PlayStation Vita

Applicaties

De PlayStation Vita komt verpakt met een aantal standaard applicaties, zoals de vriendenlijst, PS-Store en instellingen. Hier een greep van de meest interessante:

Welcome Park: Dit zijn een paar minigames die de features van de Vita aan de gebruiker introduceren. Touchscreen- en cameraspelletjes dus. Ze zien er steriel uit, maar dat maakt ze niet minder leuk. Zeker omdat je er trophies mee kunt verdienen.

Party: Dit werkt precies hetzelfde als een party opzetten op de 360. Je kunt in een virtuele ruimte vrienden uitnodigen zodat jullie als een groep met elkaar kunnen communiceren. Dit betekent ook de komst van de langverwachte cross-game-chat.

Near: Wanneer je Near activeert, spoort de Vita andere gebruikers die in de buurt zijn op. Je kunt dan zien wat ze spelen en verder informatie en ‘game items' met elkaar uitwisselen. Waarschijnlijk heeft het weinig waarde in Nederland, omdat wij niet allemaal dicht op elkaar in de metro zitten te spelen.

Browser: Sony verzekerde ons dat er nog aan gesleuteld wordt, maar zoals het er nu voorstaat is de browser traag. Het ondersteunt tevens (nog) geen flash of HTML5. De browse-ervaring is hierdoor erg beperkt.

Content Manager: Hiermee verbind je je Vita aan de PS3 en pc, of andersom. Je kunt vervolgens muziek, films en game-saves uitwisselen. Het werkt vrij snel en goed, een verbetering ten opzichte van de PSP.

Software

Een handheld of console valt of staat uiteindelijk door de kwaliteit van de software. Nu is de launch line-up bepaald geen indicatie van toekomstig succes gebleken, alle recente lanceringen hadden immers een matige line-up. Sterke lanceertitels zijn echter zeker fijn om te hebben.

De Vita heeft geen duidelijke killer-app, zoals in de Super Mario 64-dagen, maar er is behoorlijk wat kwaliteit verspreid over meerdere titels. Ik heb alvast zes lanceertitels uitgebreid mogen testen en kan ook alleen maar beamen dat we straks te maken hebben met een zeldzaam goede launch.

Andere voor- en nadelen

Laten we met iets positiefs beginnen: De PS Vita is regiovrij. Wie weet wat er in de toekomst gaat gebeuren en welke goede games we in Europa mislopen, het is dan ook fijn om te weten dat je in ieder geval de mogelijkheid hebt om te importeren.

Een terugkerende irritatie voor PS3- en PSP-gebruikers zijn de relatief lange wachttijden als je bijvoorbeeld het systeem moet updaten. De Vita is op dit gebied niet veel sneller, trophies worden nog steeds niet automatisch gesynct. System Updates waren in mijn ervaring net zo lang bezig als die van de PS3, dus als je je daaraan ergert, ziet het ernaar uit dat de PS Vita je niet blij gaat maken.

De volledige digitalisering van games is nu ook verder gereikt dan de pc. Alle games die op de Vita uitkomen zullen tegelijk ook digitaal beschikbaar worden gesteld. Sony liet ook doorschermen dat de digitale versies ongeveer 10% goedkoper zullen zijn, een positieve ontwikkeling.



Je gaat alleen niet veel digitale games op je Vita zetten, tenzij je bereid bent om grof geld neer te leggen. 250 euro is een redelijke prijs voor de PSVita, het kost alleen geen 250 euro. Een memory card is verplicht, een gelegenheid die Sony aangrijpt om gamers een poot uit te draaien. De prijzen van de memory cards zijn stuitend, zeker als je kijkt naar wat een gewoon SD-kaartje nu kost.

Terug naar een voordeel: de uitvoerige verbindingsmogelijkheden met de PS3. Aan de hand van remote-play kun je aan een spel beginnen op de PS3, om vervolgens verder te gaan in de bus met je Vita. Verder kun je online spelen met/tegen PS3-spelers. Dit heet cross-play, zo kunnen WipEout 2048-spelers tegen WipEout HD-spelers racen.

Als je van plan bent om je Vita met bijvoorbeeld je broertjes te delen, kun je er misschien beter geen kopen. In tegenstelling tot de PS3 kun je op de Vita maar één account hebben. De enige manier om een ander account aan de PS Vita te koppelen is door het systeem te formatteren. Save files van een ander account importeren werkt, maar belet je wel van trophies verdienen voor die games op het nieuwe account.

Conclusie:

Sony heeft de kritieken op de PSP ter harte genomen en ditmaal een ergonomisch apparaat afgeleverd. De PS Vita is op vele vlakken de handheld van iedere hardcore gamers dromen. Het is de meest complete handheld ooit gemaakt, dankzij de uiteenlopende input-methodes. Twee analoge sticks, een touchscreen, de gyroscoop, het maakt het apparaat behoorlijk flexibel. Kleine maar bruikbare innovaties zoals de rear touchpad en de uitgebreide compatibiliteit met de PS3 maken het ook lichtjes uniek.

Ik heb vrijwel niets op de hardware aan te merken. Helaas is Sony erop uit om zijn eigen ruiten in te gooien, onnozele beslissingen zoals het feit dat je maar één account kunt hebben en de absurde memory card-prijzen maken de Vita minder begeerlijk. De PlayStation Vita is geen marginale verbetering van de PSP, maar eerder een behoorlijke evolutie - het voelt alsof je van Charmeleon naar Charizard gaat.