Boek: Asha ten Broeke - Het idee M/V

Asha ten Broeke - Het idee M/V Is het niet heerlijk, dat je als vrouw ongegeneerd kunt shoppen omdat je van Venus komt en je als man je slippertjes heel logisch kunt verklaren omdat mannen nu eenmaal vanaf de oertijd al een jagersdrang bezitten? Geniet er nog maar even van, want als er meer mensen lucht krijgen van de theorieën uit Het idee M/V van wetenschapsjournalist Asha ten Broeke, is je gedrag binnenkort helemaal niet meer zo vanzelfsprekend.

Houston, we’ve got a problem
Volgens Ten Broeke wordt het tijd dat mannen en vrouwen  van hun planeten af komen en weer terugkeren op aarde. Veel moderne relatie- en kind/werkissues zijn namelijk niet zozeer evolutionair bepaald, alswel het gevolg van ingesleten denkpatronen die we in stand houden door er naar te handelen. Die zin verdient enige uitleg. Ten Broeke heeft diverse studies met betrekking tot de verschillen tussen mannen en vrouwen bestudeerd en kwam daarbij tot de conclusie dat men veel vanuit de ‘zwarte zwaan-theorie’ denkt. Deze term is bedacht door Nassim Nicholas Taleb, die daarmee aangeeft dat er voornamelijk naar witte zwanen gezocht wordt om een theorie te bewijzen. Die ene zwarte zwaan die de theorie onderuit kan schoppen kan wel degelijk bestaan, maar men zoekt liever naar nog meer witte om de theorie te onderstrepen. Komt die zwarte zwaan toch voorbij, dan wordt deze liever genegeerd, of omgebogen tot een witte. Zo worden archeologische vondsten vaak verklaard vanuit dat wat we al aannemen, terwijl bijvoorbeeld die grote en kleine speerpunten juist kunnen duiden op zowel jagende mannen als jagende vrouwelijke voorouders. Het hoeft volgens Ten Broeke dus helemaal niet zo te zijn dat mannen van oudsher niet naar hun kinderen omkijken en dat de moeders thuis voor hun kroost zorgen. Zo zijn er nu nog inheemse stammen waarbij de man ook voor de kinderen zorgt en de vrouwen hun zuigeling gewoon op de rug binden wanneer ze gaan jagen. En ook zijn er genoeg zorgzame apenvaders te vinden, maar die bevestigen de dominante mannen-gedachte niet en worden dus liever genegeerd.

Na-apen
Maar Ten Broeke praat geen 240 bladzijdes vol over zorgzame apen. Ze wijdt ook uitgebreid uit over de werking van het brein en onze genen. Die blijken namelijk verrassend flexibel te zijn en pikken daarom feilloos de jongen/meisje patronen waarin ze door de maatschappij en hun ouders ingedrukt worden op, om die vervolgens voor waarheid aan te nemen. Meisjes zijn namelijk niet per definitie slechter in wiskunde en ook mannen kunnen urenlang praten, als het maar een onderwerp is dat ze aanspreekt. Het wordt ons alleen met de paplepel ingegoten dat het niet zo is en daar gaan we vervolgens naar handelen. Interessante materie dus, en terecht dat Ten Broeke hier stevige vraagtekens bij zet. Deze vraagtekens worden vervolgens op een erg prettige wijze verweven door het boek. De verschillende onderwerpen lopen naadloos in elkaar over door middel van stukjes geschiedenis, een handvol wetenschappelijke onderzoeken, verschillende anekdotes, leuke borrelweetjes en een vleugje humor hier en daar. In feite is het één lang verhaal, maar door Ten Broeke zo boeiend verteld dat het geen bladzijde verveelt. Zelfs de noten, die – laten we eerlijk zijn – toch vaak overgeslagen worden, zijn interessant om te lezen, omdat ze op een leuke manier kort samenvatten waar de lectuur over gaat en je zodoende kunt kijken of je het de moeite van het lezen waard vindt. Het idee M/V is een uitermate interessant boek , zelfs – of eerder júist – voor taalschuwende mannen en zorgzame thuisblijfmoeders met uitgeschakelde wiskundeknobbels.