FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 mei 2024

Uitslag NEC - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles mag nog altijd hopen op Europees voetbal. In de halve finale van de play-offs om een ticket in de Conference League won het verrassend met 1-2 van NEC, waarvoor ondanks een succesvol seizoen met een bekerfinale en een zesde plek in de Eredivisie het seizoen erop zit.

In de eerste helft was het veldoverwicht voor NEC maar tot kansen wist het nauwelijks te komen. Chery was nog het dichts bij een goal maar de grootste kansen waren aan de andere kant, zo zag Tengstedt de bal die hij met een gelukje kreeg op de paal belanden. In de tweede helft kreeg Go Ahead al snel twee grote kansen maar beide werden uit het doel gewerkt door Nuytinck.

Even later was het de thuisploeg die op voorsprong kwam, op een voorzet van González kopte Sano raak. Go Ahead kon zich daarna herstellen en NEC liep steeds verder achteruit. Een goal kon niet uitblijven maar hier was wel een gelukje voor nodig, Ross schoot de bal tegen Stokkers waarna het van richting veranderde schot in het doel belandde.

De wedstrijd leek richting een verlenging te gaan totdat keeper Cillessen zich verkeek op een vrije trap van Rommens waarna de bal in het doel stuiterde.

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

Go Ahead Eagles

 57' Sano    77' Stokkers
 86' Rommens
 
 Gele kaart: Schöne,Sano, (N.E.C. Nijmegen), V.Edvardsen, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.036
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Pereira (Olden Larsen/ 86)
Ross
Nuytinck
Verdonk
González (Baas/73)
Hoedemakers (Schöne/85)
Chery
Proper
Sano
Ogawa (Sow/73)
  De Lange
Deijl
Nauber
Kramer
Kuipers
Adekanye (Stokkers/70)
Linthorst
Breum (James/90 2)
Rommens
Tengstedt (Baeten/83)
V.Edvardsen

Politieman schiet diensthond neer

Afgelopen woensdag is een politiehond gewond geraakt tijdens de arrestatie van een man in Dalfsen. De hond die werd ingezet tijdens de politieactie, keerde zich plotseling tegen het arrestatieteam. Eén agent zag geen andere optie dan gericht op de hond te schieten.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat het dier zich in de hectiek van de situatie onverwachts tegen de operators van het arrestatieteam keerde. Om zichzelf te beschermen, moest het dienstwapen worden ingezet om de hond te stoppen. Het dier raakte gewond en werd kort daarna door een dierenarts geopereerd. Op dit moment is de herder nog steeds onder behandeling.

Arrestatie verwarde man
Volgens de regionale omroep Oost is de gearresteerde man een bekende van de politie. Zo zou hij vorig jaar veroordeeld zijn voor zware mishandeling van een 1-jarig kind. Hij was nu op vrije voeten in afwachting van het hoger beroep in de mishandelingszaak, aldus de omroep. De politie kan daar verder geen uitspraken over doen.

De man zette gisteren voorafgaand aan de arrestatie meerdere filmpjes van zichzelf op sociale media waarin hij onder meer het wapen liet zien.

Anonieme verdachte UvA moet terug de cel in omdat hij zich niet wil identificeren

Een verdachte van openlijke geweldpleging tijdens de pro-Palestina demonstratie bij de UvA op 8 mei moet opnieuw de cel in, zonder dat zijn snelrechtzitting is afgelopen. De man weigerde zich namelijk te identificeren. 

Dat schrijft de rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Zeven verdachten van openlijke geweldpleging staan vandaag voor de politierechter. Een van hen, een onbekende man, moet tot 29 mei opnieuw de cel in. Omdat de man niet wil zeggen wie hij is kan de politie hem mogelijk moeilijk vinden. Ook denkt de rechter dat de kans op herhaling groot is, aldus Belleman.

De man wordt verdacht van openlijke geweldpleging, waaronder het gooien van stenen en het spuiten van verf naar de politie. De man ontkent zelf met stenen te hebben gegooid, maar gaf tijdens de zitting toe dat hij met een brandblusser en waterpistool gevuld met rode verf heeft gespoten in de richting van een shovel van de politie, maar niet op agenten zelf. 

