FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 juli 2018

Pussy Riot verstoort WK-finale

Vier leden van de Russische actiegroep Pussy Riot hebben de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië kort verstoord. Ze gingen in ouderwetse politieuniformen het veld op, aldus de NOS. De groep is vervolgens door de Russische politie gearresteerd.

De actie was gericht tegen autoritair optreden van de politie. De groep, bestaande uit drie vrouwen en een man, suggereert dat de politie tijdens het WK veel toestond, maar dat het na afloop van het toernooi hoogstwaarschijnlijk zal zijn gebeurd met de open sfeer in Rusland.

In een verklaring op Twitter verwijst Pussy Riot naar de Russische dichter Dimitri Prigov, die precies 11 jaar geleden overleed. Hij schepte het beeld van de 'hemelse' politieagent die het volk beschermt, tegenover de 'aardse' politieman die politieke tegenstanders opsluit. De actievoerders zeggen tijdens het toernooi glimpen te hebben opgevangen van die eerste soort politieman, volgens hen een teken van wat er mogelijk is in een echt modern Rusland.

Een politieagent op het bureau waar de actievoerders naartoe werden gebracht had echter minder op met een modern Rusland. "Jullie brengen Rusland in de problemen!", schreeuwde hij tegen ze, en "Jammer dat het geen 1937 is!" - een verwijzing naar het Stalinistische schrikbewind toen dissidenten naar strafkampen werden afgevoerd.

De actievoerders vragen in hun verklaring onder meer aandacht voor de praktijk van het oppakken van mensen die berichten op sociale media liken. Ze willen dat politieke gevangenen worden vrijgelaten, en dat concurrentie op het politieke toneel mogelijk wordt.

Een vrouwelijk Pussy Riot-lid gaf tijdens de actie de Franse sterspeler Kylian Mbappé een puike high ten.

Zitvolleybalteams openen WK in Nederland met winst

In diverse Nederlandse steden is zondag het wereldkampioenschap zitvolleybal van start gegaan. Een belangrijk toernooi met het oog op de toekomst, want de winnaars plaatsen zich voor de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020.

De mannen trapten af met een duel tegen Rwanda in Venlo. De Nederlander Peter Karreman zette enkele jaren geleden samen met Jouke de Haan het zitvolleybal op in Rwanda, waar bijzonder veel mensen met (oorlogs)handicaps 'rondlopen'. Dat leverde flink wat succes op, zoals plaatsing voor de Spelen van Rio met de vrouwen.

Opvallend genoeg zijn de zitvolleybalteams inmiddels zo'n beetje de beste nationale sportteams van Rwanda. Nederland had het in De Maaspoort in Venlo niet makkelijk met de Afrikanen, maar bondscoach Hans Mater zag Oranje uiteindelijk toch zegevieren: 25-21, 18-25, 25-15, 27-25.

De vrouwen begonnen het toernooi een stuk minder ingewikkeld met een wedstrijd tegen Kroatië. In het Arnhemse Musis werden de Kroatische dames in drie sets vrij eenvoudig opgerold: 25-11, 25-17, 25-9. Het toernooi in Nederland gaat nog de hele week door, met vanaf donderdag de knock-outfase.

Racetalent Van Kalmthout domineert in straten Toronto

Coureur Rinus van Kalmthout heeft in het Amerikaanse Pro Mazda Championship, twee niveau's onder de IndyCar Series, twee soevereine zeges geboekt in de straten van Toronto. Zowel op zaterdag als zondag stond er geen maat op de 17-jarige Hoofddorper, die in de VS als Rinus VeeKay door het leven gaat.

Begin maart had Van Kalmthout in de straten van St Petersburg in Florida al beide races gewonnen, maar daarna lukte het op de gewone circuits en ovals niet om nog een zege te pakken. In Toronto keerde men dus weer terug op een stratencircuit en dat ging perfect voor de jonge Nederlander.

In de vrije trainingen was hij al razendsnel en voor beide races veroverde hij de poleposition. In beide races was het recept vrijwel hetzelfde: al snel reed Van Kalmthout ver weg, meerdere keren kwam alles door de safety car weer bij elkaar, maar keer op keer reed hij gelijk weer ver weg van het veld om uiteindelijk de race te winnen.

"Het was een fantastisch weekend, alles klopte", reageerde de door Jumbo gesteunde coureur. De Brit Harrison Scott zorgde zaterdag voor het nodige spektakel: hij ging in de fout bij het aanremmen voor een bocht en dat resulteerde er, zoals hieronder te zien is, in dat hij meters door de lucht vloog. Gelukkig was hij na afloop wel in orde.

Moet de Navo stoppen met oefeningen in de Baltische staten?

Maandag sprak Donald Trump met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Tijdens een persconferentie zei de Amerikaanse president dat er wellicht zou worden gepraat over de militaire oefeningen in Estland, Letland en Litouwen. Poetin wil dat die stoppen.

Maar deze Navo- en EU-lidstaten hebben uit het Sovjet-tijdperk nog veel etnische Russen binnen hun landsgrenzen, en vrezen een Oekraïne-achtig scenario waarbij Rusland zijn landgenoten komt beschermen.

Zou Trump toe moeten zeggen om te stoppen met die oefeningen om Poetin tegemoet te komen?

