Vijf filmtips voor de maand april

Filmtip 2: Spring Breakers

Releasedatum: 11 april 2013
Genre: Komedie/Misdaad
Regisseur: Harmony Korine
Acteurs: James Franco, Selena Gomez en Vanessa Hudgens
IMDb

Plot
Brit (Ashley Benson), Candy (Vanessa Hudgens), Cotty (Rachel Korine) en Faith (Selena Gomez) zijn beste vriendinnen sinds de lagere school. Ze wonen gezamenlijk in een saai studentenhuis en hunkeren naar een avontuur. Een rapper met de vage naam Alien (James Franco) belooft de meiden alle spanning en opwinding die hoort bij de ultieme voorjaarsvakantie.

Verwachtingspatroon
Marketingtechnisch kan Spring Breakers vooraf bestempeld worden als een gegarandeerde hit. Bewapend met machinegeweren en rondhuppelend in hun bikini’s eisen de voormalig kindersterren Vanessa Hudgens en Selena Gomez alle aandacht. Dit blijkt ook wel uit de massale aandacht waar de film op kon rekenen toen Spring Breakers vorig jaar in première ging tijdens het filmfestival van Venetië.

Ook gedurende de buitenopnames van de film werden de meiden constant belaagd door fotografen. Dit moet vooral voor de doorgaans zeer tegendraadse regisseur en schrijver Harmony Korine een nieuwe ervaring zijn geweest, aangezien hij zijn naam heeft gevestigd met kleine en veelal bizarre cultfilms, zoals het hypnotiserende Gummo uit 1997. Korine maakt de films die hij zelf wil zien en hoewel Spring Breakers allerminst een alledaagse film is, heeft hij dit keer in ieder geval de garantie dat hij niet de enige is die het eindproduct wil zien.

 


Filmtip 3: Stoker

Releasedatum: 11 april 2013
Genre: Horror/Thriller
Regisseur: Chan-wook Park
Acteurs: Mia Wasikowska, Matthew Goode en Nicole Kidman
IMDb

Plot
India Stoker (Mia Wasikowska) was niet voorbereid om haar vader en beste vriend Richard (Dermot Mulroney) bij een tragisch auto-ongeluk te verliezen. India woont met haar moeder Evie (Nicole Kidman) op een afgelegen, bosrijk landgoed van de familie, waar de rust wordt verstoord door de komst van oom Charlie (Matthew Goode). In eerste instantie denkt India dat haar oom een nieuw vaderfiguur voor haar kan zijn, maar al snel heeft zij het vermoeden dat deze geheimzinnige, charmante man bijbedoelingen heeft.

Verwachtingspatroon
De Koreaanse regisseur Chan-wook Park is niet de man van de subtiele gebaren. Neem alleen al de film de film Oldboy, waarmee Park in 2003 wereldwijd doorbrak. Deze wrede wraakfilm, die onderdeel uitmaakt van zijn Vengeance-trilogie, is het toonbeeld van rauwe emotie. Overigens komt de gelijknamige Amerikaanse remake van deze film, die geregisseerd is door Spike Lee en waarin Josh Brolin de hoofdrol heeft, aan het eind van dit jaar uit.

Met Stoker, een psychologische thriller, heeft Park zijn eerste Engelstalige film gemaakt. Opvallend is hierbij dat het script afkomstig is van Wentworth Miller en dat is inderdaad de man die doorbrak met de gevangenisserie Prison Break. De sfeervolle en prachtig geschoten beelden uit de trailer zijn veelbelovend en beloven een surrealistisch geheel. Daarnaast is met name de rol van Nicole Kidman als de kille moederfiguur opvallend.