De man verklaarde dat hij student politieke wetenschappen is met een specialisatie op het gebied van politieke theorie. Hij is ook als medewerker verbonden aan de universiteit, is actief bij een studentenbeweging en is woonachtig in Nederland, maar meer wil hij niet kwijt.

Zes van de zeven verdachten staan terecht voor openlijke geweldpleging op de Oudezijds Voorburg- en Achterburgwal. Eén verdachte wordt staat terecht voor bedreiging en zware mishandeling. Van de zeven verdachten zijn er in totaal drie anoniem. Het gaat om twee mannen en een vrouw. De overige verdachten zijn een 25- en een 30-jarige man uit Amsterdam, een 22-jarige uit Halfweg en een 24-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Banden met Israël 
Begin mei liep het volledig uit de hand in en rondom de UvA. Demonstranten wilden onder meer dat de UvA openheid biedt over banden met Israëlische organisaties die bijdragen aan de oorlog in Gaza. De UvA dacht daar gehoor aan te geven door een lijst met organisaties op hun website te plaatsen. Dat vonden demonstranten kennelijk niet voldoende.

Want in de dagen die volgden werden er meerdere keren demonstraties in en rondom de UvA georganiseerd. Demonstranten eisen daarnaast dat de Universiteit banden verbreekt en stopt met het financiering van organisaties die volgens hen bijdragen aan de oorlog. 

Duizenden brieven van OM en CJIB op straat in Zoetermeer

Een opmerkelijke situatie bij het hoofdkantoor van verkeersboete.nl, een bedrijf dat namens jou je verkeersboetes aan kan vechten. 

Voor het hoofdkantoor staat een container met daarin open en bloot duizenden brieven van het Openbaar Ministerie (OM) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het gaat om brieven met correspondentie over verkeersboetes. Dat is op zich niet zo vreemd, want het bedrijf vecht bedrijfsmatig verkeersboetes aan.

Het gaat echter niet om een archief, er liggen onder andere brieven bovenin de container met de datum 16 april 2024. In de container liggen zelfs ook tientallen nog ongeopende enveloppen. De politie kreeg hiervan een melding, nadat er tientallen brieven over straat waaiden. De agenten ter plaatse hebben zoveel als mogelijk de weggewaaide brieven bij elkaar gezocht. De politie heeft overlegd wat zij met deze situatie konden doen. Uiteindelijk heeft een politiekraan de container met brieven opgeladen, en naar een andere locatie gebracht.

Het is verder onbekend waarom deze brieven open en bloot in een niet-afgesloten container lagen.

Boete CJIB
Boete CJIB

Met dank aan Mr.Chippie voor de submit. Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Kersverse vader speelt Xbox in ziekenhuiskamer, heel het internet boos

Ik was ooit een keer een hele grote Call of Duty-fan, maar zelfs ik kende mijn prio’s. Terwijl Rachel nog aan het bijkomen was van de bevalling van haar eerste, had de kersverse vader wel wat anders aan zijn hoofd. Die zal lekker een potje Warzone te spelen.

Rachel’s eerste kind was net iets te vroeg geboren en ze wisten van tevoren dat zij een nachtje door moesten brengen in het ziekenhuis. De kersverse moeder stelde dus voor om de Xbox mee te nemen om de tijd te doden. Geen idee waar hij de tijd vandaan haalde, want bij mijn eerste was ik met andere dingen bezig. Anyway, de beste man zei daar geen nee tegen. Dus hij nam zijn Xbox mee naar het ziekenhuis.

Dus zoals elke gamer zou doen, sloot hij de Xbox aan en ging gamen. Wat Rachel misschien niet had moeten doen, is het op internet knallen, want dan vindt iedereen en zijn moeke er wat van. "Toen de baby uiteindelijk kwam, bleef hij spelen”, aldus Rachel. "Ik vond het wel een grappig moment om te delen.”

