DVD Review: The Work of Director...

Biografie

De tweede DVD in de serie behandelt het werk van Chris Cunningham. Cunningham werd in 1979 geboren en groeide op in Lakenheath, Suffolk. Chris regisseerde pas op latere leeftijd, hij leerde eerst de ambacht van het modellen maken tijdens zijn werkzaamheden op de sets van Clive Barker's Nightbreed en David Fincher's Alien 3.

Echt bekend als regisseur werd hij pas in 1997 met zijn spraakmakende en baanbrekende muziekvideo "Come to Daddy" van Aphex Twin. Geprezen en onderscheiden maar tegelijkertijd elders verguisd en verbannen zette hij zijn surrealistische werk voort en produceerde meer opvallende muziekvideo's voor onder andere Portishead, Madonna, Squarepusher en Björk. Ook regisseerde hij nogmaals voor Aphex Twin de hilarische muziekvideo "Windowlicker". In zijn video's zijn duidelijk de invloeden te zien van de inspiratie die hij als modellenmaker tijdens films heeft opgedaan.

Chris regisseerde naast muziekvideo's ook enkele commercials. Bekend zijn zijn commercials van de Playstation "Mental Wealth" en van Nissan "Engine". Ook maakte hij enkele korte films.

Chris Cunningham staat bekend om de vele details die hij in zijn video's verwerkt. Het maakt niet uit welke video je van hem bekijkt: je zult overal kleine details zien die meehelpen aan het creëren van de gehele sfeer in de bewuste video. Iedere acteur en requisiet is bewust aanwezig. Iedere manier van belichting en montage is bewust toegepast. Over alles is nagedacht.

De toekomst ziet er voor Chris Cunningham rooskleurig uit: met zijn korte maar zeer spraakmakende oeuvre tot nu toe heeft hij zich absoluut een plaatsje tussen de groten weten te verwerven. Van deze man kunnen we ook in de toekomst nog heel wat verwachten.

De DVD

Muziekvideo's
"Second Bad Vilbel" AUTECHRE
"Come To Daddy" APHEX TWIN
"Only You" PORTISHEAD
"Frozen" MADONNA
"Afrika Shox" LEFTFIELD ft. AFRIKA BAMBAATAA
"Come On My Selector" SQUAREPUSHER
"Windowlicker" APHEX TWIN
"All Is Full Of Love" BJÖRK

Documentaires
"Making All Is Full Of Love" Behind-the-scenes beelden en interviews met Björk en Chris Cunningham

Korte films
"Monkey Drummer" met muziek van Aphex Twin
"flex" met muziek van Aphex Twin
"Mental Wealth" Sony Playstation commercial
"Photocopier" niet-vertoonde Levi's commercial
"Engine" Nissan commercial
"Windowlicker" de legendarische muziekvideo van Aphex Twin, gecensureerd

Het oordeel

Ik vond de video's van Cunningham toen ik ze eind jaren negentig voor het eerst zag nogal absurd maar tegelijkertijd toch wel interessant. De bizarre, onnatuurlijke en soms enge elementen die Cunningham in zijn video's gebruikt komen overal weer terug. Denk aan de transformatie van gezichten in "Come To Daddy", "Windowlicker" en de Playstation commerial "Mental Wealth".

Cunningham zelf zegt hierover dat hij erg vrij opgevoed is en dat zijn ouders zijn creativiteit op dit vlak stimuleerden: "Mensen die geshockeerd zijn van mijn video's moeten het probleem bij zichzelf zoeken." Hier ben ik het niet helemaal mee eens, je moet als regisseur wel een beetje binnen de grenzen blijven wat betreft absurditeit en ranzigheid.

Overigens is de humor van Cunningham wel helemaal de mijne, ik weet nog goed toen ik voor het eerst de volledige video van "Windowlicker" zag ergens laat op MTV: ik lag helemaal dubbel van het lachen. Zijn donkere humor komt ook terug in andere video's zoals "Come To Daddy" en "Afrika Shox".

Deze DVD bevat in tegenstelling tot de andere twee niet zoveel materiaal: hij is ook als enige van de drie enkelzijdig uitgevoerd. Het materiaal wat echter op de DVD gezet is is wel erg leuk en interessant, zeker voor liefhebbers van Aphex Twin.