CD: Stonepark - Tracks

Deze bandnaam deed me in eerste instantie denken aan South Park van Matt Stone en Trey Parker. De befaamde cartoon waarvan de tekeningen zo simpel zijn en sommige grappen na verloop van tijd vrij standaard worden. Toch blijft het fris en lachwekkend. Dus ondanks de eenvoudige en op het eerste gezicht niet zo interessante buitenkant levert het een produkt op dat de moeite waard is.

Zo is het eigenlijk ook met Stonepark. De eerste keer dat de schijf in de cd-speler verdween leek het een eenhansworst van stadionrock en identieke gitaarriffs. Maar naarmate de plaat vaker rondjes draaide in mijn stereo groeide het geluid en kwamen de onderliggende lagen en de kwaliteit naar boven.


De wortels van Stonepark liggen in het Zweedse Stockholm en de band is in huidige vorm al sinds 2001 bij elkaar. In 2002 wonnen ze het Emergenza Music Festival, een grote Europese competitie voor bands zonder label. In 2005 tekende de band bij B&B Records en ze komen nu met hun debuutalbum Tracks op de proppen.

Muzikaal gezien winkelt Stonepark in dezelfde supermarkt als Foo Fighters, Queens of the Stone Age, Weezer en nog een bosje Ryan Adams en The Who van de toko. Met de Foo Fighters delen ze zelfs dezelfde bonuskaart, tracks als Stupid People en A Part Of The World zijn hier het ultieme voorbeeld van. Het klinkt wel iets minder verfijnd dan de Foo Fighters.


Live Out Loud heeft een heuse QOTSA-inslag en soortgelijke gitaarriffs komen wel vaker terug op de plaat. Een fijne cocktail van stadionrock, neo-grunge en post-hardcore is het resultaat. Voorwaarde is wel dat je de muziek op je laat inwerken, het mist het overdonderende effect van een QOTSA album en de touch die een plaat briljant maakt.

De stem van zanger Aleco Georgopulos is uitermate geschikt voor grote podia, veel inhoud en een tikje rauw. Soms heeft hij zelfs iets weg van Eddie Vedder en Scott Weiland. Tekstueel gezien is het geen poëtisch hoogstandje maar dat hoeft ook niet bij dit soort muziek. Cd's als deze moeten op vol volume aan zodat de gitaren de scheuren in de muur vergroten en de drums de schilderijen van de wand af trillen. 3,5 ster.


Label: B&B Records Releasedatum: 26 januari 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!