FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 oktober 2022

Meerdere doden na Russische kamikaze-drones op Kyiv en andere steden

Het Russische leger heeft opnieuw steden in Oekraïne aangevallen met kamikaze drones.

Volgens burgemeester Klitschko werd het centrale district Shevchenko in Kyiv getroffen. Minstens vier mensen werden hierbij gedood.

Een van de aanvallen bleek gericht te zijn op het stadsverwarmingsnet, daarnaast werd een commandopost  geraakt. Het lukte de Oekraïense politie om een aantal drones uit de lucht te schieten alvorens ze doel konden treffen. 

Burgemeester Klitschko sprak over 28 drones die in verschillende golven aanvielen. Het hoofd van het presidentiële kantoor van Oekraïne, Yermak, beschuldigde Rusland van het gebruik van door Iran geleverde drones.

Er werden ook luchtaanvallen gemeld vanuit de steden Sumy en Odessa. Talloze steden zaten zonder stroom na de aanslagen op de infrastructuur.

Het ministerie van Defensie in Moskou zei dat Russische troepen opnieuw militaire en energie-installaties in Oekraïne hadden aangevallen met precisiewapens. Alle doelstellingen van de missie zouden zijn bereikt.

Een kapotgeschoten drone:

Een geredde kat:

Britse minister van FinanciŽn Hunt draait belastingverlagingen Truss terug

De nieuwe Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, wil bijna alle plannen voor belastingverlaging terugdraaien die premier Truss drie weken geleden aankondigde.

Hunt herhaalde dit laat in de middag tijdens een zitting van het Lagerhuis in Londen. Het gaat om het herstellen van vertrouwen en stabiliteit voor het land. Hunt kondigde aan dat er moeilijke beslissingen genomen moesten worden over belastingen en heffingen.

Volgens de eerste schatting zullen deze maatregel naar verwachting 32 miljard pond extra overheidsinkomsten per jaar opleveren. Het parlement had de nieuwe plannen van de regering eerder in een spoedzitting besproken.

Premier Truss werd aanvankelijk vertegenwoordigd door Mordaunt, de voorzitter van het Lagerhuis, maar mengde zich later alsnog in het debat. De leider van de oppositiepartij Labour, Starmer, sprak van een leiderschapsvacuüm. De leider van de liberaal-democraten, Davey, beschuldigde Truss ervan de Britse economie te gronde te richten.

Truss kondigde oorspronkelijk een stimuleringsprogramma en belastingverlagingen aan die zouden worden gefinancierd door een enorme toename van de overheidsschuld. Als gevolg daarvan ontstond er onrust op de Britse financiële markt waardoor de centrale bank moest ingrijpen. De vorige Minister Kwarteng van Financiën werd vorige week ontslagen.

AI Picture Gallery #20

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #757

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Steve Bannon hoort eis van 6 maanden cel wegens Capitool bestorming

De Amerikaanse justitie eist een gevangenisstraf van een half jaar tegen voormalig Trump-adviseur Steve Bannon. De ex-adviseur werd in juli al schuldig bevonden aan minachting van het Amerikaanse parlement, maar de strafbepaling vindt pas later deze week plaats. 

Bannon werd veroordeeld omdat hij niet kwam opdagen terwijl hij was gedagvaard door de parlementscommissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Tevens weigerde hij om de commissie documenten te geven waarom verzocht werd. 

De commissie wilde Bannon graag horen omdat hij daags voor de Capitool bestorming contact had met president Trump. In een podcast op deze dag zei hij dat bij demonstraties tegen de verkiezingsnederlaag van Trump "de hel zou losbreken". Een dag later bestormde een woedende menigte Trump-aanhangers het Capitool, waar het Amerikaanse parlement zetelt, zonder dat Trump ingreep.

Bannon was toen al langere tijd niet meer in dienst bij Trump. Hij was Trump's adviseur in het begin van zijn presidentschap, maar werd ontslagen in 2017.

EU-lidstaten: EU-trainingsmissie voor OekraÔne en 500 miljoen extra uit de Europese Vredesfaciliteit

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben tijdens de Raad Buitenlandse Zaken besloten Oekraïne extra te steunen door middel van een EU-trainingsmissie en door nog eens € 500 miljoen beschikbaar te stellen vanuit de Europese Vredesfaciliteit (EPF).

Minister Hoekstra: “Rusland zet het offensief tegen Oekraïne verder voort met verschrikkelijke raketaanvallen verspreid over het hele land, waarbij vitale civiele infrastructuur doelbewust wordt vernietigd en burgers slachtoffer worden. Belangrijk dat we als EU op een gecoördineerde en verenigde manier optreden, en Oekraïne nog meer steunen om zich te verdedigen tegen de Russische agressie. Daarom is het heel goed dat we met deze trainingsmissie als EU tegemoet komen aan de behoefte van Oekraïne aan militaire trainingen. Het extra geld vanuit het EPF stelt ons, en andere lidstaten, in staat om het Oekraïense leger materieel te blijven steunen.”

