Oscars Special: De Beste Films: Blockbusters in de jaren zeventig

28-03-1977
Rocky (1976) (3 Oscars)

Onder regie van William Friedkin vond op 28 maart 1977 de 49e editie plaats van de Academy Awards. Rocky, All the President's Men, Bound for Glory, Network en Taxi Driver gingen een zware strijd om het gouden beeldje in de categorie Beste Film. De prijs werd binnengesleept door de, door John G. Avildsen geregisseerde boksfilm Rocky. In de film zien we de belevenissen van Rocky Balboa, een onopgeleide man die zijn loopbaan begint als schuldeninner maar al snel faam maakt in de boksring. Het verhaal van Rocky was geschreven door Sylvester Stallone die eveneens de titelrol in de film speelt.

Rocky werd gemaakt voor een budget van nog geen 1 miljoen dollar. De film, die in 28 dagen opgenomen was, bleek zeer lucratief te zijn. De wereldwijde opbrengst van Rocky was wereldwijd zo'n 225 miljoen dollar.

Stallone was al eerder op het witte doek te zien geweest in onder meer The Lord's of Flatbush (1974), Death Race 2000 (1975) en Cannonball (1976) maar Rocky zorgde voor een internationale doorbraak van de acteur. Stallone had het verhaal gebaseerd op het leven van Bokslegende Joe Frazier die ook nog heel even in de film te zien is.