Oscars Special: De Beste Films: Blockbusters in de jaren zeventig

07-04-1970
Midnight Cowboy (1969) (3 Oscars)

 

Ook 1970 was een bijzonder jaar voor de Academy Awards. Het was de enige keer dat de prijs voor Beste Film aan een X-rated film werd gegeven. In die klasse was John Schlesinger's Midnight Cowboy ingedeeld.

Jon Voight speelde in deze film zijn eerste grote filmrol als Joe Buck, een man die naar liefde hongerende vrouwen in New York wil bedienen. De enige die hij echter tegenkomt is de verlopen oplichter Ratzo Rizzo (Dustin Hoffman). Er ontstaat echter een band die verder reikt dan hun verscheurde dromen en hun plannen om snel veel geld te verdienen.

 

IJzersterke film die de thema's vereenzaming en sociale isolatie als geen andere film weet te raken. Door veel filmliefhebbers beschouwd als één van de beste Oscarwinnaars van de jaren zestig. Dustin Hoffman liep voor zijn karakteristieke loopje dagenlang op knikkers in één van zijn schoenen, zodat het gelijk zou blijven tijdens de opnames. Op het gastheer/gastvrouw-loze Oscar gebeuren won Midnight Cowboy de strijd om Beste Film van onder meer Butch Cassidy and the Sundance Kid en Hello Dolly.