De EU Military Assistance Mission zal Oekraïense militairen trainen in onder andere Polen en Duitsland. Dit gebeurt op basis van waar Oekraïne zelf aangeeft behoefte aan te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van ontmijning of specialistische trainingen. Het ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheid van detacheringen bij het hoofdkwartier van de missie. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden om trainers en trainingen aan te bieden.

Met dit besluit wordt er voor de 6e keer € 500 miljoen ter beschikking gesteld vanuit het EPF. De totale steun vanuit het EPF bedraagt op dit moment € 3 miljard. Hieruit worden de leveringen van militair materieel aan Oekraïne deels gefinancierd. Naast Oekraïne wordt ook de steun aan andere landen gefinancierd uit het EPF. Nederland vindt het belangrijk dat deze steun voortgezet kan worden.

“Maar de bestedingslimiet van het EPF begint nu in zicht te raken. Om onze steun aan Oekraïne en de impact van onze wapenleveranties ook op de lange termijn vol te houden, is het verstandig hier voldoende ruimte voor te creëren”, aldus minister Hoekstra.

Eerste grote wijziging Embryowet sinds 2002

Het kabinet wil de huidige Embryowet wijzigen naar aanleiding van de derde wetsevaluatie uit 2020. Dat laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten in een reactie aan de Kamer. Met de wijzigingen worden onder meer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van embryo’s, die nog niet bestonden ten tijde van de oude wet, onder de reikwijdte van de embryowet gebracht. Zo worden bijvoorbeeld op embryo-gelijkende structuren (ELS), cellen die de ontwikkeling een intact menselijk embryo nabootsen, opgenomen in de wet. Met deze wijziging is de wet weer in lijn met nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.

De derde evaluatie van de Embryowet is uitgevoerd in opdracht van VWS door ZonMw en vond plaats in 2020. De evaluatie had als doel om inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige functioneren van de wet. In reactie op de evaluatie stuurde minister Kuipers vandaag een brief aan de Tweede Kamer met daarin een reactie op de aanbevelingen uit de evaluatie en het voornemen om de wet op een aantal punten te wijzigen, mede naar aanleiding van de afspraken uit het coalitieakkoord. Op nagenoeg alle punten gaat minister Kuipers aan de slag met de aanbevelingen uit de evaluatie. In het coalitieakkoord is afgesproken dat D66 en VVD zullen werken aan een initiatiefwet om het verbod op het tot stand brengen van embryo’s ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek op te heffen, waarmee die aanbeveling wordt overgenomen.

De definitie vanembryowordt aangepast
De definitie van embryo zal worden aangepast. Hierdoor zullen ook op embryo-gelijkende structuren (ELS) indien ze een intact embryo nabootsen, onder de definitie van embryo gaan vallen. ELS zijn structuren van stamcellen die de ontwikkeling van een embryo geheel of gedeeltelijk nabootsen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden als modelsystemen om onderzoek te doen naar processen die plaatsvinden in een ontwikkelend embryo. Als ELS die een intact embryo nabootsen, onder de Embryowet komen te vallen blijft onderzoek hiermee mogelijk, maar gelden dezelfde randvoorwaarden als voor onderzoek met embryo’s.

Mens-diercombinaties
Voor de mens-diercombinaties wordt vastgehouden aan het in de wetsevaluatie bepleite uitgangspunt, dat deze alleen onder de Embryowet gereguleerd worden als er sprake is van embryo’s met overwegend menselijk DNA. Voor de meeste typen mens-diercombinaties is dit echter al de praktijk. Enkel de cybride, die tot stand komt door de kern van een ‘normale’ menselijke cel in te brengen in een ontkernde eicel van een dierlijke soort, is momenteel nog niet gereguleerd. Ook voor onderzoek hiermee zullen grotendeels soortgelijke regels gelden als voor onderzoek met een embryo.

Mens-diercombinaties met overwegend dierlijk DNA vallen niet onder de Embryowet. Onderzoek met deze mens-diercombinaties zal worden gereguleerd door middel van twee wetten: Wet op de Dierproeven (Wod) en de Wet zeggenschap lichaamsmateriaal (Wzl); deze laatste ligt nu nog ter behandeling in de Tweede Kamer.

Gezondheidsraad adviseert over veertiendagengrens
Wettelijk mag een embryo op dit moment niet langer dan twee weken buiten een lichaam door ontwikkeld worden. In de praktijk was daarbij het tot nu toe niet mogelijk menselijke embryo’s langer dan maximaal een week door te laten ontwikkelen buiten het menselijk lichaam. Op basis van recente ontwikkelingen lijkt het echter aannemelijk dat het binnen afzienbare tijd mogelijk is menselijke embryo’s langer door te laten groeien, zelfs voorbij de huidige wettelijke grens van veertien dagen. Daarom rijst de vraag of het opschuiven van de zogenoemde veertiendagengrens wenselijk en aanvaardbaar is. Hierom is er advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over de wenselijkheid en aanvaardbaarheid van het opschuiven van deze veertiendagengrens naar achtentwintig dagen.  

