Britse leeftijdsclassificatie 'Mary Poppins' aangepast wegens racisme

De Britse filmwaakhond geeft de 60 jaar oude filmklassieker 'Mary Poppins' voortaan het label 'ouderlijke begeleiding' mee. Die strengere rating komt er omdat in de film het woord 'Hottentot' wordt gebruikt.

Het woord ‘Hottentotten’, dat nu als racistisch en beledigend wordt gezien, werd vroeger door blanke Europeanen gebruikt om te verwijzen naar een inheems volk in zuidelijk Afrika.

In ‘Mary Poppins’ noemt een admiraal schoorsteenvegers met een gezicht vol roet Hottentotten. De film speelt zich af in Londen in 1910 en gaat over een oppas met toverkrachten die met hulp van een schoorsteenveger voor de kinderen van een gezin zorgt.

'Mary Poppins' is een van de bekendste Disney-klassiekers. De musicalfilm met Julie Andrews als kinderjuf met toverkracht dateert uit 1964, maar is 60 jaar later nog steeds bijzonder populair bij kinderen en volwassenen. 

Naar aanleiding van die 60e verjaardag zal de film in een aantal Britse bioscopen opnieuw vertoond worden. Dat was dan weer de aanleiding voor de British Board of Film Classification (BBFC) om de classificatie te herzien.

De 'British Board of Film Classification' (BBFC) is het Britse equivalent van de Nederlandse Kijkwijzer.