Film: Terminator Salvation

Terminator Salvation is intussen alweer het vierde deel van de Terminator-reeks. De eerste twee films van James Camerons geesteskind waren volgens velen bijzonder geslaagd, maar nummertje drie, die het zonder James Cameron moest stellen, kon bij lange na niet tippen aan zijn voorgangers. Terminator Salvation moet het wederom doen zonder Cameron en ook de grote ster van de Terminator-films, de Governator, zal geen acte de présence geven. Zou regisseur McG (Charlie's Angels) zijn reputatie ontstijgen en er in slagen om nog wat van de alom geprezen 'Terminator magie' op het beeld te toveren?


Het jaar is 2018. Judgment Day is gepasseerd en Skynet heeft een groot deel van de menselijk bevolking weten te verpulveren. De mensheid heeft echter een handige eigenschap gemeen met kakkerlakken. Je komt er zo moeilijk vanaf. Her en der zijn er mensen die het gevecht met Skynet niet opgeven en een aantal van hen hebben zich verenigd in het verzet. Het verzet waar John Connor één van de beruchtste leden van is omdat hij mogelijk de enige hoop van de mensheid zou zijn op overleven.

De vreemdeling Marcus struint doelloos door de woestenij. Hij kan zich niks meer herinneren van de periode hiervoor. Tijdens zijn tocht komt hij uiteindelijk in aanraking met een jonge Kyle Reese, toekomstig vader van John Connor, en besluit zich aan te sluiten bij zijn marginale verzetsstrijd. Reese en Connor staan door de voorkennis van Skynet nog altijd bovenaan diens verlanglijstje en Connor probeert er alles aan te doen om Skynets feestje voor eeuwig uit te stellen. Met de komst van de gevechtsklare Marcus lijkt de veiligheid van de twee iets meer te zijn gegarandeerd.


Met Terminator Salvation stapt de reeks een richting op waarbij de film het nog meer moet hebben van de actie en alom aanwezige special effects dan van een sterke combinatie van spanning, actie, iconische personages en een simpel maar doeltreffend verhaal. Terwijl Skynet zich bezig begint te houden met concentratiekamp-achtige dingen en de eeuwige zoektocht naar Connor en Reese, lijkt het verzet een manier op het spoor te zijn om Skynet en zijn slaafjes simpelweg uit te zetten met een afstandsbediening. De film maakt zich er echter een beetje makkelijk vanaf. De strijd van het verzet is niet altijd even geloofwaardig en de aandacht van de film gaat toch vooral uit naar Marcus, Connor en Reese. De bekende acteurs bij het verzet hebben dan ook weinig te doen.

Verrassend misschien wel bij de nieuwe Terminator is dat de grootste hoofdrol niet is weggelegd voor Cristian Bale als Connor, maar voor Sam Worthington als Marcus. Helaas voor de film is Worthington nou niet bepaald overtuigend in zijn rol en Bale heeft ook weleens sterkere rollen afgeleverd. Zijn "I'll be back" klinkt zelfs als knipoog wat zielloos. Anton Yelchin, die de Rus in Star Trek speelt, doet het daarentegen best wel aardig als Reese. De eerste keer dat hij in beeld is doet hij al meteen denken aan Michael Biehns heldenrol in Terminator.


De vorige drie films hadden ieder een speciale terminator tot hun beschikking om onze helden op te jagen, in Terminator Salvation krijgen we voor het eerst langdurig te maken met een diversiteit aan militair robotspul. De kale T-600's doen erg denken aan de simpele doch indrukwekkende endoskeleton soldaten die in alle Terminator-films wel even zijn voorbijgekomen. Verder beschikt Skynet over een leger met straaljagers, transportvliegtuigen, grote kidnap terminators, motorrobots en zelfs een eerste/hernieuwde kennismaking met de T-800, en ja dankzij wat moderne technieken is het in twee shots net Arnie.

Het uiterlijk van de film is fraai ondanks dat er gekozen is voor een grauwe en grainy look. Het past perfect bij de film en de special effects komen er erg goed in over. De verschillende robots zien er allemaal strak uit, al blijven de "menselijke" terminators er toch bovenuit springen. Samen met de actiescènes zijn het de twee punten die de film doen opleven.

McG opent Terminator Salvation als ware het een heuse oorlogsfilm. Het verzet schakelt met straaljagers het alom vurende afweergeschut uit terwijl de Hueys met manschappen tussen de in verdediging geschoten T-600's landen. Meteen een mooie scène om de special effects te tonen en dat gebeurt meer dan degelijk. Zelden kwam een terminator zo bruut sterk over als een kwart T-600 waar Connor een handgemeen mee probeert te voorkomen. Sommige andere actiescènes lijken weer veel meer op de achtervolgingsscènes van 1 en 2, misschien soms wel compleet geïnspireerd op enkele ervan. Het is dus niet allemaal even origineel, maar het vermaakt een stuk meer dan het soms van onlogica aan elkaar hangende verhaal. Vooral Skynet heeft er een handje van om als superintelligence zo ongelofelijk inflexibel te zijn dat hij vooral niet de mogelijkheden ziet om van Reese/Connor af te komen.


Terminator Salvation zal niet de geschiedenisboeken ingaan als een grootse film. Daarvoor ontbeert het gewoon kwaliteit. De film weet echter nog genoeg te vermaken om een keertje te zien.


Label: Sony Pictures Releasedatum: 3 juni 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.