Judoka Van 't End gediskwalificeerd op WK, Steenhuis er vroeg uit

Op het wereldkampioenschap judo in Abu Dhabi was het woensdag geen beste dag voor de Nederlandse delegatie. In gewichtsklasses waar normaliter zeker Nederlandse kansen liggen, schopte niemand het dit keer zelfs maar tot de kwartfinales.

Mannen -90kg
Voormalig wereldkampioen Noël van 't End begon lekker: hij klopte Yuta Galarreta uit Peru simpel en won van de Braziliaan Marcelo Gomes. Ook tegen de voor Libanon uitkomende Caramnob Sagaipov was hij op weg naar de winst, tot Van 't End in de achtste finales werd gediskwalificeerd wegens een ongeoorloofde aanval op Sagaipov's arm, tot ongeloof van het Nederlandse kamp.

Sagaipov schopte het tot de halve finales en verloor daarin, waarna hij op mocht voor brons. Dat lukte niet: de voor Spanje uitkomende Tristani Mosakhlishvili pakte met een machtige worp het brons. Even daarvoor ging het eerste brons al naar Kirgizië: Erlan Sherov drukte Christian Parlati vier seconden voor het einde op diens rug voor ippon.

De wereldkampioen van 2017, Nemanja Majdov uit Servië, stond in de finale tegenover de Japanner Goki Tajima. Daar was een golden score nodig en met een fraaie o-goshi, een heupworp, was het Tajima die zijn eerste wereldtitel wist te veroveren.

Vrouwen -70kg
Marie-Ève Gahié uit Frankrijk pakte in 2019 de wereldtitel en nam het in de finale nu op tegen landgenote Margaux Pinot. Dat werd een spannende strijd, waarbij Pinot er in de golden score met het goud vandoor ging na een o-soto-gari voor de winst.

Het eerste brons was voor de Japanse Asian Games-kampioene Shiho Tanaka, die de Belgische Gabriella Willems klopte met een vroege waza-ari, gevolgd door een houdgreep. De Russische Madina Taimazova pakte het andere brons door de Griekse Elisavet Teltsidou op straffen te verslaan.

Margit de Voogd begon goed, maar ging er in ronde twee uit tegen Tanaka, terwijl Hilde Jager in de tweede ronde ten onder ging tegen Michaela Polleres uit Oostenrijk.

Vrouwen -78kg
De Duitse Anna-Maria Wagner pakte drie jaar geleden de wereldtitel, Alice Bellandi uit Italië won vorig jaar brons en nu stonden de twee in de finale tegenover elkaar. De reguliere tijd leverde niks op, maar in de golden score nam Wagner haar opponente in een beslissende wurggreep voor de wereldtitel en Duits goud.

Het eerste brons was voor de wereldkampioene van 2019: Madeleine Malonga uit Frankrijk kwam snel op achterstand tegen Lee Jeong-yun, maar de Zuid-Koreaanse liep tegen drie straffen aan en dus won Malonga. In de andere strijd om brons nam de wereldkampioene van 2011, Audrey Tcheuméo uit Frankrijk, het op tegen de Britse Emma Reid. Tcheuméo nam Reid bijna gelijk in een houdgreep, maar de Britse ontsnapte op wonderbaarlijke wijze en nam het gelijk over, waarna zij het wél lang genoeg vol wist te houden voor de winst.

Guusje Steenhuis, dit jaar al goed voor de Grand Slam-titel in Baku, kwam namens Nederland in actie, maar ging in haar tweede partij al onderuit tegen Reid.