Logano naar Championship Four in NASCAR Cup Series na winst in Las Vegas

Op de Las Vegas Motor Speedway is de eerste race van de derde en laatste playoffronde in de NASCAR Cup Series verreden. Nog acht coureurs maken kans op de titel, in Las Vegas en de twee races daarna vallen er uiteindelijk vier af met nog één race te gaan.

Poleposition was voor Tyler Reddick, voor Austin Cindric, William Byron, Ryan Blaney, Joey Logano en Daniel Suarez. In stage één gebeurde aanvankelijk niet zoveel, tot Kyle Busch kort voor het einde van de stage vanaf plek zes een klapbad kreeg.

Bubba Wallace was inmiddels naar voren gereden en hij won zo de eerste stage. Met Suarez naast hem begon hij voorop aan de tweede stage, waarin het al vrij snel fout ging: Wallace en Kyle Larson raakten met elkaar in de clinch en gingen hard de muur in, waarbij de onschuldige Christopher Bell ook nog geraakt werd.

Wallace was pislink en ging Larson te lijf, een typisch NASCAR-akkefietje. Suarez, Denny Hamlin, Ross Chastain en Logano reden bij de volgende herstart voorop, nadat er tijdens de caution weer een rondje pitstops gemaakt was. De rest van de stage verliep zonder incidenten, Blaney pakte de stagewinst, voor Logano, Suarez, Chastain en Hamlin.

Met Logano, Hamlin, Blaney en Chastain voorop begon men aan de laatste honderd ronden. Al vrij snel zorgde een schuivende JJ Yeley voor een caution, waarbij vrijwel iedereen nieuwe banden en brandstof kwam halen. Blaney en Chastain reden vervolgens voorop bij de herstart, met nog een ronde of zeventig te gaan.

Chastain werkte zijn rondjes aan de leiding af met Blaney op plek twee, tot het veertig ronden voor het einde fout ging: Blaney raakte de controle kwijt en ging stevig de muur in. Niet lang na de herstart was het Suarez die flink in de rondte ging. Justin Haley en Chase Briscoe stopten niet en kwamen naar de eerste posities, maar de volgende caution kwam al snel: Landon Cassill spinde.

Dit keer waren er bij de herstart, met Briscoe, Haley, Chastain en Martin Truex voorop, nog een dikke vijftien ronden te gaan. Logano kwam ook rap naar voren en begon een strijd om de winst met Chastain, die hij na veel proberen won: Logano was zeker van een plek bij de Championship Four en is dus één van de vier coureurs die in Phoenix in november de titel kan pakken.

Zeker 3 dagen geen treinverkeer naar Zeeland mogelijk

Door het ongeval vanmorgen, waarbij een intercity een lege stadsbus door midden spleet op de spoorwegovergang aan de Marconilaan in Bergen op Zoom, is er zeker drie dagen geen treinverkeer mogelijk tussen Roosendaal en Zeeland. 

Lees ook: Trein ramt bus; ravage groot maar geen gewonden

De NS heeft vervangend vervoer ingezet. Tussen Roosendaal, Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke rijden snelbussen, tussen Roosendaal, Bergen op Zoom, Rilland-Bath, Krabbendijke en Kruiningen-Yerseke rijden er stopbussen. Het advies is om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. 

Onderzoek naar hoe het ongeval heeft plaats kunnen vinden is in volle gang. ProRail laat in een reactie weten "dat het ongeval zowel voor de buschauffeur als de machinist een traumatische ervaring is geweest. Onze gedachten gaan naar hen uit."

 

Kanye West wil rechtse Twitter-kloon 'Parler' kopen

Racisme, vrouwenhaat, antisemitisme: de schandalen rond de Amerikaanse rapper Kanye 'Ye' West blijven zich opstapelen. Nadat de sociale media-accounts van de 45-jarige muzikant wegens discriminerende uitlatingen zijn geblokkeerd, wil hij het in conservatieve kringen populaire platform 'Parler' overnemen.

De Amerikaanse rapper Kanye West wil het sociale platform Parler kopen. West's overname van moederbedrijf Parlement Technologies zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 worden afgerond, volgens de app-ontwikkelaar. Een aankoopprijs werd niet genoemd.

Parler heeft tot nu toe 56 miljoen dollar opgehaald bij diverse investeerders en ziet zichzelf als een concurrent van Twitter. Het netwerk zegt dat het "de toekomst van de vrijheid van meningsuiting zeker stellen" en de "strijd" wil leiden tegen "grote technologiebedrijven, beledigende overheid, censuur en de cancel cultuur".

