Senaat stemt krap voor Kavanaugh

De Amerikaanse Senaat heeft met een krappe meerderheid van 50 stemmen voor en 48 tegen ingestemd met de aanstelling Brett Kavanaugh als nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof. Kavenaugh lag de afgelopen tijd onder vuur wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hij wordt meteen beëdigd, meldt de NOS.

Één Democraat stemde voor. Joe Manchin zou de steun van veel Trump-stemmers in zijn staat West Virginia hard nodig hebben om volgende maand te worden herkozen. Er stemde daarnaast ook één Republikein tegen.

Voor president Trump is de uitslag een grote overwinning. Hij maakte de benoeming van conservatieve rechters een van de speerpunten van zijn verkiezingscampagne van 2016. Veel christelijke kiezers zijn zaken als het homohuwelijk en abortus een doorn in het oog. Zij hopen, nu de balans naar conservatief doorslaat, dat deze rechten ongedaan kunnen worden gemaakt.

De 53-jarige Kavanaugh werd na zijn voordracht door een aantal vrouwen van seksueel wangedrag beschuldigd. In het geval van psychologiehoogleraar Christine Ford kwam het zelfs tot een parlementaire hoorzitting. Kavenaugh zou haar hebben aangerand toen zij 15 en hij 17 was. Kavanaugh ontkende de aantijging.

De stemming ging gepaard met veel protesten. In Washington werden hierbij de afgelopen dagen meer dan 300 mensen opgepakt, voornamelijk vrouwen.

De Republikeinen hadden haast met Kavenaughs benoeming. Indien deze niet door was gegaan had het na de midterm-verkiezingen van volgende maand anders uit kunnen pakken, gezien de verwachtingen dat de meerderheid van de Republikeinse Partij zou kunnen slinken of zelfs verdwijnen.