Queen kan muziekrechten voor 1 miljard dollar verkopen

Tussen hun oprichting in 1970 en de dood van hun zanger Freddie Mercury (1946-1991) in 1991 ontwikkelde de Britse rockband Queen zich tot een ware hitmachine. Met nummers als 'We Will Rock You', 'Another One Bites the Dust' en 'Bohemian Rhapsody', schreven ze wereldwijd muziekgeschiedenis. Nu zijn hun megahits klaar om als pakket van eigenaar te wisselen en zouden ze een recordbedrag kunnen opbrengen.

Volgens een artikel in 'Bloomberg' onderhandelt muziekgigant Sony Music momenteel met een andere investeerder om de hele muziekcatalogus van de cultband te kopen. Naast de muziekrechten zou deze megadeal ook andere marketingmogelijkheden zoals merchandising kunnen omvatten. Er wordt gesproken over een mogelijke aankoopprijs van maximaal een miljard US dollar.

Volgens Bloomberg zijn de overgebleven bandleden Brian May, Roger Taylor, John Deacon en de erfgenamen van Freddie Mercury gelijke aandeelhouders in Queen Productions Ltd, dat volgens het bedrijf in 2022 een omzet van 52 miljoen dollar behaalde.

Muziekrechten worden beschouwd als aantrekkelijke investeringen omdat de muzieknummers decennialang in films kunnen worden gebruikt, op de radio kunnen worden gedraaid of voor reclame kunnen worden gebruikt - wat royalty's oplevert voor de rechthebbenden. In de afgelopen jaren hebben enkele bekende muzieksterren hun muziekrechten verkocht. De oude catalogus van Bruce Springsteen werd in 2021 voor naar schatting 500 miljoen dollar verkocht aan Sony, terwijl Warner Music in 2022 ongeveer 250 miljoen dollar uitgaf aan liedjes van David Bowie (1947-2016).