Oscars Special: De Beste Films: Blockbusters in de jaren zeventig

09-04-1979
The Deer Hunter (1978) (5 Oscars)

 

De Academy Awards van 1979 was weer een monumentaal jaar voor filmliefhebbers. Het zou het laatste publieke optreden worden van de legendarische John Wayne. The Duke, rolmodel voor vele generaties Amerikanen, mocht de Oscar voor Beste Producer uitreiken aan de producers van The Deer Hunter. Wayne zou niet veel later overlijden aan de gevolgen van kanker, opgelopen bij de opname van een western in de late jaren vijftig.

Het drie uren durende meesterwerk van Michael Cimino moest het bij de verkiezing van Beste Film opnemen tegen Hal Ashby's anti-oorlogsfilm Coming Home, Warren Beatty's Heaven Can Wait, de komedie An Unmarried Woman en het eveneens verbluffende Midnight Express van Alan Parker.

Michael, Steven en Nick zijn drie jonge fabrieksarbeiders uit Pennsylvania die naar Vietnam moeten om te vechten voor het Amerikaanse leger. Als de mannen gevangen worden genomen door de Vietcong worden ze onderworpen aan een gruwelijk 'spel' genaamd Russische Roulette. Dat de mannen daar jaren later nog last van ondervinden blijkt als ze weer terug zijn in hun thuisland die duidelijk laat merken hoe men over de veteranen denkt. Een meesterlijk portret van de sporen die een oorlog bij een bevolking achter kan laten. DeNiro zou later erkennen dat dit voor hem de zwaarste film was om te maken. Christopher Walken at, om zijn magere uiterlijk te krijgen, een paar maanden alleen maar bananen en rijst.

 

The Deer Hunter was ook nog de aanleiding voor een rel op het filmfestival van Berlijn. Uit protest tegen de uitbeelding van de bevolking van Vietnam stapte een delegatie van de Sovjet Unie demonstratief de zaal uit, in hun kielzog gevolgd door de delegaties van Cuba, Oost-Duitsland, Bulgarije, Polen en Tsjechoslowakije. Ook bedankten twee juryleden voor hun plaats in de jury en stapten op. The Deer Hunter was eveneens de oorzaak van een groot aantal ongelukken met pistolen, van de niet allerslimsten onder het menselijk ras, die dachten de scene met de Russische Roulette beter te kunnen doen, vaak met dodelijke afloop.