En zo geschiede en de trollen kwam al snel naar buiten. Er waren genoeg suggesties om hem te verlaten. "Veertien jaar geleden deed mijn man dat ook toen onze zoon ter wereld kwam”, reageert iemand. "Ik ben dus al veertien jaar een alleenstaande moeder en heb nooit spijt gehad.” Een vrouw die naar eigen zeggen op een kraamafdeling werkt, ziet dergelijke situaties maar al te vaak en vindt het een "trieste evolutie”.

Ach ja, Rachel zou Rachel niet zijn als ze het commentaar niet kon relativeren. “Hij is een geweldige man, die me elke minuut van de bevalling bijstond”, klinkt het. "Tijdens de keizersnede keek hij geen moment weg en hij hielp me met alles, van begin tot einde. Ik wens alle vrouwen zo’n man toe".

Merlier sprint naar tweede dagwinst in Giro d'Italia

Tim Merlier heeft de achttiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Belgische sprinter won voor Jonathan Milan en boekte zijn tweede ritzege deze Giro.

Na verschillende bergetappes in de Giro d'Italia kregen de sprinters in de achttiende etappe weer een kans voor de dagzege. Mikkel Honoré, Mirco Maestri, Andrea Pietrebon en Filippo Fiorelli kozen vroeg in de etappe voor de aanval en het viertal nam wat voorsprong, waarna de sprintersploegen snel de controle in het peloton overnamen.

De voorsprong werd nooit heel groot en op zestig kilometer van de finish kreeg de kopgroep van vier gezelschap van Edoardo Affini, maar ook met een extra mannetje in de kopgroep zou alles weer samen komen. In de massasprint die volgde was Tim Merlier de snelste. De snelle Belg die ook al in de eerste sprinterkans de beste was won met een half wiel voorsprong op Jonathan Milan. Kaden Groves werd derde.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 21

Een vervolg op de film die velen zagen als 'de beste van de jaren 10', een op een waargebeurd verhaal gebaseerde huurmoordenaarkomedie, een bijna postapocalyptisch drama, een klimaatdocu en een romantisch verhaal uit Oost-Europa. De lijst met nieuwe films deze week is zo kort dat ze allemaal in deze intro genoemd kunnen worden. Wat wordt jouw favoriet?

Furiosa: A Mad Max Saga

Na lange tijd keert Miller terug naar de iconische dystopische wereld die hij ruim dertig jaar geleden gecreëerd heeft met een splinternieuw, origineel, op zichzelf staand avontuur vol actie over het verleden van het populaire personage uit de met meerdere Oscars bekroonde wereldwijde kaskraker Mad Max: Fury Road. Na de ondergang van de wereld wordt de jonge Furiosa meegenomen uit de Green Place of Many Mothers en komt ze in handen van een grote motorbende aangevoerd door Warlord Dementus. Op hun tocht door de woestijn bereiken ze de Citadel, waar Immortan Joe de baas is. Terwijl de twee tirannen om de macht strijden, moet Furiosa vele beproevingen doorstaan en een manier vinden om terug te kunnen keren naar huis. 

Hit Man

Glen Powell speelt in Hit Man de rol van professor Gary Johnson. Hij doet zich voor als huurmoordenaar namens de politie van New Orleans. Gary is zéér begaafd in het schakelen tussen verschillende persoonlijkheden om voor iedereen de perfecte hit man te zijn. Hij komt in een lastige situatie terecht als hij gevoelens begint te ontwikkelen voor een van zijn potentiële klanten, de beeldschone Madison (gespeeld door Adria Arjona). Als Madison verliefd wordt op een van Gary's alter ego's - de mysterieuze en sexy Ron - zorgt hun affaire voor een opeenvolging van leugens, bedrog en escalerende belangen.

