Lookman schiet Atalanta met hattrick naar Europa League-titel

In het Aviva Stadium in Dublin is woensdagavond de finale van de Europa League gespeeld. Atalanta stond voor het eerst in een Europese finale en nam het op tegen de Duitse landskampioen Bayer Leverkusen, dat voor het eerst sinds de Champions League-finale van 2002 weer in een Europese eindstrijd stond.

Al na twaalf minuten werd de toon gezet: Ademola Lookman nam een corner, waarna Atalanta de bal even rondspeelde alvorens deze weer bij Lookman te doen belanden. De Nigeriaan rondde het vervolgens keurig af en zorgde voor een voorsprong voor Atalanta, waar Teun Koopmeiners in de basis begon en Marten de Roon met Mitchel Bakker de hele wedstrijd op de bank zat.

Het Leverkusen van basisspeler Jeremie Frimpong kwam dik tien minuten later nog meer in de problemen: Lookman schoot van een afstandje de 2-0 tegen de touwen. Daarna kalmeerde het even, maar twintig minuten voor tijd was het weer raak: na een mooie aanval was het wederom Lookman die keeper Matej Kovar verschalkte, zijn hattrick was compleet.

Het bleef bij 3-0 en zo kon Atalanta zich de eerste Italiaanse winnaar van de competitie noemen sinds Parma in 1999.