Rechtszaak tegen Mars, nog steeds titanium-dioxide in Skittles

Mars krijgt in Californië een rechtszaak tegen zich omdat er nog steeds titanium-dioxide in Skittles zit. Mars had in 2016 zelf aangegeven deze stof uit te faseren. In Frankrijk werd 2019 de stof verboden voor voedsel en Mars stelde toen zich aan het verbod te gaan houden.

Jenile Thames, degene die de aanklacht ingediend heeft, geeft aan dat Mars een rookgordijn opwierp om te verhullen dat het de gevaren kende. Mars zei in 2016 dat de stof uitgefaseerd moest worden omdat de consument meer natuurlijke stoffen in hun voeding willen. Daarnaast beweerde Mars dat kunstmatige kleuring geen gevaar vormt voor de gezondheid.
Titanium-dioxide wordt gebruikt om een wolkachtig effect te verkrijgen of een witte achtergrondkleur.

skittles
skittles

Titanium-dioxide wordt in de ingrediëntenlijst vermeld maar de tekstkleur heeft weinig contrast met de kleur van de verpakking waardoor het moeilijk te lezen is.

De Europese voedselveiligheidautoriteit heeft in 2021 aangegeven dat titanium-dioxide niet meer als veilig ingrediënt kan worden beschouwd.
Thames stelt dat titanium-dioxide een genotoxide is, ofwel een stof die het DNA kan aantasten. De Europese voedselveiligheidautoriteit stelt dat het de genotoxiciteit van titanium-dioxide niet uit kan sluiten.

Als je je producten na wil kijken, titanium-dioxide wordt ook wel vermeld als E171 of CI 77891 (die laatste vind je in veel tandpasta). Vanaf 7 augustus is het ingrediënt in de EU verboden (einde overgangsperiode), producten die dan al in de winkel liggen mogen nog wel verkocht worden tot de uiterste houdbaarheidsdatum.