The End We Start From

Terwijl een vrouw (Jodie Comer) bevalt van haar eerste kindje, komt Londen onder water te staan door een enorme overstroming. Deze ecologische ramp zorgt dat zij en haar partner noodgedwongen hun huis moeten verlaten en op zoek moeten naar onderdak en eten, temidden van alle chaos. In eerste instantie kan het jonge gezin bij familie terecht, maar door de steeds grimmigere nasleep van de overstroming, raakt de vrouw van haar partner verwijderd. Dan moet ze samen met haar baby haar eigen weg naar veiligheid vinden in een tocht over het Engelse platteland, waarmee duidelijk wordt hoe kwetsbaar én krachtig ze eigenlijk is als vrouw, en als jonge moeder. 

I Love You More

Na een jaar van diepe, intieme onlinegesprekken staat de terughoudende Kosovaarse tiener Ben op het punt zijn grootste droom te verwezenlijken: de ontmoeting met Leo, zijn eerste liefde, die tot nu toe enkel een geheim is gebleven. Met een hart vol passie en verlangen, plant Ben zorgvuldig elke stap van hun ontmoeting. Hij creëert een ingenieuze dekmantel voor hun langverwachte romantische samenzijn, wanneer Leo over een maand uit Duitsland aankomt. In Bens wereld, waarin elk detail telt, moet alles perfect zijn. Maar net als alles volgens plan lijkt te gaan, brengt een onverwachte wending Ben in tweestrijd. Zijn moeder biedt de familie een kans die hun leven voorgoed zou kunnen veranderen. Terwijl zijn familie jubelt, vindt Ben zichzelf verscheurd tussen deze nieuwe mogelijkheid en zijn niet-aflatende verlangen om Leo te ontmoeten. In deze film volgt de kijker Ben op zijn pad van liefde, loyaliteit en zelfontdekking, waarbij elke keuze zowel zijn toekomst als die van zijn geliefden diepgaand beïnvloedt.

I Am the River, The River is Me

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, nodigt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten uit op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samenstromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden. I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van het kapitalisme en individualisme - het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde. 

Richard van Zwol aan de slag als formateur kabinet

De Tweede Kamer heeft oud-informateur Richard van Zwol aangewezen als formateur. Dat gebeurde gisteravond na het debat over het eindverslag en het hoofdlijnenakkoord.

De Tweede Kamer stemde in met de motie van Geert Wilders (PVV) waarin staat dat Van Zwol de taak krijgt een kabinet te vormen en hiervoor vijf weken de tijd krijgt. Richard van Zwol is staatsraad bij de afdeling advisering van de Raad van State. Normaal gesproken is de formateur ook de beoogd minister-president. Richard van Zwol heeft aangegeven niet voor die rol beschikbaar te zijn. Over wie de nieuwe minister-president wordt, volgt later meer informatie.

Team samenstellen
De formateur gaat een team van ministers en staatssecretarissen samenstellen. Nieuw is dat de kandidaat-bewindspersonen eerst bij de Tweede Kamer langs gaan om zich in hoorzittingen te presenteren, voordat zij beëdigd worden door de Koning en dus ook voordat de traditionele bordesscène plaatsvindt. 

Debat 
De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 22 maart over het eindverslag van oud-informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf en de vervolgstappen in de kabinetsformatie. De oud-informateurs waren aanwezig bij dit debat. 

Hersendonoren gezocht voor onderzoek chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS

De Nederlandse Hersenbank in Amsterdam zoekt hersenweefsel van mensen met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Het hersenweefsel is nodig voor onderzoek naar de chronische ziekte. Nog steeds is onduidelijk hoe ME/CVS ontstaat of behandeld moet worden. De Nederlandse Hersenbank is nu een donorprogramma gestart om genoeg weefsel te verzamelen voor een wereldwijd onderzoek. Zo meldt AT5

Nergens op de wereld is er hersenweefsel van mensen met ME/CVS beschikbaar voor onderzoek. Behalve in Amsterdam, zegt onderzoeker van het Amsterdam UMC en het Nederlandse herseninstituut Jörg Hamann. "Wij hebben al eerder wat aanmeldingen gehad van eerste donoren met het ziektebeeld ME/CVS (bij het schrijven 26 in totaal, red.) maar dat is veel te weinig hersenweefsel om goed onderzoek mee te kunnen doen. Vandaar dit donorprogramma dat nu gestart wordt. Zo hopen we voldoende weefsel in handen te krijgen om studies te kunnen doen."

