Ook de acteurs gaan weer aan het werk: historische staking is voorbij

Bijna anderhalve maand nadat de Amerikaanse scenarioschrijversvakbond (WGA) en de film- en tv-producers, verenigd in de AMPTP, een overeenkomst bereikten is er ook aan de stakingen en onderhandelingen bij de acteurs een einde gekomen.

Ook SAG-AFTRA, de vakbond van film-, tv- en theateracteurs, is akkoord gegaan met het aanbod van de producers. Daarmee komt er een einde aan een complete stilstand in Hollywood: nadat er eerst geen scenario's meer konden worden geschreven (en schrijvers niet meer tijdens opnames aanwezig konden zijn voor advies), bleven ook de acteurs weg van de film- en tv-sets. Na 118 dagen keren ze echter weer terug.

De overeenkomst voor de acteurs omvat onder andere een hoger loon (relevant voor de minder bekende acteurs, die nog geen grote sommen geld kunnen vragen) en controle over wat er met kunstmatige intelligentie gedaan mag worden. Er zijn ook bonussen voor wanneer films en series op een streamingdienst worden vertoond. De exacte details worden morgen bekend gemaakt, als het bestuur zich nog ter bevestiging uitspreekt over de bereikte overeenkomst.

Met het einde van de twee stakingen kan het normale werk in Hollywood (en daarbuiten) weer worden opgestart. Het stilleggen van producties had natuurlijk als gevolg dat er titels niet konden worden uitgebracht in bioscopen, op televisie en op streamingdiensten, wat diverse partijen financieel merken. Maar het had ook effect op de rest van de industrie: zonder opnames zitten ook decorbouwers, make-up artiesten, cateraars en andere bedrijfstakken zonder werk en dus zonder inkomen.