Na de bestorming van het US Capitol werd het platform in januari 2021 tijdelijk verwijderd uit de Google- en Apple-appstores. De techreuzen hadden Parler ervan beschuldigd geen actie te ondernemen tegen oproepen tot geweld van Trump-supporters op het platform.

"In een wereld waar conservatieve meningen als controversieel worden beschouwd, moeten we ervoor zorgen dat we het recht hebben om ons vrij te uiten", zei West, die zichzelf nu Ye noemt. De sociale media-accounts van de 45-jarige zijn momenteel beperkt.

Onlangs werd het Instagram-account van West opgeschort vanwege berichten die als antisemitisch werden beschouwd. De afgelopen weken is West zijn samenwerking met kledingbedrijf Gap beëindigd, terwijl sportartikelenfabrikant Adidas de samenwerking met de rapper op een laag pitje heeft gezet.

'Grotere kans op droge lente in 2023'

Weerfenomeen La Niña is sinds het einde van de zomer van 2020 actief en zal waarschijnlijk tot en met de winter aanhouden. Hierdoor is de kans op een droge lente in 2023 in Nederland groter dan normaal. Rond de evenaar neemt de kans op natuurrampen toe.

La Niña is een versterking van het gebruikelijke weer. De passaatwinden rond de evenaar waaien krachtiger dan gebruikelijk. Gebieden rond de evenaar die normaal nat zijn worden hierdoor nog natter en droge gebieden worden nog droger.

Invloed van La Niña op het Nederlandse weer
La Niña beïnvloedt vooral het weer in de landen rondom de evenaar, maar ook elders op de wereld raken normale patronen verstoord. De effecten van La Niña op het weer in Nederland zijn beperkt, maar er is wel degelijk een verband met het weer in de lente. Gemiddeld over de laatste 150 jaar is het in het voorjaar na een La Niña droger. De kans op een nat voorjaar neemt na een La Niña volgens het KNMI af van 33 naar 20 procent.

De natuurlijke grilligheid van ons zeeklimaat speelt echter een grotere rol en de laatste tien jaar is de lente gemiddeld sowieso droger geworden. Die droge lentes vonden soms ook plaats in jaren zonder een voorafgaande La Niña. Zo was het in 2020 recordzonnig en uitzonderlijk droog, met zelfs een recordgroot neerslagtekort. In 2021 verliep de lente, ondanks een voorafgaande La Niña nat en koud. Wel was het vrij zonnig.

Na de La Nina van 2021-2022 (die nog steeds gaande is) volgde de op één na zonnigste lente ooit gemeten en ook was het dit voorjaar droog en iets te zacht.

Kans op relatief droge lente dit jaar groter dan normaal
De kans op een normale tot droge lente is groot, maar dit biedt geen garanties. In het verleden verliepen lentes na een La Niña soms toch nat en koud. Wat betreft is het afwachten hoe de lente van 2023 exact zal verlopen, maar op basis van de statistiek mogen zon-liefhebbers hopen op een zonnige en droge lente.

Gemiddeld, over de periode 1991-2020, valt in de lente 154 mm. Deze neerslag kan tot stand komen door langdurige lichte regen of door kortdurende heftige regen- en onweersbuien. Een drogere lente zal overigens in beide gevallen meer droge momenten betekenen, maar het lentegevoel is wel totaal anders.

Gevangenisstraffen tot tien jaar geŽist voor dodelijk uitgaansgeweld op Mallorca

In de nacht van 13 op 14 juli 2021 veranderde een leuke vakantie op Mallorca voor een groep jonge Nederlandse toeristen in een nachtmerrie. Ze werden het slachtoffer van bruut geweld in de badplaats El Arenal.

Een van hen, de toen 27-jarige Carlo, overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Vandaag eiste het Openbaar Ministerie celstraffen oplopend tot tien jaar en werkstraffen tegen acht jonge mannen uit Hilversum voor hun aandeel in het geweld. Voor een negende verdachte is vrijspraak gevraagd.

Uitgebreid onderzoek
Het onderzoek naar de verschillende incidenten op de bewuste avond is gestart door de politie op Mallorca. Kort daarna hebben de Spaanse autoriteiten Nederland verzocht het onderzoek over te nemen. Dit omdat de verdachten en slachtoffers en het merendeel van de getuigen uit Nederland afkomstig waren. Zoals Europese afspraken ook voorschrijven, hebben het Openbaar Ministerie en de politie in Nederland het onderzoek daarop overgenomen.

In de periode die volgde zijn negen personen als verdachte aangemerkt, waarvan er acht zijn aangehouden. Tijdens het onderzoek heeft de politie onder meer ruim zestig getuigen gehoord, twintig telefoons en ander gegevensdragers onderzocht, camerabeelden geanalyseerd, gesprekken en telefoonlijnen afgeluisterd en is er DNA-onderzoek verricht en een politie-informant ingezet. Dit alles leidde er toe dat de officieren van justitie vandaag acht jonge mannen (in wisselende samenstelling) schuldig achtten aan doodslag, twee pogingen doodslag en het plegen van openlijk geweld tijdens twee incidenten. De verdachten waren destijds 18 of 19 jaar oud en maakten deel uit van een vriendengroep uit Hilversum die op vakantie was op Mallorca.

