Oscars Special: De Beste Films: Blockbusters in de jaren zeventig

03-04-1978
Annie Hall (1977) (4 Oscars)

In 1978 wordt voor de 50e keer de Academy Awards ceremonie georganiseerd. De grote winnaar van het jaar is uiteraard de film Star Wars: A New Hope van George Lucas maar ondanks dat het ruimte-epos een zestal technische Oscars in beslag neemt gaan de Oscars voor onder meer Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Film naar Woody Allen's Annie Hall. Ook de film The Turning Point greep een record bij deze Oscar uitreiking. De film werd namelijk elf keer genomineerd maar won geen enkele prijs.

Annie Hall wordt door velen beschouwd als de beste film die de New Yorkse regisseur Woody Allen tot nu toe maakte. In de film speelt Allen de rol van Alvy Singer, een neurotische komediant, die verliefd wordt op de al even neurotische Annie Hall (Diane Keaton). Het is uiteraard een relatie die geen stand kan houden en in lange dialogen zien we hoe het tweetal dat ook doorheeft.

Zoals bekend maakt Allen films die geen middenweg kennen. Of je lust er wel pap van of je kan er wel van kotsen. Wat bij Annie Hall opvalt is de vernieuwende stijl van filmen waarbij dialogen soms minutenlang vanaf één oogpunt worden gemaakt. Hoogtepunt is de scene in de bioscoop waarbij Singer zich nogal ergert aan een man die achter hem allerlei onzin uitkraamt over films. Heel herkenbaar en daarmee een traag maar realistisch stuk cinema.