ME/CVS is lang niet serieus genomen. Jarenlang werd - ook door de wetenschap - gedacht dat het psychisch was. Pas in 2018 bracht de Gezondheidsraad een advies uit waarin staat dat ME/CVS een lichamelijke ziekte is en geen psychische. Onderzoekers willen nu in het hersenweefsel van mensen met ME/CVS gaan kijken of er veranderingen zijn opgetreden.

Hamann: "Wij denken dat de hersenen een hele belangrijke rol spelen. Wij gaan uit van de gedachte dat veranderingen in de hersenen, in het centrale zenuwstelsel plaatsvinden. Wij willen kijken naar de interactie tussen immuuncellen in de hersenen en neuronen. Wij nemen daarvoor weefsel uit van mensen met ME/CVS - na hun dood - om het te bestuderen. Levende immuuncellen worden direct na het overlijden geïsoleerd."

Volgens Inge Huitinga - directeur van de Nederlandse Hersenbank - is het onderzoek uniek. "Onderzoek naar ME/CVS heeft zich tot nu toe beperkt tot bloed en de perifere spieren, maar men heeft nog niet kunnen kijken in de hersenen van mensen met ME/CVS. Simpelweg omdat die niet beschikbaar zijn voor onderzoek. Het wordt tijd dat we een goede diagnose kunnen gaan stellen en dat kan alleen als je weet wat er in de hersenen verandert. Als je weet wat er verandert kan je daar goede biomarkers (iets wat je kunt meten om een ziekte mee te identificeren, red.) mee maken. Het liefst wil je die veranderingen natuurlijk terugdraaien, zodat mensen de symptomen kwijt zijn en zich weer goed voelen. En niet meer doodvermoeid zijn."

Het onderzoek wordt gesubsidieerd door de Nederlandse overheid. Er is door patiëntenorganisaties flink gelobbyd om geld vrij te maken. Maar de aandacht voor ME/CVS is ook gegroeid door de opkomst van post-COVID. Hamann: "Die vermoeidheid is wel een parallel die je ook ziet bij post-COVID, Lyme en Q-koorts. Daarom gaan we in ons onderzoek ook patiënten met verschillende vermoeidheidssyndromen meenemen."

Al het hersenweefsel dat wordt verzameld is ook opvraagbaar door onderzoekers in het buitenland. Uit één brein kunnen zo'n 200 stukjes gehaald worden, zegt Huitinga. "We streven naar 50 gezonde breinen en 50 breinen van mensen met ME/CVS." Onderzoekers hebben namelijk ook gezond hersenweefsel nodig om hetzieke weefsel mee te kunnen vergelijken.

Mensen kunnen zich op de website van de Nederlandse Hersenbank laten registreren als hersendonor. Huitinga: "Wat belangrijk is, is dat mensen weten dat mensen zich apart moeten registreren als hersendonor. Je bent niet automatisch hersendonor als je geregistreerd staat als orgaandonor voor transplantaties. En het is superbelangrijk dat mensen beseffen dat we dat hersenweefsel nodig hebben om te onderzoeken wat er mis gaat bij ME/CVS."

Taakstraf voor aanranding in seksshop in Haarlem

De rechtbank legt een 57-jarige man een taakstraf van 50 uur op voor het aanranden van een vrouwelijke klant in zijn seksshop in Haarlem op 9 november 2022. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan de vrouw van ruim 1.370 euro.

De vrouw was die middag in de seksshop in Haarlem. Zij was daar op zoek naar een pakje voor een feestje. In de seksshop was ook de verdachte, eigenaar van de seksshop. Hij liep door de winkel achter haar aan en heeft op een gegeven moment onder andere met zijn hand onder haar (onder)kleding aan haar borsten en vagina gezeten. Thuis vertelde zij dit voorval aan haar vriend en zijn ze samen naar de politie gegaan.