Geen openheid van zaken
Uit het dossier komt het beeld naar voren van een groep jonge mannen die er die avond op uit was om te vechten. Eenmaal in gevecht werd er ongenadig hard toegeslagen. Getuigen verklaren over hevige geweldsexplosies. “Het betrof hier geen uit de hand gelopen kroegruzie, maar doelbewust opgezocht geweld”, aldus de officier van justitie. Het gevolg was dat de 27-jarige Carlo nooit meer terugkeerde van zijn vakantie. Dat zijn geliefde, zijn familie en zijn vrienden het sindsdien zonder hem moeten stellen. En dat negen andere directe slachtoffers van het geweld na genezing van onder meer breuken en kneuzingen verder moeten met een traumatische ervaring.

Tijdens de verhoren en de rechtszittingen hebben - in ieder geval een aantal van - de verdachten de kans laten liggen om openheid van zaken te geven. Over wat er op de beelden te zien is, zijn vrij gedetailleerde verklaringen afgelegd. Maar aan gebeurtenissen die juist net niet op beeld staan, waaronder het geweld tegen Carlo, verklaren diverse verdachten geen herinnering te hebben. Dit terwijl meerderen van hen meer moeten weten. Òf omdat ze verantwoordelijk zijn voor het geweld, òf omdat ze hebben gezien of gehoord wie er verantwoordelijk is. Hoewel het met name voor de nabestaanden en de slachtoffers pijnlijk is dat er geen openheid van zaken is gegeven, is dit voor het rond krijgen van het bewijs in de visie van het Openbaar Ministerie niet doorslaggevend geweest in het merendeel van de zaken.

Geweld bij café De Zaak
De eerste geweldsuitbarsting vond plaats voor café De Zaak en de naastgelegen Level Dining Lounge in het uitgaansgebied van El Arenal. Daarbij wordt ook tegen het hoofd van een van de slachtoffers geschopt. Aan het geweld ging onenigheid vooraf over zitplaatsen in het café. Onder meer op basis van camerabeelden en diverse verklaringen van aangevers, verdachten en getuigen acht het OM bewezen dat twee van de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan poging doodslag. Dezelfde mannen en vijf medeverdachten worden ook verantwoordelijk gehouden voor het plegen van openlijk geweld rondom café De Zaak en de Level Dining Lounge.

Geweld bij café Bier Express
Nadat de politie arriveert bij De Zaak, verplaatst de groep zich over de boulevard. Er sluiten zich dan ook andere leden van de groep aan. Ter hoogte van café Bier Express ontstaat een nieuw conflict. De aanleiding is onduidelijk. Sommige leden van de Hilversumse groep verklaren dat er door de latere slachtoffers gespuugd is en dat er racistische opmerkingen gemaakt zijn. Het vermeende doelwit daarvan heeft daar in verhoren echter niet over verklaard en ontkent dat later ook in afgeluisterde gesprekken. Feit is dat er wederom hevig wordt gevochten, waarbij vijf slachtoffers vallen. Twee jonge mannen worden ook nadat ze op de grond liggen hard getrapt. Een van hen is Carlo, die enkele dagen later overlijdt aan opgelopen hersenletsel. Onderzoek zal later aantonen dat het fatale letsel aan de zijkant van het hoofd veroorzaakt moet zijn door trappen tegen het hoofd.

Hoewel de aanval op Carlo niet op beeld staat, bestaan er diverse filmbeelden van andere momenten tijdens deze geweldsuitbarsting. Daarop is Carlo ook liggend te zien. In combinatie met de diverse uitgebreide verklaringen van getuigen en deels ook van verdachten, heeft dit inzicht gegeven in wie welke rol heeft gehad. Ook de appberichten en afgeluisterde gesprekken over het incident tussen verdachten en getuigen geven belangrijke aanwijzingen voor wie welk aandeel gehad heeft. Daarnaast is er op een schoen van een van de verdachten dna aangetroffen van Carlo. Diezelfde verdachte heeft in een gesprek met een undercover agent in het huis van bewaring toegeven Carlo geschopt te hebben.

Alle informatie in het dossier tezamen biedt in de visie van het Openbaar Ministerie het wettige en overtuigende bewijs dat drie van de verdachten het dodelijke geweld tegen Carlo gepleegd hebben. Zij worden daarmee schuldig geacht aan doodslag. Ze hebben willens en wetens het risico genomen dat hun slachtoffer door het geweld dat ze gebruikten zou overlijden. Ook worden deze drie verdacht van poging doodslag op het andere slachtoffer dat tijdens dit incident al liggend tegen zijn hoofd is getrapt. Voor in totaal zeven verdachten vinden de officieren van justitie het bewezen dat zij zich tijdens het incident voor de Bier Express schuldig hebben gemaakt aan het plegen van openlijk geweld.

