CD: The Streets - Everything Is Borrowed

Het zou de titel van een coveralbum kunnen zijn, Everything Is Borrowed. Het blijkt echter om de nieuwe en niet geleende creaties van Mike Skinner aka The Streets te gaan. SKinner ging ditmaal zelfs zover dat hij de meeste geluiden niet uit samples, computers of keyboards haalde maar zelf op zoek ging naar een origineel. Zo werden bijvoorbeeld bass-drums volgepropt met dekens en met theedoeken bedekt, dit alles om het geluid van een drum-machine na te bootsen. Het kostte hem veel tijd, maar plezier had Skinner er in ieder geval wel in.


Plezier lijkt sowieso een voet tussen de deur gekregen te hebben ditmaal. De nadelen van een sterrenstatus en de negatieve inslag van The Hardest Way To Make An Easy Living is gedeeltelijk in de kelder blijven liggen en er is ruimte voor verbetering, troost en contemplatie. De titeltrack staat bol van het optimisme ("My time on this earth is my only penny, wise is the gent counting every moment spent") voor The Streets zijn doen. Toch is het doemdenken hem niet helemaal vergaan, 'The Way Of The Dodo' klinkt als een grap, maar de boodschap "These are my wings, this is my beak" refereert niet alleen maar aan het einde van de dodo. Het sarcasme en de snijdende ironie zijn ook niet helemaal verdwenen. Zo 'zingt' hij in 'Heaven For The Weather' "There's something in the sun this day, I feel it, or maybe it's just my hayfever" en "I drew a drawing of you after last time I saw...it was absolutely shit, I'm awful at drawing" in 'I Love You More'.

Ondanks de variatie in thematiek, de scherpe en inventieve zinsnedes en interessante samples valt het geheel niet als een puzzel in elkaar. De genialiteit van het debuut Original Pirate Material wordt bij lange na niet gehaald en de dalende lijn die vanaf dat moment ingezet leek (al was A Grand Don't Come For Free nog erg vermakelijk) wordt hier slechts enigzins gestabiliseerd. De sfeerscheppingen zijn vaak te fragmentarisch en sleuren je niet mee het verhaal in. Daarnaast zet een carnavaleske uitstraling van 'The Way Of The Dodo' ook geen zoden aan de dijk. Skinner glorieerde voorheen in het maken van donkere soundscapes met puntige teksten die bijdroegen aan de sfeer, maar op Everything Is Borrowed spelen teveel aparte zaken door elkaar heen. Het wordt geen eenheid en dat is zonde. Gelukkig is de man al bezig met ideëen voor zijn volgende plaat, die naar eigen zeggen vergelijkingen trekt met Berlin van Lou Reed. Hoogspraak of maakt The Streets dan weer een klapper van een album?


Label: sixsevenine Datum: September 2008 Waardering: