Vijf filmtips voor de maand juni

Filmtip 4: Taxi Teheran

Releasedatum: 11 juni.
Genre: drama.
Regisseur: Jafar Panahi.
Cast: Jafar Panahi.

Taxi Teheran

Jafar Panahi rijdt als taxichauffeur door de levendige en kleurrijke straten van Teheran. Met een kleine camera op het dashboard filmt hij de openhartige passagiers terwijl hij ze interviewt. Het resultaat ervan is een blik op het leven in de Iraanse hoofdstad die Maarten Spanjer ons vanuit zijn Amsterdamse taxi niet kon geven.

Verwachtingen
Of de tv-show Taxi de inspiratie was voor deze film van de omstreden Iraanse filmmaker Jafar Panahi, is niet duidelijk. Wel is het idee hetzelfde: mensen in taxi's kunnen door middel van gesprekken een interessant beeld van de samenleving geven. De film heet oorspronkelijk ook gewoon Taxi en won dit jaar een Gouden Beer op de Berlinale. De prijs werd in ontvangst genomen door het nichtje van Panahi, omdat hij een reisverbod heeft en dus niet zelf aanwezig kon zijn. Opmerkelijker is echter dat hij ook een Iraans filmverbod heeft, en Taxi dus stiekem moest opnemen. Reden te meer om deze film te gaan kijken.

Filmtip 5: Unfriended

Releasedatum: 4 juni.
Genre: horror.
Regisseur: Levan Gabriadze.
Cast: Shelley Hennig, Moses Storm, Courtney Halverson.

Unfriended

Een jaar na de zelfmoord van een medescholier wordt een vriendengroep online gestalkt door iemand die beweert de overleden vriendin te zijn.

Verwachtingen
Natuurlijk is de 'overleden vriendin' enigszins bovennatuurlijk, want er is na de dood geen internet meer. De film heette oorspronkelijk Cybernatural (nadat het eerst Offline heette), wat wel een beetje aangeeft wat de insteek van de film is: de vriendengroep wordt niet gewoon een beetje gestalkt door iemand met een internetaccount, maar door een kwade geest op het digitale pad. Dat is op zichzelf al spooky, en zal zeker slagen als dit een beetje origineel uitgewerkt is.