Strafeisen:

                     
Verdachte 1

Doodslag op Carlo 

Openlijk geweld bij Bier Express

Poging doodslag bij Bier Expres

Poging doodslag bij De Zaak

Gevangenisstraf van 10 jaren, geheel onvoorwaardelijk.
Contactverbod met slachtoffers.
Verdachte 2

Doodslag op Carlo 

Poging doodslag bij Bier Express

Openlijk geweld bij Bier Express

Openlijk geweld bij De Zaak

Gevangenisstraf van 8 jaren, geheel onvoorwaardelijk.
Contactverbod met slachtoffers.

Verdachte 3

Doodslag op Carlo 

Poging doodslag bij Bier Express

Openlijk geweld bij Bier Express

Openlijk geweld bij De Zaak

Niet bewezen: Poging doodslag bij De Zaak

Gevangenisstraf van 8 jaren, geheel onvoorwaardelijk.
Contactverbod met slachtoffers.
Verdachte 4

Openlijk geweld bij De Zaak

Poging doodslag bij De Zaak

Openlijk geweld bij Bier Express

Gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar.
Contactverbod met slachtoffers.
Reclasseringsbegeleiding.
Verdachte 5

Openlijk geweld bij De Zaak

Openlijk geweld bij Bier Express

Niet bewezen: Poging doodslag bij De Zaak

Gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 93 voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar.
Werkstraf van 120 uur.
Contactverbod met slachtoffers.
Reclasseringsbegeleiding.
Verdachte 6

Openlijk geweld bij De Zaak

Openlijk geweld bij Bier Express

Niet bewezen: Poging doodslag bij De Zaak

Gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 162 voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar.
Werkstraf van 240 uur.
Contactverbod met slachtoffers.
Reclasseringsbegeleiding.
Verdachte 7

Openlijk geweld bij De Zaak

Niet bewezen: Poging doodslag bij De Zaak

Werkstraf van 150 uur. 
Verdachte 8

Openlijk geweld bij Bier Express

Werkstraf van 180 uur. 
Verdachte 9 Niet bewezen: Openlijk geweld bij Bier Express Vrijspraak.

De rechtbank doet op 18 november 2022 uitspraak.

Vorderingen benadeelde partijen
Diverse benadeelde partijen in deze zaak hebben vorderingen bij de rechtbank ingediend om de schade die zij hebben geleden vergoed te krijgen door de verdachten. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank verzocht deze vergoedingen grotendeels toe te wijzen. Wat betreft de ouders van Carlo betreft dat een bedrag van ruim 69.000 euro en voor zijn vriendin een bedrag van ruim 226.000 euro. Wat betreft de verschillende slachtoffers van het openlijk geweld en de pogingen doodslag gaat het om vergoedingen van tussen de 1.900 en 17.000 euro.

Europese aardgasprijs op laagste niveau in meer dan drie maanden

De prijs van Europees aardgas is verder gedaald, maar bevindt zich nog steeds op een hoog niveau.

De prijs voor Nederlands gas wordt in Europa als maatstaf gehanteerd; het stond vanmorgen op 132 euro per megawattuur - dit is het laagste niveau sinds eind juni. Maar het aardgas is nog steeds aanzienlijk duurder dan voor de Russische aanval op Oekraïne.

De situatie op de gasmarkt is nog steeds gespannen, al is die de afgelopen weken wel wat genormaliseerd. De reden hiervan zijn de talrijke pogingen om Europa los te maken van de afhankelijkheid van Russisch aardgas. Daarnaast zijn de aardgasopslagen inmiddels goed gevuld en is het verbruik op veel plaatsen gedaald.

IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven 'illegale' medicijnen bij corona

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden 16 artsen beboet voor het voorschrijven van medicijnen bij corona die daar niet voor zijn geregistreerd.

De boetes zijn verstuurd tussen juli en oktober van dit jaar. De 16 artsen hebben tijdens de coronapandemie ivermectine en/of hydroxychloroquine voorgeschreven voor de behandeling van corona.

Off-label
In Nederland is het uitgangspunt dat artsen geen geneesmiddelen voorschrijven die voor andere ziekten op de markt zijn gebracht. In de wet geldt hiervoor één uitzondering, dit wordt off-label voorschrijven genoemd. Off-label voorschrijven mag alleen als daarover binnen de beroepsgroep protocollen of standaarden zijn ontwikkeld. Als er protocollen of standaarden van de beroepsgroep in ontwikkeling zijn, dan mag het alleen als het voorschrijven aan een bepaalde patiënt is overlegd met een apotheker.

Geen protocollen
Er zijn geen protocollen of standaarden van de beroepsgroep die het gebruik van ivermectine en hydroxychloroquine toestaan. Sterker nog, in de standaarden en protocollen van de beroepsgroep staat expliciet dat voor het off-label gebruik van deze middelen bij Covid-19 geen plek is. Voor deze 16 artsen was het off-label voorschrijven daarom niet toegestaan.