De verdachte heeft verklaard dat hij de vrouw heeft gefouilleerd om te controleren of zij misschien gestolen spullen uit zijn seksshop onder haar kleding had verborgen. Daarbij is hij ook onder haar kleding geweest en mogelijk ook onder haar BH. Hij ontkent de onzedelijke handelingen.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht de aanranding door de verdachte bewezen. De vrouw heeft gedetailleerd en consistent verklaard. Daarnaast heeft haar vriend verklaard hoe zij hem naderhand, steeds emotioneler, vertelde wat er was gebeurd in de seksshop. Ook is op verschillende plekken op haar lichaam en haar kleding DNA van de verdachte gevonden. De rechtbank gaat niet mee in de verklaring van de verdachte dat dit komt door het fouilleren. Dat de verdachte ook onder haar kleding en zelfs onder haar BH zocht naar mogelijk gestolen spullen, gelooft de rechtbank niet. Temeer vanwege de ongepastheid ervan als verkoper ten opzichte van een klant.

Voor het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het blanco strafblad van de verdachte. Omdat de kans op herhaling volgens deskundigen laag is en omdat hij als ondernemer zijn gezin moet onderhouden, vindt de rechtbank een gevangenisstraf niet passend. De rechtbank legt hem daarom een taakstraf op van 50 uur.

Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan de vrouw van ruim 1.370 euro. Hiervan is 500 euro een vergoeding voor immateriële schade.

NASCAR-coureur Logano wint matige All-Star Race, Larson wint met 0,001 seconde

Het seizoen in de NASCAR Cup Series schiet flink op, de afgelopen weken is er weer flink geracet. Na de races op Kansas en Darlington en het All-Starweekeinde op North Wilkesboro is het reguliere seizoen zelfs al halverwege, nog dertien races tot de playoffs gaan beginnen.

Kansas - AdventHealth 400
Christopher Bell vertrok vanaf poleposition, met Ross Chastain naast hem, gevolgd door Noah Gragson en Kyle Larson. Stage één werd een lange strijd tussen Chastain en Larson, maar Denny Hamlin klopte ze allebei en won de stage. Chris Buescher nam de touwtjes daarna in handen en pakte een overtuigende stagewinst, voor Larson en Hamlin.

Buescher zakte helemaal naar de laatste plek voor de herstart, zijn team was tijdens de pitstop te snel over de muur en hij werd bestraft. Een aanvaring tussen Corey LaJoie en Jimmie Johnson zorgde al snel voor een caution, kort na de herstart ging het alweer fout: onder meer Austin Cindric, Bubba Wallace en Michael McDowell crashten.

Harrison Burton spinde gelijk na de volgende herstart, Joey Logano deed dat nog een herstart later. Daarna werd het eindelijk wat rustiger en Hamlin pakte een mooie voorsprong, tot een paar ronden voor het einde: Kyle Busch spinde vanaf plek vijf en we kregen toch nog een caution. Met Hamlin en Buescher voorop kregen we overtime, waarin Buescher en Larson een hevig duel uitvochten in de laatste meters. Larson kwam buitenom, gaf een beuk en won uiteindelijk met één duizendste van een seconde voorsprong op Buescher, de kleinste marge ooit in de NASCAR Cup Series.

Darlington - Goodyear 400
Tyler Reddick en Brad Keselowski begonnen vanaf de eerste rij, maar het was Kyle Larson die na de eerste serie pitstops de leiding en uiteindelijk ook de eerste stagewinst pakte, ruim voor Ty Gibbs en Keselowski. Stage twee werd wat chaotischer, met schuivers voor John Hunter Nemechek en Zane Smith en een crash waarbij Ryan Blaney zijn race tot een einde zag komen.

