Vijf filmtips voor de maand april

Filmtip 4: Iron Man 3

Releasedatum: 24 april 2013
Genre: Actie/Avontuur
Regisseur: Shane Black
Acteurs: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow en Guy Pearce
IMDb

Plot
Het leven van Tony Stark (Robert Downey Jr.) wordt verwoest door een nieuwe schurk genaamd de Mandarijn (Ben Kingsley). Deze Chinese wetenschapper dwingt Stark te vertrouwen op zijn eigen vindingrijkheid en instinct.

Verwachtingspatroon
De charismatische Robert Downey Jr. is terug als Iron Man, en ook ditmaal zijn de verwachtingen hooggespannen. Dit gevoel van enthousiasme wordt vooral gecreëerd doordat Shane Black heeft plaatsgenomen in de regiestoel. Na het wat matig ontvangen tweede deel, is Jon Favreau vervangen door de man die eerder verantwoordelijk is geweest voor de scripts van de Lethal Weapon-films en in 2005 als regisseur debuteerde met het zeer geslaagde Kiss Kiss Bang Bang, wat dan weer de film is waarin Downey Jr. zich van zijn meest spitsvondige kant liet zien.

Deze hernieuwde samenwerking belooft veel goeds, hoewel op basis van de eerste trailer moeilijk te zeggen is of de invloed van Black daadwerkelijk heeft gezorgd voor de noodzakelijke frisse wind. De trailer is in ieder geval volgepakt met explosies en actie en dat terwijl filmproducent Marvel eerder aangaf dat de hoeveelheid special effects in dit deel aanzienlijk terug zouden worden gebracht. Het is duidelijk dat het speculeren over Iron Man 3 onverminderd zal doorgaan totdat deze spektakelfilm daadwerkelijk op het witte doek te bewonderen is.

 


Filmtip 5: Berberian Sound Studio

Releasedatum: 25 april 2013
Genre: Horror/Drama
Regisseur: Peter Strickland
Acteurs: Toby Jones, Tonia Sotiropoulou en Cosimo Fusco
IMDb

Plot
De introverte Brit Gilderoy (Toby Jones) wordt door de Italiaanse producent Francesco (Cosimo Fusco) en regisseur Santini (Antonio Mancino) gevraagd om een gewelddadige Italiaanse horrorfilm over heksenvervolging te voorzien van geluidseffecten en nasynchronisatie. Hij accepteert het aanbod, maar eenmaal aangekomen in de geluidsstudio raakt hij geestelijk uit balans door zowel de film als zijn collega’s.

Verwachtingspatroon
Als laatste filmtip is de Britse film Berberian Sound Studio geselecteerd. Deze filmhuisproductie van Peter Strickland is een psychologische thriller die zich afspeelt in de jaren 70, de periode waarin de legendarische regisseur Dario Argento kwam met de baanbrekende cultfilm Suspiria. Met deze film verkende Argento de mogelijkheden van beeld en geluid op een manier die tot dan toe niet eerder vertoond was in de bioscoopzaal.

Het is overduidelijk dat Berberian Sound Studio een film is die vooral door een select groepje filmhuisbezoekers gewaardeerd zal worden. De sfeervolle trailer wijst in ieder geval uit dat de regisseur bereid is geweest om risico’s te nemen en met de ervaren Brit Toby Jones (Infamous, Tinker Tailor Soldier Spy) in de hoofdrol, zit het met het acteerwerk wel goed. Verder is te verwachten dat de film is volgepakt met audiovisuele effecten die doorgaans ook bij een gemiddelde film van de grootmeester David Lynch te bewonderen zijn.