De hoogste boete die de IGJ in deze zaken dit jaar heeft opgelegd bedraagt bijna € 13.000. Deze arts heeft deze medicijnen zo’n 150 keer voorgeschreven.

Trein ramt bus, ravage maar geen gewonden

Op de spoorwegovergang bij de Marconilaan in Bergen op Zoom is vanmorgen rond 09:50 uur een trein vol op een bus geknald. De ravage is groot; de bus is doormidden gebroken. Wonder boven wonder zijn er geen gewonden gevallen bij het ongeluk. In de bus zaten verder geen passagiers en de chauffeur is in de ambulance nagekeken. 

Door het ongeval rijden er voor onbepaalde tijd geen treinen tussen Bergen op Zoom en Vlissingen. De omgeving is afgezet; de bovenleiding lijkt vooralsnog intact te zijn gebleven. De Verkeerspolitie en de Landelijke eenheid doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 

Wereldarmoededag: Nationale ombudsman wil actieve en sociale overheid

Burgers met een minimuminkomen komen steeds meer in de knel. De kosten voor levensonderhoud stijgen en sociale vangnetten zijn steeds minder toereikend. De Nationale ombudsman keek welke knelpunten verschillende groepen sociale minima ervaren. En steeds kwam hij dezelfde problemen tegen. Vandaag, op Wereldarmoededag, presenteert hij een rode draad en dringt hij aan op een meer actieve en sociale overheid.

Reinier van Zutphen: "Iedereen moet mee kunnen doen. Maar zover is het nog steeds niet. Zolang mensen in financiële problemen zitten, kunnen ze niet aan hun toekomst werken." Volgens de ombudsman is het sociaal minimum niet toereikend. De geplande verhogingen van het minimumloon en de uitkeringen verhelpen die problemen maar beperkt. Ook zijn er grote verschillen tussen gemeenten, onder meer bij de inkomensgrenzen die zij hanteren. De vraag of iemand kan rondkomen, hangt nu teveel af van zijn toevallige woonplaats. Verder blijkt dat burgers vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Juist de financieel meest kwetsbare burgers zijn nu het zwaarst belast met het indienen van aanvragen en doorgeven van wijzigingen. De regels in het sociaal domein zijn ingewikkeld en de financiële administratie kost heel veel tijd. Door strikte inkomensgrenzen kunnen burgers snel toeslagen kwijtraken als ze iets meer gaan verdienen. Sociale minima ervaren bovendien weinig toekomstperspectief en zien weinig mogelijkheden om hun situatie te verbeteren.

Meer daadkracht en initiatief
De ombudsman pleit voor een toereikend sociaal minimum dat de Rijksoverheid moet regelen. Zodat er geen burgers meer door het ijs zakken. Gemeenten kunnen hun mensen, middelen en tijd dan steken in het begeleiden van burgers naar werk of onderwijs. Verder benadrukt hij dat de overheid daadkrachtig moet zijn en burgers op eigen initiatief moet opzoeken om ze te wijzen op voorzieningen waar ze recht op hebben. Of nog beter: door die automatisch toe te kennen. Verder zijn ruimere bandbreedtes nodig bij de indeling van inkomensgroepen. Zodat veranderingen of levensgebeurtenissen niet meteen leiden tot terugvorderingen, met alle financiële consequenties van dien. Tot slot wil de ombudsman dat de overheid in wetten en regels meer rekening houdt met burgers en uitgaat van een realistisch mensbeeld. "De overheid is van het beeld van een frauderende burger gegaan naar een overheid die burgers het voordeel van de twijfel geeft. Dan is er in feite niks veranderd. Dat is geen ander mensbeeld.", aldus de ombudsman.

De burger kan het niet alleen
Zo'n één miljoen Nederlanders moeten rondkomen van een inkomen rond het sociaal minimum. Velen van hen kunnen het hoofd financieel niet boven water houden. De huidige inflatie en hoge energie- en woonlasten zorgen voor extra problemen. De Nationale ombudsman maakt zich zorgen en heeft voortdurend aandacht voor burgers die financiële problemen hebben en daarbij afhankelijk zijn van de overheid.

Ajax-trainer Schreuder ontploft tijdens persconferentie: 'Ik ben er klaar mee!'

Ondanks de ruime zege tegen Excelsior (7-1) was Ajax-trainer Schreuder vooral heel erg boos tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd. "Als iemand wat over mij vindt, dan moet je me bellen. Dan geef ik antwoord, als een kerel. Van mij krijg je de waarheid te horen, ook de spelers in de kleedkamer", aldus Schreuder. 

