'EU geeft hoop op Brexitdeal op'

EU-onderhandelaars hebben de hoop opgegeven dat er tijdens de Europese Raad-top in oktober een deal met de Britten kan worden gesloten. Ze wijzen volgens The Independent op de voortdurende onenigheid binnen de Britse regering.

Zogeheten harde Brexiteers willen dat het Verenigd Koninkrijk zich volledig losmaakt uit alle instanties van de EU. Daartegenover staan de voorstanders van de zachtere benadering, die vinden dat de relaties met de EU juist zoveel mogelijk intact moeten worden gehouden.

Vrijdag heeft de Britse premier Theresa May een zogeheten crunch meeting met haar kabinet, in een ultieme poging om eindelijk duidelijkheid te scheppen over wat Londen nou precies met de onderhandelingen wil.

EU-onderhandelaars zijn echter sceptisch. Afgelopen week was er nou juist een EU-top, en de vraag dringt zich op waarom May niet vantevoren met een eensgezind kabinetsstandpunt naar Brussel kon komen.

"We hebben het nu eerder over December, maar dan is het de vraag of er vóór maart nog wel een overkomst kan worden goedgekeurd", zegt een bron bij de Europese Commissie. "Ik heb mijn geduld nog niet verloren, maar de tijd wordt wel steeds krapper", aldus premier Mark Rutte. Eind maart volgend jaar verlaten de Britten volgens de planning de EU.

Naar verluidt wil May Groot-Brittannië zo dicht mogelijk bij de Europese douane-unie en de interne markt houden. Gaat ze vrijdag echter te ver met haar voorstellen, dan bestaat de kans dat Brexiteers zoals Boris Johnson, David Davis en Liam Fox hun ontslag indienen en het kabinet valt.