Trump: sleep EU maar voor rechter

De Amerikaanse president Donald Trump gaf de Britse premier Theresa May vrijdag een tip: ga nou maar niet met de Europese Unie onderhandelen. Sleep de EU gewoon voor het gerecht.

Dat vertelde May zondag in het BBC-programma The Andrew Marr Show. Trump had al eerder gezegd dat hij Theresa May advies had gegeven over hoe ze de Brexit moest aanpakken. Toen Marr aan May vroeg wat dat dan was, zei May aanvankelijk dat ze het te grof vond. Maar Trumps tip was dus: "Just sue them."

Dat de Brexit geen gemakkelijke zaak is voor de tot op het bot verdeelde Britten lijkt ook voor Donald Trump inmiddels wel duidelijk. Over dit onderwerp ging de president zondag tevens tegen de diplomatieke protocollen in, door tegen journalist Piers Morgan uit de school te klappen over wat de Britse koningin Elizabeth erover tegen hem zei.

"Ze zei, en daar heeft ze gelijk in, dat het een heel complex probleem is. Niemand zou enig idee hebben gehad hoe ingewikkeld het zou zijn. Iedereen had iets van, oh het is heel eenvoudig, we blijven erin of we gaan eruit, en we zien wel wat er gebeurt."

Pas toen Morgan vroeg hoe de koningin er dan verder zelf over dacht besefte Trump dat hij zijn mond voorbij had gepraat. Hij zei daarna overigens nog na een vraag hierover van plan te zijn in 2020 voor een tweede termijn te gaan, maar dat zei hij een paar maanden geleden ook al. Hoe dan ook duurt de pret dus vermoedelijk nog wel even voort.