Reddick kwam naar voren en pakte de stagewinst, voor Keselowski en Gibbs. In de beslissende fase waren het Reddick en Keselowski die met elkaar om de leiding knokten, tot Larson vanaf plek zeven met een lekke band spinde. Vervolgens waren het Reddick en Chris Buescher die streden om de winst, nadat Buescher met een briljante move langs Reddick en Keselowski kwam, maar ze kregen beiden een probleem en moesten afhaken. Keselowski kon er zo weer voorbij en pakte zijn eerste overwinning sinds Talladega in april 2021, voor Gibbs en Josh Berry.

North Wilkesboro - All-Star Race
Het evenement begon met de zogenaamde Open Race, waar alle niet-automatisch voor de All-Star Race geplaatste coureurs mee mochten doen: de top-2 zou zich dan voor het hoofdevenement plaatsen, net als één door de fans gekozen coureur. De eerste vijftig ronden leverden weinig spektakel op, deel twee begon met een schuiver van Austin Cindric. Het restant van de race was niet al te spectaculair: Ty Gibbs won met afstand, voor Bubba Wallace, terwijl Noah Gragson de stem van de fans kreeg.

In de hoofdrace begon Joey Logano vanaf poleposition, naast Brad Keselowski en voor Christopher Bell en Daniel Suarez. Al na ruim één ronde ging het fout: Kyle Busch duwde Ricky Stenhouse Jr in de muur, nadat Stenhouse hem al tegen de muur tikte. Na de herstart domineerde Logano lange tijd, met alleen Buescher die een beetje bij hem in de buurt kon blijven.

Na een serie pitstops werd Logano aangevallen door Bell en ook Hamlin kwam zich daar melden. Een schuiver van Gibbs na een tik van Busch zorgde voor een caution, waarna er verder werd geracet tot vijftig ronden voor het einde: een competition caution zorgde dat iedereen de kans had om een stop te maken, wat ongeveer de helft van het veld deed.

De leiders deden dat niet, maar onder meer Kyle Larson wel en hij kwam na de herstart in rap tempo naar voren. Zijn opmars stopte echter op plek drie, waar hij Hamlin niet voorbij kwam. Logano reed ondertussen onbedreigd naar de zege en won een bepaald niet al te enerverende All-Star Race én de bijbehorende prijs van één miljoen dollar.

Amerikaanse investeringsmaatschappij neemt voetbalkampioen Inter Milan over

De Italiaanse voetbalclub Inter Milan wordt overgenomen door een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Oaktree Capital Management is met onmiddellijke ingang de nieuwe eigenaar nadat de vorige eigenaar uit China een aflossingstermijn zou hebben gemist.

Volgens berichten in de media zou de Suning-groep nog zo'n 400 miljoen euro aan Oaktree moeten terugbetalen. Het Amerikaanse bedrijf verstrekte ongeveer drie jaar geleden reddingskapitaal aan de holdings van Inter Milan vanwege financiële problemen. Oaktree heeft nu het recht om de club zelf over te nemen omdat de terugbetalingstermijn niet werd gehaald. Talrijke Italiaanse profclubs behoren al tot investeringsmaatschappijen uit het buitenland, vooral uit de VS.

Inter Milan won dit seizoen voor de twintigste keer het Italiaanse kampioenschap.

Noorwegen sluit zijn grenzen voor Russische toeristen

Noorwegen sluit zijn grenzen voor Russische toeristen, waardoor hen hun laatste directe toegang tot het Schengengebied wordt ontzegd.

De Noorse minister van Justitie Mehl legde uit dat de aanscherping van de toegangseisen vanaf 29 mei overeenkomt met het Noorse beleid om de kant van zijn bondgenoten en partners te kiezen als reactie op de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Volgens de autoriteiten zijn uitzonderingen mogelijk voor Russen die in Noorwegen werken of studeren, maar ook voor het bezoeken van naaste familieleden.

Noorwegen is sinds het voorjaar van 2022 vrijwel gestopt met de afgifte van toeristenvisa aan Russen. Alleen Russen die al over een langdurig visum beschikten of een visum uit een ander Schengenland konden tonen, mochten de grens oversteken.

