Interview: Mike Kroeger (Nickelback)

De doorbraak van Nickelback kwam eigenlijk pas met 'How You Remind Me', wat is er zo bijzonder aan dat nummer denk je?

"Het maakt die verbinding met mensen, ik weet het niet. Ik denk dat iedereen die je vertelt dat hij weet hoe je hits moet maken uit z'n nek kletst. Het is iets dat de mensen bepalen, als het iets is waarmee ze zich verbonden voelen.. Dat wil iedereen in de business, iedereen wil iets maken dat mensen willen, voor het verkoop-aspect, maar dat kun je niet voorspellen. Je moet je beste intuïtie gebruiken en de beste muziek maken die je kunt, uiteindelijk is het aan de mensen."

En verandert door een hit als 'How You Remind Me' de manier waarop je muziek maakt?

"Niet echt. Zoals je ziet in onze shows is 'How You Remind Me' zo ongeveer het lichtste nummer van de avond. Als we onze optredens daaromheen zouden moeten structureren zouden we dat nummer moeten spelen en weggaan. 'Leader of Men' is ook niet zo'n zwaar nummer, het is gewoon iets anders voor ons. We veranderen niet, het is gewoon één van onze nummers."

De tour is nu bijna afgelopen, hoe was het?

"Heel erg druk. We touren met dit album nu anderhalf jaar, dus we zijn er wel klaar voor om naar huis te gaan. Het was wel ontzettend leuk.

Wordt het moeilijker om steeds maar dezelfde nummers te spelen?

"Na een tijdje moet je je richten op de verschillende publieken. Als je teveel stilstaat bij het feit dat je dezelfde nummers speelt, jazeker dan wordt het saai. Je moet alleen maar onthouden dat je steeds voor andere mensen speelt en dat houdt het leuk."

Je bent nu een aantal keer in Nederland geweest, hoe bevalt het hier?

"Het is echt cool hier. De laatste keer dat we hier waren hebben we gegolfd. Ik vind het erg leuk hier. Hier in Nederland, en in de Scandinavische landen, zijn ze erg modern. Ze kijken anders naar het leven dan in bijvoorbeeld Noord Amerika, op veel gebieden zijn ze erg vooruitstrevend. Architectuur bijvoorbeeld. Ik hou wel van vooruitstrevende ideeën."

Nickelback wordt vaak vergeleken, met bands als bijvoorbeeld Pearl Jam en Staind. Wat vind je daarvan?

"Ik neem die vergelijkingen heel positief op. Beide bands die je noemt zien wij als grote bands, die grote dingen doen. Als wij daarmee vergeleken worden, prima. Mensen hebben een referentiekader nodig. Als iemand nog nooit van ons gehoord heeft, wat gebruik je dan om over ons te praten? Zoiets als dat? Prima hoor. Die bands zijn bands die de gitaren hard zetten en gewoon muziek maken. Als dat is wat we zijn, dan is dat goed want dat proberen we ook te zijn."

Wat vind je het leukst aan artiest zijn?

"Dat gevoel op het podium, als de show lekker gaat en de mensen reageren goed. Dat gevoel kun je niet omschrijven, het is een verslaving. Ik zou het niet beter voor je kunnen omschrijven."

En wat vind je het minst leuke aan artiest zijn?

"Het enige dat ik niet leuk vind is weg zijn van je familie, dat is het enige. Ik ben dol op reizen, ik ben dol op nieuwe plaatsen bezoeken, ik vind het geweldig om in vreemde landen te zijn waar ik de taal niet versta, dat soort dingen wil ik dan leren. Het enige nadeel is dat ik ver weg ben van mijn familie."

Jullie live-DVD is net uit. Wat krijgen we te zien op 'Live At Home'?

"Als je niet naar onze show kon komen, dan is dit hoe het was. Het heeft ook wat backstage dingen die je normaal niet te zien krijgt, wat interviews. We zijn er erg tevreden over, het is een mooie DVD geworden."

Na de tour krijgen jullie de kans om wat bij te komen, wat tijd met vrienden en familie door te brengen. Wat gebeurt er daarna op muzikaal gebied?

"Dan gaan we de studio in, zo rond de lente, en nemen een nieuw album op. Die gaat rond het begin van de zomer naar de platenmaatschappij en dus zal het zo aan het einde van de zomer wel uitkomen. De promotie zal waarschijnlijk rond juni beginnen, misschien wel iets eerder. We maken altijd plannen om vrij te nemen, maar als die tijd aangebroken is zijn we toch aan het werk. We zijn echte workaholics, eigenlijk zouden we daar vanaf moeten zien te komen. Je wil jezelf niet helemaal uitputten en dat is vrij gemakkelijk in deze branche. De muziekindustrie zal je altijd aanmoedigen om door te gaan en nooit te stoppen. Als je stopt, stop je voor hen met geld verdienen en dat willen ze niet. We moeten ons best doen om wat rustiger aan te doen, want als je continu met kwantiteit bezig bent zal de kwaliteit er uiteindelijk onder lijden. Dat wordt duidelijk bij ieder groot iets, kijk maar naar Starbucks en McDonalds. Die begonnen met een prima idee, maar als het te groot wordt gaat de kwaliteit achteruit en gaat het uiteindelijke idee verloren."