Schreuder liep helemaal leeg na de kritiek aan zijn adres de laatste weken, omdat hij onwaarheden heeft gelezen in de media. "Natuurlijk, het is een totaalplaatje. Er wordt veel te veel stemming gemaakt, wat onterecht is. Kom met feiten, schrijf over waarheden. Mijn zaakwaarnemer zou geholpen hebben met transfers. Dat klopt, dat is heel normaal in de voetballerij. Meerdere zaakwaarnemers doen dat. Weet je waarom? Overmars is weg, voor alle mensen in de club was hun positie nieuw. Voor álle mensen, ja? Het is dus normaal dat er dan geholpen wordt."

Een vraag van een journalist over Brian Brobbey raakte ook gelijk weer een gevoelige snaar bij Schreuder. "Ik heb van de week een artikel gelezen dat hij weg zit te rotten op de bank. Dan denk ik, je hebt echt totaal geen verstand van zaken."

"Brian is bijna alle wedstrijden in ieder geval ingevallen", vervolgt Schreuder. "We hebben veel geld voor hem betaald en hij ontwikkelt zich prima. Dan ga je zo’n artikel schrijven, dan ben je gewoon stemming aan het maken. Dat is onacceptabel."

NVWA zet deur naar moederloze biggen wagenwijd open

De NVWA treedt niet op tegen varkensbedrijven die biggen zonder moederzorg grootbrengen. Daarmee wijst ze het handhavingsverzoek van Wakker Dier op dit punt af. “De NVWA keurt nu illegale praktijken goed,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Ze zet de deur wagenwijd open om biggen standaard zonder moeder groot te brengen.”

Aan de hand van een bezwaarschrift van Wakker Dier kan de NVWA nog terugkomen op haar besluit. Met advertenties over ‘weesbiggen’ in de landelijke kranten moedigt Wakker Dier dit aan. Wanneer de NVWA dit niet doet, dan stapt Wakker Dier naar de rechter. Het is bij wet verboden om biggen vroeger dan drie weken bij hun moeder weg te halen, tenzij dat noodzakelijk is met het oog op de gezondheid of het welzijn van big of zeug (moedervarken).

Biggenleed
Biggen die vroeg worden weggehaald bij hun moeder hebben vaker last van gezondheidsproblemen, angst en rusteloosheid. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA waarschuwde recent nog voor het biggenleed “dat exponentieel toeneemt naarmate de speenleeftijd afneemt.” De speenleeftijd is de leeftijd waarop de big bij zijn of haar moeder wordt weggehaald.

Toename aantal biggen
Moedervarkens worden al decennialang bewust geselecteerd en gefokt om steeds meer biggen te krijgen. Waar ze twintig jaar geleden 22 biggen kreeg, is dat nu gestegen tot 30 biggen per jaar. Het grote aantal biggen gaat ten koste van zowel de zeug als van haar biggen. Zeugen moeten vaak al voor hun vierde levensjaar met gezondheidsproblemen naar de slacht.

Consequenties doorfokken
Twaalf procent van de biggen overleeft de eerste weken van hun leven niet. Vaak krijgt een zeug meer biggen dan ze kan voeden. Wakker Dier wil dat zeugen minder biggen krijgen, zodat de biggen allemaal bij de moeder kunnen opgroeien. Dit is ook het advies van de Europese voedselautoriteit EFSA.

Juridische procedure
Wakker Dier diende een handhavingsverzoek in bij de NVWA, tegen varkenshouders die bewust kiezen voor zeugen met veel biggen en het ‘overschot’ aan biggen zonder moeder grootbrengt. Volgens de NVWA is dit echter niet onwettig, omdat het noodzakelijk kan zijn voor deze biggen om ze weg te halen. Ze maande de varkenshouders slechts om niet de sterkere biggen, maar juist de zwakkere biggen weg te halen bij de zeug.

Wakker Dier heeft tegen het besluit van de NVWA bezwaar ingediend, omdat er diervriendelijkere alternatieven zijn. Overigens stelde de NVWA Wakker Dier wel in het gelijk bij haar klacht over de te krappe biggenhokken. De boeren moeten de weesbiggen meer leefruimte geven.

Varkens ( Foto: Pixabay)
Jonge varkens ( Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: droog, later regen

herfstbanner

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Van het zuiden uit trekken enkele buien noordoostwaarts. Vooral in het zuiden en oosten is er kans op onweer. De wind komt eerst uit zuidoost, later uit zuid tot zuidwest en is overwegend matig.

Vanmiddag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Vooral in het oosten is plaatselijk onweer mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 18°C, in Zuid-Limburg wordt het plaatselijk 22°C. De wind komt uit het zuidwesten en neemt af naar zwak tot matig.

Vanavond valt er in het zuidoosten en oosten van tijd tot tijd regen. In de rest van het land wordt het droog. Vooral in het noorden en westen klaart het op en kan er plaatselijk mist ontstaan. De wind komt eerst uit het zuidwesten, later uit het westen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Vrijdag was, net als maandag zal zijn; grijs. (Foto: Stephan5)
Vrijdag was, net als maandag zal zijn; grijs. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.