Interview: Mike Kroeger (Nickelback)

Op jullie site staan een aantal oudere nummers als mp3 ter download aangeboden. Wat vind je van de hele mp3 uitwisseling die op internet tot stand is gekomen?

"Dat is moeilijk. Het is niet eerlijk om iemand voor niks te laten werken, dat zijn werk gestolen wordt. Maar het is moeilijk om mensen tegen te houden om dingen met elkaar te delen. Als iemand iemand anders iets wil geven, dan hou je dat niet tegen. Gelukkig hoef ik dat probleem niet op te lossen, hopelijk doet iemand dat wel. Platenmaatschappijen hebben een hoop te verliezen, daarom zullen ze wel een manier verzinnen om er toch geld mee te verdienen. Daarmee zorgen ze op hun beurt dat wij geld verdienen. Op dit moment is de zwarte markt dé markt, je kunt er alles krijgen wat je wilt."

Helpt het internet je ook als band?

"Dat denk ik wel ja. Het geeft ons promotie, ik denk dat het ons groter heeft gemaakt dan we zouden zijn zonder het internet, informatie reist sneller dan ooit. Iemand gaat naar ons optreden, vindt het geweldig en zet dat op onze website. Duizenden mensen lezen dat, dat soort promotie is onbetaalbaar. Het is dus een beetje dubbel, je muziek wordt soms gratis weggegeven maar daar staat wel promotie tegenover. Je verkoopt nog wel, mensen kopen nog steeds cd's. Het hele produkt kun je namelijk nooit downloaden. De informatie wel, natuurlijk, maar nooit in zijn originele vorm. We moeten ons er dan ook op richten om dat beter te maken, omdat het niet te downloaden is."

Jullie schijnen ook graag te gamen. Wat voor spellen speel je zoal?

"De laatste tijd speel ik niets meer, het is veel te druk. We zijn continu onderweg en hebben ook dan veel te doen. Wat ik het meest speel als ik tijd heb, zijn puzzel-spellen zoals Myst en Riven, die heb ik nog niet kunnen spelen. Ik heb ze al twee jaar maar heb nog maar net de tijd gehad om ze open te maken. Ik ben meer met Pro Tools aan de slag dan met spellen, we nemen onderweg demo's en nummers op."

'Hero' is een nummer dat je broer opgenomen heeft voor de Spiderman soundtrack. Zitten dat soort projecten er ook voor andere bandleden aan te komen?

"Als ze dat willen mag dat natuurlijk. Ik zelf wil al mijn energie voor Nickelback gebruiken. Ik heb niet die creatieve energiestroom die ergens voor gebruikt moet worden, Chad heeft dat wel. Hij is altijd aan het schrijven en niet alles past bij Nickelback. Zo kwam 'Hero' eigenlijk tot stand, net als het nummer met Carlos Santana. We hoorden deze twee nummers en we zeiden "Het zijn gave nummers maar ik denk niet dat het bij Nickelback past, doe ermee wat je wilt."

Naar wat voor muziek luister je zelf zoal?

"Ik luister de laatste tijd veel naar System Of A Down. Ik heb hun nieuwe album ('Steal This Album', red.) nog niet gehoord maar ik hoop dat ik het snel eens kan luisteren."

Laatste vraag: Canadezen zijn erg trots op hun afkomst en op Canadese produkten. Waarom spelen jullie niet op Garrison gitaren, die uit Canada afkomstig zijn?

"Ehm, omdat ik er nog nooit van heb gehoord? Ze zijn waarschijnlijk nieuw, we zijn al zo lang aan het touren dat we geen tijd hebben om naar dit soort dingen te kijken, maar we zullen onze ogen openhouden. Ik zelf speel sinds kort op Dingwall basgitaren, die hebben hele aparte technologie in gebruik. Niet nieuw, maar gewoon een nieuwe toepassing ervan. Je zou die bas eens moeten zien."

En Mike hield woord. Na het interview liepen we wat trappen op en af en zo stond ik op het podium te kijken naar Mike's nieuwe basgitaar. Indrukwekkend, niet alleen de gitaar.