'Beloning voor terrorisme': Israël veroordeelt erkenning Palestijnse staat

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hekelde de aankondiging van Ierland, Noorwegen en Spanje dat zij binnenkort een Palestijnse staat zullen erkennen en noemde dit een ‘beloning voor terrorisme’.

“Het belonen van terrorisme zal geen vrede brengen en het zal ons er ook niet van weerhouden Hamas te verslaan”, zei Netanyahu woensdag.

Ierland, Spanje en Noorwegen hopen dat andere westerse landen dit voorbeeld zouden volgen, wat Israël ertoe heeft aangezet om zijn ambassadeurs terug te roepen. Ondertussen verwelkomden de Palestijnse leiders de aankondiging en hoopten dat anderen dit voorbeeld zouden volgen, waarbij ze zeiden dat een tweestatenoplossing zal helpen vrede in het Midden-Oosten te bereiken.

Alle drie de Europese landen schilderden hun besluit af als een stap gericht op het versnellen van de inspanningen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen in de oorlog in Gaza. 

Lookman schiet Atalanta met hattrick naar Europa League-titel

In het Aviva Stadium in Dublin is woensdagavond de finale van de Europa League gespeeld. Atalanta stond voor het eerst in een Europese finale en nam het op tegen de Duitse landskampioen Bayer Leverkusen, dat voor het eerst sinds de Champions League-finale van 2002 weer in een Europese eindstrijd stond.

Al na twaalf minuten werd de toon gezet: Ademola Lookman nam een corner, waarna Atalanta de bal even rondspeelde alvorens deze weer bij Lookman te doen belanden. De Nigeriaan rondde het vervolgens keurig af en zorgde voor een voorsprong voor Atalanta, waar Teun Koopmeiners in de basis begon en Marten de Roon met Mitchel Bakker de hele wedstrijd op de bank zat.

Het Leverkusen van basisspeler Jeremie Frimpong kwam dik tien minuten later nog meer in de problemen: Lookman schoot van een afstandje de 2-0 tegen de touwen. Daarna kalmeerde het even, maar twintig minuten voor tijd was het weer raak: na een mooie aanval was het wederom Lookman die keeper Matej Kovar verschalkte, zijn hattrick was compleet.

Het bleef bij 3-0 en zo kon Atalanta zich de eerste Italiaanse winnaar van de competitie noemen sinds Parma in 1999.

Giro: Etappe 18 - De sprinters mogen weer aantreden

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia leverde een prima solozege op voor Georg Steinhauser, ook wel een beetje doordat de groep der favorieten er weinig zin in leek te hebben. Na flink bergachtige dagen mogen de sprinters vandaag weer aan de bak, de klassementsrenners kunnen even bijkomen.

De heren stappen donderdag op in Fiera di Primiero, waar ze beginnen aan een 178 kilometer lange etappe met in totaal 550 hoogtemeters. Dat is niet heel veel en als je je bedenkt dat die vrijwel allemaal in de eerste zeventig kilometer liggen, kun je ook wel bedenken hoe de rest van de etappe er ongeveer uit zal zien, tot aan de finish in Padova.

Even na één uur mag het peloton op gang worden gevlagd, de finish staat een uur of vier later op de planning, als er gesprint kan worden op het laatste rechte stuk van bijna een halve kilometer lang.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: af en toe zon, af en toe een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het vrij bewolkt, maar vooral in Limburg is er ook ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de westkust vrij krachtig.

Vanmiddag is er af en toe zon. Geleidelijk ontstaan er enkele buien, mogelijk met een klap onweer. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 20°C. De wind komt hoofdzakelijk uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de westkust eerst nog af en toe vrij krachtig.

Vanavond komt er eerst nog een enkele bui voor. De zwakke wind komt uit het zuidwesten.

Vannacht blijft het vrijwel overal droog. Plaatselijk ontstaat mist. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 11°C. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

 Waterig zonnetje nabij Lelystad (Foto: Ouwesok)
Waterig zonnetje nabij Lelystad ((Archief)foto: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1283

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
review
Destiny 2: The Final Shape
©FOK.nl e.a.