Nacon RIG 800 PRO HX

Er zijn heel wat headsets om te gamen. Nacon heeft de RIG 800 PRO HX voor Xbox-consoles en/of pc opgestuurd om die eens uit te proberen. Een pluspunt staat er alvast op de doos: je krijgt er een Dolby Atmos licentie bij.

In de doos van de Nacon RIG 800 PRO HX vind je de koptelefoon, een basisstation, een USB-adapter en een micro-USB-kabel. Hallo Nacon, iedereen en alles wil over naar één standaard, USB-C. Dan willen we niet nog eens apparaten die nog op de valreep alsnog andere kabeltjes nodig hebben, zo raken we nooit uit die warboel van verschillende draden. Jammer dat de koptelefoon en het oplaadstation dus niet uitgerust zijn met USB-C.

Eerst het basisstation, want ik moest de koptelefoon toch opladen. De oplader is niet verplicht of zo, maar op deze manier kun je na het gamen je koptelefoon netjes opladen. Er zit een lampje op om aan te geven dat ie aan het laden is, en een handig opbergplek voor de USB-adapter zodat je die niet ergens hoeft rond te laten slingeren. Ze noemen het zelf een ‘multifunctioneel dock’, maar eigenlijk doet ie maar een ding: opladen. Het had wat uitgebreider gemogen: er zijn headsets met batterij-indicator erop of welke settings je gebruikt.

Nacon Rig 800 Pro HX (Foto: Nacon)

De Nacon RIG 800 Pro HX is gemaakt van plastic. Daardoor is het enorm licht, maar het voelt ook een beetje goedkoop. Zeker als je het net hebt uitgepakt en de juiste maat moet afstellen. Je klikt de cups er namelijk dan vanaf en moet ze in een van de andere sloten klikken, zodat het beter op je hoofd past. Daarbij kreeg ik toch een “als ik het maar niet breek”-gevoel. Voor de rest zorgt de hoofdband ervoor dat de headset goed om je hoofd zit.

Eenmaal afgesteld zit de headset comfortabel. De cups zijn van zacht materiaal, ze passen om mijn oren en dat voelt niet erg knellend. Alleen als je een bril hebt zou dat een probleem kunnen zijn. Ik heb er een opgezet om te proberen, maar dan voel je toch een lichte druk achter je oren door de pootjes van je bril.

De Nacon RIG 800 Pro HX headset is gemaakt voor Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Het ondersteunt Dolby Atmos en daar krijg je dan ook een licentie voor. Je koppelt de headset met je console door de USB-adapter te gebruiken. Vreemd genoeg is er geen BlueTooth support voor pc-gebruikers. De batterij van de headset houdt het 24 uur uit, dus ruim voldoende voor een zaterdag alleen maar gamen. Opladen duurt zo’n zeven uur, dus als je zondag weer als een zombie verder wil dan kan dat.

Alle controls zitten aan de linkercup. Er is een game/party balansregelaar voor Xbox-gebruikers zodat je muziek of chat kunt prioriteren, een aan/uitknop, een volume-regelaar, een mute-knop, en onderin de connector die zorgt dat de headset opgeladen kan worden door het basiststation. De microfoon zit ook aan de linkerkant en die arm is vrij flexibel. Helemaal eraf halen kan niet, maar je kunt de microfoon omhoog flippen zodat het niet meer in de weg zit.

Ik mis toch ergens een ledje dat de headset aan staat. Alleen een voice-over vertelt je dat, maar ja, dan heb je het al op je hoofd. Als je niet meer zeker weet of het uitstaat mag je dus gaan luisteren door het nog eens aan (of uit, maar dat weet je niet) te zetten. Ik mis ook de mogelijkheid om niet draadloos te kunnen luisteren. Het moet wireless, dus je zit vast aan de apparaten die de USB-adapter ondersteunt. Bijvoorbeeld mee het vliegtuig in wordt ‘m dus niet. Voor het vlaggenschip van Nacon had ik ook wel wat meer instellingen verwacht, dus ergens een profielkeuze-knop. Maar er is geen software, op de Atmos-licentie na. Je kunt het geluid dus niet naar eigen smaak afstellen.

Het geluid van de Nacon RIG 800 Pro HX is goed te noemen. In Dolby Atmos is het helemaal smullen, het voegt echt iets toe. Als je een game speelt die dat niet heeft ben je door het gebrek aan instellingen overgeleverd aan de game-makers. De concurrentie zit alleen ook niet stil en dan is het raar dat deze headset nog dezelfde drivers gebruikt als in hun oudere 700 PRO HX. Die kwam toch nergens als beste uit de tests, dus je zou verwachten dat Nacon dan een betere versie zou gaan gebruiken om het weer interessant te maken in gamingheadset-land.

Het grootste probleem wat ik zie is het prijskaartje van 200 euro. De Nacon RIG 800 Pro HX geluid is niet het beste wat er te krijgen is, en het mist wat ‘premium’-functies. De concurrentie heeft meer opties, maar dan bijvoorbeeld weer geen Atmos-licentie erbij. Het grootste voordeel vind ik dan toch dat de headset erg prettig zit en blijft zitten, ook na bijvoorbeeld vijf uur gamen. Het is licht en de cups passen als gegoten. Hopelijk heeft de opvolger wat meer premium-settings, of een minder premium prijskaartje.