR zelf te ervaren in de game Exodus Burned. Gezien de recente samenwerking tussen Pillow’s Willow en PSV, kan een bezoek aan de club uit Eindhoven niet achter blijven. Dankzij de connecties van Ruben Been konden de studenten ook ervaring opdoen bij evenementen als GameForce, Firstlook, DreamHack Rotterdam en afgelopen weekend Dutch Comic Con.

Esportopleiding
Stijn Hapers en Toldersma in actie

Voor wie?
Er wordt een hoop leuks aangeboden, maar van de studenten wordt ook veel verwacht. De minor is alleen beschikbaar voor studenten die een opleiding ‘Media & Entertainment’ of ‘Leisure & Events’ volgt aan de BUas. In de toekomst kunnen ook studenten van andere richtingen de minor kiezen, maar voorlopig niet. Verder is het complete lesprogramma in het Engels. De lessen worden in het Engels gegeven en de lesstof is ook Engelstalig. Je presentaties moet je dus ook volledig in het Engels kunnen geven. Op het moment studeren er reeds internationale studenten op de minor, dus de keuze voor Engels is logisch. Verder leer je bijzonder veel over de achtergronden in de esportbranche. Wat voor verdienmodellen er zijn; hoe je een marketingcampagne opzet, hoe je de community bij je projecten betrekt, welke wettelijke bepalingen voor jou belangrijk zijn, hoe je jouw esportmerk op de markt zet en nog veel meer onderwerpen passeren de revue.

De minor kan je als huiswerk opgeven om een potje te gamen, maar zoals je ziet komt er een hoop meer bij kijken. Voor een ieder die serieus werk wil maken van esport is het een hele goede plek om te starten. Als je een pretstudie zoekt waarbij je lekker kunt gamen voor studiepunten, dan zit je hier verkeerd.

Esportopleiding
BEECON

BEECON
BUas wil een esport learning community opzetten voor alle partijen van deze industrie. Om dat meer vorm te geven is er 3 december BUas Esports and Education Convention (BEECON). Esportprofessionals van allerlei vakgebieden houden discussies over de laatste trends en ontwikkelingen. Bedrijven en studenten kunnen speeddaten om elkaar beter te leren kennen. Uiteraard is er ook genoeg gelegenheid om iemand uit te dagen om een potje tegen te gamen, als je er rekening mee houdt dat je ongenadig afgeslacht kunt worden. Je kunt je hier opgeven voor BEECON.

Esportopleiding