DVD Review: The Work of Director...

Biografie

De eerste DVD behandelt een groot deel van het werk van Spike Jonze. Jonze werd in 1969 geboren als Adam Spiegel. Al snel werd hij door velen "Spike" genoemd vanwege zijn opvallende en vaak puntige kapsels. Later ging hij meer en meer de achternaam "Jonze" gebruiken als hommage aan de gelijknamige komische bandleider uit de jaren veertig van de vorige eeuw. School vond hij maar niets en al snel vond hij werk als redacteur bij een magazine genaamd Freestyle. Kort daarna startte hij zijn eigen magazine, Dirt genaamd. De distributie van het blad mislukte echter, waarna Jonze als snel weer terug was bij af als hobbyfotograaf en filmmaker. Zijn favoriete onderwerp: skaten.

Het was dan ook Jonze's skateboarding-fotografie die hem in contact bracht met de rockgroep Sonic Youth. Jonze voegde op hun verzoek skate-opnames van hem toe aan een van hun muziekvideo's. Vanaf dit moment stroomden de verzoeken van bands voor video's binnen en Jonze's eigenzinnige clips voor bands als The Breeders, Weezer en Beastie Boys maakten hem snel tot een van de meest gevraagde regisseurs in het muziekwereldje.

Jonze slaagt met zijn muziekvideo's erin om in drie minuten tijd toch een compleet verhaal te vertellen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld "Sabotage" van de Beastie Boys: een persiflage op politieshows uit de seventies. Of denk aan "It's Oh So Quiet" van Björk, een schitterende fantasy-video in een musicalsetting.

Hoogtepunt tot nu toe uit de carričre van Jonze is zijn eerste speelfilm Being John Malkovich. Deze in 1999 uitgebrachte donkere komedie gaat over een poppenspeler die een ingang ontdekt in het hoofd van de acteur Malkovich. Jonze heeft hiervoor - terecht naar mijn mening - een nominatie voor een Academy Award in de categorie Beste Regisseur ontvangen. Het is wat dit betreft jammer dat deze film niet bij de set gevoegd is, aangezien deze film de kroon op het werk van Jonze is.

Spike Jonze's carričre houdt hier niet op, hij heeft nog meer speelfilms gemaakt en werkte samen met Johnny Knoxville aan de MTV-serie Jackass. Ook acteert hij: hij speelde in films als The Game en Three Kings. We zullen in de toekomst waarschijnlijk nog veel van Jonze zien en horen.

De DVD

Muziekvideo's
"California" WAX
"Sure Shot" BEASTIE BOYS
"Drop" THE PHARCYDE
"Cannonball" THE BREEDERS
"Sabotage" BEASTIE BOYS
"Da Funk" DAFT PUNK
"What's Up Fatlip?" FATLIP
"Undone (The Sweater Song)" WEEZER
"Praise You" FATBOY SLIM
"Feel The Pain" DINOSAUR JR.
"If I Only Had A Brain" MC 900FT JESUS
"Sky's The Limit" THE NOTORIOUS B.I.G.
"Weapon Of Choice" FATBOY SLIM
"Buddy Holly" WEEZER
"Elektrobank" THE CHEMICAL BROTHERS
"It's Oh So Quiet" BJÖRK

Korte films
"How They Get There"
"Mark Paints"
"The Oasis Video That Never Happened"
"Rockafella Skank" Richard Koufey's auditie voor Fatboy Slim.
"The Woods" Een kort stuk uit Mouse, a Girl Skateboards film.

Documentaires
"What's Up Fatlip? (the documentary)"
"Amarillo By Morning" Een dag uit het leven van twee cowboys.
"Torrance Rises" Een film over de Torrance Community Dance Group op weg naar hun grote optreden op de MTV Video Music Awards.

Het oordeel

Op de voorkant van de cover staat vermeld dat de DVD meer dan vier uur materiaal bevat. Dit is niet gelogen: er is echt heel veel materiaal op de DVD opgenomen. Als kijker verdrink je als het ware in de vele mogelijkheden en opties die het menu je biedt. Iedere muziekvideo bevat daarnaast wel één of meerdere commentaarstreams waardoor je iedere clip ook wel weer een aantal keer kunt bekijken. Ook zijn met name de documentaires erg uitgebreid, iedere documentaire duurt ongeveer een half uur.

Om zoveel materiaal te kunnen aanbieden is de DVD dubbelzijdig uitgevoerd. De muziekvideo's met commentaar en interviews zijn op de ene zijde opgenomen. De documentaires en korte films staan op de andere kant.

De DVD biedt een enorm uitgebreide blik in het leven van Spike Jonze. Het bijbehorende boek verduidelijkt de DVD door het uitgebreide interview met bijbehorende foto's. Door Jonze's veelzijdige en toegankelijke werk zal deze DVD naast fans van Spike Jonze ook enorm veel muziekfans in het algemeen aanspreken.