True Detective (Seizoen 2)

Zo nu en dan heb je van die series waarmee je niet meer kunt ophouden nadat je een aflevering hebt gezien. Een goed voorbeeld daarvan is de HBO-reeks True Detective, waarvan de afgelopen week het tweede seizoen op blu-ray en dvd is verschenen. Na het ijzersterke eerste seizoen waren de verwachtingen hooggespannen voor het vervolg, maar weet True Detective deze verwachtingen ook waar te maken?

True Detective (seizoen 2) (Foto: undefined)

Net als bijvoorbeeld American Horror Story is ook True Detective een serie waarbij we in elk seizoen een afgerond verhaal te zien krijgen dat geen connecties heeft met het voorgaande jaar. In 2014 mochten we voor het eerst kennis maken met de serie van Nic Pizzolatto, waarin de hoofdrollen toen werden vertolkt door Woody Harrelson en Matthew McConaughey, die eveneens als uitvoerende producenten aan de serie meewerken. In een ijzingwekkend spannend verhaal boordevol flashbacks konden we zien hoe de agenten Marty Hart (Harrelson) en Rust Kohle (McConaughey) uit Louisiana na zo'n 17 jaar ontdekken dat ze destijds een verkeerde persoon hebben opgepakt voor een gruwelijke moord en dan alsnog achter de werkelijke dader aan moeten gaan.

True Detective s201 (Foto: undefined)

Het verhaal van het tweede seizoen van True Detective, dat zich ditmaal afspeelt in de denkbeeldige industriestad Vinci in Californië, begint als de excentrieke en corrupte stadsmanager Ben Caspere wordt vermist en uiteindelijk bij toeval dood wordt aangetroffen op een bankje langs een snelweg door de in ongenade gevallen motoragent Paul Woodrugh (Taylor Kitsch). Woodrugh was eerder die dag met betaald verlof gestuurd nadat hij een bezopen actrice in haar auto had aangehouden en daarna valselijk van seksueel wangedrag werd beschuldigd, omdat hij weigerde om een andere kant op te kijken in deze kwestie.

Ook de uit Vinci afkomstige detective Ray Velcoro (Colin Farrell) raakt al snel bij de mysterieuze zaak betrokken. Velcoro is een wat verlopen wetshandhaver die de voogdij over zijn zoon probeert te krijgen en die zijn dagen vult met het zuipen van sterke drank en het doen van allerlei schimmige klusjes voor de lokale gangsterbaas Frank Semyon (Vince Vaughn). Semyon had zijn complete kapitaal in een bouwproject van Caspere gestoken en is op zijn zachtst gezegd niet blij als hij verneemt dat deze 5 miljoen dollar als sneeuw voor de zon zijn verdwenen en begint op niet al te subtiele wijze zijn eigen onderzoek naar de moordzaak.

Tenslotte is er dan nog de Ventura County detective Antigone Bezzerides (Rachel McAdams), die leiding geeft aan een inval bij een vermoedelijk illegaal bordeel. Het blijkt echter een legaal gerunde tent te zijn waar Bezzerides ook nog eens haar bloedeigen zus aantreft als webcam girl. Als Bezzerides zich vervolgens stort op de zaak van de vermiste Vera Machiado (Miranda Rae Mayo) komt ze ook in het stadje Vinci terecht. Onder leiding van de Staatsprocureurs Richard Geldof (C.S. Lee) en Katherine Davis (Michael Hyatt) vormen Bezzerides en Velcoro een team dat onderzoek doet naar de dood van Caspere. Het is het begin van een bloedstollende thriller waarbij niets is wat het lijkt te zijn.

True Detective s202 (Foto: undefined)

Wat meteen opvalt bij het bekijken van de tweede seizoen van True Detective is de totaal andere aanpak van bedenker en schrijver Nic Pizzolatto. Zo kent de serie een geheel nieuwe cast en is er een meer chronologisch lopend verhaal te zien waarin maar liefst 4 personen de hoofdrollen vertolken. Waar het gehele eerste seizoen van de serie op indrukwekkende wijze werd geregisseerd door Cary Joji Fukunaga, is die taak in het tweede jaar verdeeld onder een zestal regisseurs, waaronder John Crowley (Boy A), Daniel Attias (The Sopranos, The Wire) en Justin Lin (Furious 6, Scorpion). Mannen met aardig wat ervaring en dat is dan ook goed te zien in de fraaie atmosferische beelden waarin we een helder beeld krijgen te zien van een grauwe en deprimerende industriestad.

Net als bijvoorbeeld Twin Peaks kent ook de serie True Detective enkel duistere personages die elk wel iets te verbergen hebben voor de buitenwereld. Pizzolatto liet zich voor dit verhaal duidelijk inspireren door het film noir-genre, wat resulteerde in een verhaal dat zich grotendeels in nogal duistere omgevingen afspeelt. Ook kent dit seizoen wederom een ijzersterke cast, waarvan vooral Farrell en Vaughn de show stelen. In feite is True Detective het best te vergelijken met de totstandkoming van een zeer complexe legpuzzel, waarvan het gehele beeld ook pas duidelijk wordt nadat alle stukjes op de juiste plaats zijn gevallen. De serie leent zich dan ook uitstekend om te worden gebingewatched.

True Detective s203 (Foto: undefined)

Ook wat extra's betreft komt de liefhebber van True Detective niets tekort. Zo kunnen er een tweetal afleveringen (afl. 4: Down Will Come en afl. 8: Omega Station) worden bekeken met commentaar van Nic Pizzolatto, Colin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams en Taylor Kitsch. Verder treffen we op de derde dvd in deze set nog een drietal featurettes aan. Zo is er Making the Vinci Massacre (29:28), waarin we op uitgebreide wijze te zien krijgen hoe een bruut vuurgevecht in beeld wordt gebracht. Vervolgens is er de featurette A Look Inside 'True Detective' (10:16) waarin we nader kennis mogen maken met de hoofdpersonages in de serie en te weten komen wat hun plaats in het verhaal is. Ga deze dus pas kijken nadat je de hele serie hebt gezien! Tenslotte is er dan nog True Detective''s California (3:56) waarin we een collage van beelden in Californië te zien krijgen, begeleid door de immer deprimerende muziek van Lera Lynn.

Fans van het eerste uur zullen wellicht even moeten wennen aan de nieuwe opzet van de serie, maar eenieder die wel een duistere en grimmige thriller kan waarderen kunnen we zeker aanraden om deze topper aan te schaffen. Een schitterende serie die je zeker vaker dan één keer wilt bekijken.