DVD Review: The Work of Director...

Biografie

De derde en (voorlopig) laatste DVD uit de serie behandelt het veelzijdige werk van Michel Gondry. Gondry werd in 1964 te Versailles in Frankrijk geboren. Hij groeide op in een artistieke en muzikale familie die hem de mogelijkheid gaf zijn creativiteit de vrije loop te laten. Zijn ouders koesterden hun gezamenlijke grote liefde: de muziek. Michel kreeg hier veel van mee en startte later samen met zijn broer en wat vrienden een rockband. Ook was Michel al vroeg bezig met filmen: hij nam met familie en vrienden veel korte films op waarbij constant getracht werd technische limieten te doorbreken.

Alhoewel Gondry's eerste ambities waren om zijn grootvader als uitvinder, ontwerper en ontwikkelaar van (electronische) instrumenten achterna te gaan kwam hij toch - mede door zijn film- en videowerk - terecht op de kunstacademie te Parijs. Hier richtte hij samen met wat vrienden de band Oui Oui op. De eerste muziekvideo's van zijn hand waren voor deze band gemaakt. Deze video's werkten als een soort katalysator op de rest van zijn carričre: sprankjes inspiratie veranderden al snel in een ware inferno van creativiteit. Zijn video's voor Oui Oui trokken dan ook al snel de aandacht van Björk.

Michel werkte als gevolg hiervan in 1993 samen met haar aan de video voor "Human Behavior". Het resultaat was even verassend als vernieuwd: de unieke zangstijl van Björk bleek prima aan te sluiten bij de organische, buitenaardse beelden van Gondry. Het begin van een hechte band was gesmeed: de twee artiesten hebben nog veel meer later samen geproduceerd.

Na dit succes was de interesse bij veel artiesten gewekt en Gondry zou gaan samenwerken met populaire artiesten als de Rolling Stones, Massive Attack, Kylie Minogue en Beck. Constant bleef Gondry op zoek naar nieuwe technieken om video's te maken en het resultaat mocht er ook zijn. Elke video van hem had iets nieuws en verfrissend en Gondry's vindingen dienden vaak als inspiratie voor andere regisseurs en producers. Denk hierbij aan het gebruik van meerdere camera's: iets waar films als The Matrix hun populariteit aan te danken hebben.

Ook Gondry werkte aan commercials: zo had hij bijvoorbeeld Levi's, Nike, BMW en Polaroid als opdrachtgever. Daarnaast waagde ook hij de stap naar het grote doek en regisseerde hij in 2001 de film Human Nature. Zijn nieuwe film heet Eternal Sunshine of a Spotless Mind en deze zal dit jaar in de bioscopen gaan draaien. Veel bekende acteurs zoals Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst hebben hun medewerking aan deze veelbelovende film verleend.

Het wordt wat eentonig: ook van deze man krijgen we in de toekomst nog het nodige te zien...

De DVD

Muziekvideo's
"The Hardest Button To Button" THE WHITE STRIPES
"Come Into My World" KYLIE MINOGUE
"Dead Leaves & The Dirty Ground" THE WHITE STRIPES
"Fell In Love With A Girl" THE WHITE STRIPES
"Star Guitar" THE CHEMICAL BROTHERS
"Joga" BJÖRK
"Deadweight" BJÖRK
"Bachelorette" BJÖRK
"Everlong" FOO FIGHTERS
"Around The World" DAFT PUNK
"Sugar Water" CIBO MATTO
"Hyperballad" BJÖRK
"Like A Rolling Stone" THE ROLLING STONES
"Army Of Me" BJÖRK
"Isobel" BJÖRK
"Protection" MASSIVE ATTACK
"Lucas With The Lid Off" LUCAS
"Human Behavior" BJÖRK
"Le Mia" I AM
"La Tour De Pise" JEAN FRANCOIS COEN
"Ma Maison" OUI OUI
"Bolide" OUI OUI
"Junior Et Sa Voix D'Or" OUI OUI
"Les Cailloux" OUI OUI
"Un Joyeux Noel" OUI OUI
"La Ville" OUI OUI

Documentaires
I've Been 12 Forever (Part 1 Age 12-12)
I've Been 12 Forever (Part 2 Age 12-12)
* Een in totaal 75 minuten durende film, inclusief interviews met Michel, artiesten en medewerkers. Ook bevat de film veel behind-the-scenes beelden, tekeningen en storyboards.

Korte films
"La Lettre"
"One Day"
"Lacuna Inc"
"Drugstore" Levi's commercial
"Smarienberg" Smirnoff commercial
"Resignation" Polaroid commercial
"Drumb & Drumber"
"Pecan Pie" met Jim Carrey
"Three Dead People"
"My Brother's 24th Birthday"
"Tiny"
"Spin Art" Oui Oui live concertbeelden

Het oordeel

De DVD is gevuld met extreem veel materiaal, net als de eerste DVD van Jonze. Voor het gemak is de DVD dubbelzijdige gemaakt en gesplitst in 2 delen. Kant A behandelt Gondry's werk uit de periode 2003-1996 en kant B laat zijn werk uit de periode 1995-1987 zien. Zijn werk voor Oui Oui is misschien niet erg interessant, maar het is toch aardig dat het voor de volledigheid opgenomen is.

Veel muziekvideo's en commercials zijn een feest der herkenning, ik vond het geweldig om al die nummers van Björk, de Rolling Stones, Daft Punk en de Chemical Brothers weer eens te zien. Gondry's manier van filmen spreekt mij enorm aan en van de drie heren vind ik zijn werk dan ook het meest interessant door het gebruik van vele technische grappen.

De 75 minuten durende documentaire laat veel uit het leven van Gondry zien, het bijbehorene boek verduidelijkt nog veel meer. Ik heb lang nog niet alles gezien en bekeken, maar ik weet zeker dat ik deze DVD nog vaak uit de kast zal trekken.