FOK!filmblik: Beestachtige films

Jaws (1975)
Dier:
Witte haai

Jaws

Waarom:
Als we dat nog moeten uitleggen bent u absoluut geen filmkenner. Jaws is zo ongeveer de moeder van alle horrorfilms, die na 1975 verschenen en waarin een moordende vis een hoofdrol speelt. Na Jaws was het opvallend rustiger op de stranden in de vele kuststeden van Amerika.

Piranha II: Flying Killers (1981)
Dier:
Piranha's

Piranha II

Waarom:
Cult klassieker geregisseerd door niemand minder dan James 'Avatar' Cameron! De moordlustige roofvissen uit Piranha (1978) zijn terug en hebben ineens ook nog eens vleugels. Gevaar ter land, ter zee en in de lucht. Ook wel bekend als Piranha II: The Spawning.

Orca: the Killer Whale (1977)
Dier:
Orca (Duh!)
Waarom:
Free Willy met het humeur van Jack the Ripper. Zwaar gejat van Jaws maar wel vermakelijk om te zien vanwege de leuke cast, met Bo Derek, Richard Harris en Robert Carradine in de belangrijkste rollen.

Godzilla (1954 - ??)
Dier:
Uit de kluiten gewassen hagedis

Godzilla

Waarom:
In Japan beter bekend als Gojira. Godzilla was het Japanse antwoord op de monsterlijke gorilla King Kong. De megahagedis was ongekend populair in het Verre Oosten en speelde de hoofdrol in onder meer Godzilla (1954), Godzilla, King of the Monsters! (1956), Godzilla Raids Again (1955), King Kong vs. Godzilla (1962), Mothra vs. Godzilla (1964), Ghidorah, the Three-Headed Monster (1964), Invasion of Astro-Monster (1965), Godzilla vs. the Sea Monster (1966), Son of Godzilla (1967), Destroy All Monsters (1968), All Monsters Attack (1969), Godzilla vs. Hedorah (1971), Godzilla vs. Gigan (1972), Godzilla vs. Megalon (1973), Godzilla vs. Mechagodzilla (1974) en Terror of Mechagodzilla (1975).

Alligator (1981)
Dier:
Alligator
Waarom:
Deze film laat zien wat er gebeurd als je een jong krokodilletje door het toilet spoelt en deze in stiekem gedumpt chemisch afval terechtkomt. Het begint vervelend te worden als het tot immense grote uitgegroeide monsters zwervers in de riolen van Chicago begint af te slachten. Heerlijke film van Lewis Teague, die we ook kennen van Cujo en Cat's Eye. Een ware dierenliefhebber dus, die Teague.

Frogs (1972)
Dieren:
Kikkers, slangen, hagedissen, vlinders, vogels
Waarom:
Moordlustige kikkers? Ach ja, waarom ook niet. In Frogs moet een familie het opnemen tegen een behoorlijke verzameling dieren die behoorlijk de pest in lijken te hebben. Slangen, vogels, hagedissen, zelfs vlinders nemen de niksvermoedende familie Crockett behoorlijk op de korrel. Dan blijkt dat de vader des huizes (Ray Milland) heeft lopen knoeien met pesticiden en daarmee de toorn van de natuur over zichzelf en zijn familie heeft uitgeroepen. Een van de eerste zogenaamde eco-thrillers.