FOK! sportfoto-onderschrift week 28

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Ouwehoersubsidie met het volgende onderschrift: "Buitenaardse wezens houden normale kleding aan tijdens invasie op planeet aarde; slechts één Japanner krijgt argwaan."

De opgave van deze week:

Novak Djokovic zit er niet bepaald alledaags bij op het gras van Wimbledon, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Novak Djokovic zit er niet bepaald alledaags bij op het gras van Wimbledon, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

DTM-coureur Frijns valt uit in Zandvoort, Rast neemt wraak

Het DTM-weekeinde in Zandvoort is voor Robin Frijns op minder fraaie wijze geëindigd. Zaterdag reed de Nederlandse Audi-coureur nog naar een vijfde plek, het beste resultaat in zijn nog jonge DTM-loopbaan, zondag viel de Nederlander uit.

In de ochtendtraining bleek de RS5 van Frijns al met elektronische problemen te kampen en dat was voor de kwalificatie niet verholpen. Hij vertrok daarom achteraan, maar na twintig minuten moest hij er met kapotte electronica de brui aan geven.

Audi-merkgenoot René Rast nam op fraaie wijze wraak. Zondag wilde de regerend kampioen als laatste zijn pitstop maken, maar de safety car kwam de baan op voor hij naar binnen kon en dus was zijn voorsprong verdwenen, waardoor hij achterin eindigde.

Dit keer dook Rast al na de eerste ronde naar binnen en dat bleek een gouden zet. Mercedescoureurs Gary Paffett en Paul di Resta kwamen achter Rast de baan op na hun pitstops en konden de Duitser uiteindelijk niet meer verschalken, waardoor Audi de eerste zege van 2018 pakte.

Nederlands rolstoelsucces op Wimbledon, junior Tseng wint weer titel

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft op Wimbledon de titel in het damesdubbelspel gewonnen. Op het heilige gras in Londen, waar geen enkelspel gespeeld werd, was ze samen met de Japanse veelvoudig Grand Slam-kampioene Yui Kamiji oppermachtig.

In de halve finales wonnen De Groot en Kamiji al met 6-0, 6-0 van Katharina Krüger en Kgothatso Montjane, in de finale was het niet veel spannender: de Duitse Sabine Ellerbrock en de Britse Lucy Shuker gingen er met 6-1, 6-1 hard af.

Bij de junioren stond Tseng Chun-hsin weer te schitteren. De 16-jarige Taiwanees stond in zijn eerste vijf wedstrijden geen set af en rekende in de finale met wat meer moeite af met thuisfavoriet Jack Draper, die een dag eerder nog een halve finale van 4,5 uur speelde: 6-1, 6-7 (2), 6-4.

Voor Tseng is het een voortzetting van een droomjaar. Hij haalde de finale op de Australian Open en won de titel op Roland Garros, alvorens zijn zege op Wimbledon. Niet geheel verrassend is Tseng ook de nummer één van de wereld bij de junioren.

De Poolse Iga Swiatek pakte de titel bij de meisjes. In de finale was ze met 6-4, 6-2 te sterk voor de Zwitserse qualifier Leonie Küng. De Turk Yanki Erel won met de Fin Otto Virtanen de dubbeltitel bij de jongens, het Chinese duo Wang Xinyu/Wang Xiyu won bij de meisjes.

Het Britse thuispubliek kon tot slot niet juichen in het gemengd dubbelspel. Jamie Murray ging samen met de Wit-Russische Viktoria Azarenka in de finale onderuit tegen de Oostenrijker Alexander Peya en de Amerikaanse Nicole Melichar: 7-6 (1), 6-3.

Courtois trots op uitverkiezing beste doelman

Thibaut Courtois is gekozen als beste keeper van het WK in Rusland. De Belgische sluitpost laat via Twitter weten trots te zijn op zijn prijs.

“Een van de grootste individuele onderscheidingen die een doelman kan krijgen! Ik ben zo trots hierop!”, reageert de doelman die met België beslag legde op de bronzen plak. In de troostfinale won hij met zijn ploeggenoten met 2-0 van Engeland. Zelf blonk hij een maand lang uit met sterke optredens onder de lat bij onze Zuiderburen.

De sluitpost van Chelsea had zware concurrentie, maar de FIFA maakt niet bekend welke andere doelmannen dicht bij de eretitel waren. Ook Hugo Lloris (Frankrijk), Jordan Pickford (Engeland) en Danijel Subasic (Kroatië) werden genoemd als kanshebbers op de prestigieuze prijs, maar uiteindelijk heeft de 26-jarige Courtois de verkiezing gewonnen.

Courtois imponeerde regelmatig met belangrijke reddingen afgelopen WK, waardoor de sluitpost nadrukkelijk in verband wordt gebracht met een vertrek bij Chelsea. De Belgische doelman heeft al laten doorschemeren dat hij graag naar Spanje verkast, omdat zijn kinderen daar wonen. Real Madrid is naar verluidt geïnteresseerd in Courtois en een akkoord met Chelsea zou nabij zijn.

Beachvolleyballers Boelhé en Van de Velde winnen openingswedstrijd EK

Beachvolleyballers Dirk Boelhé en Steven van de Velde zijn het Europees kampioenschap in eigen land goed begonnen. In Apeldoorn wonnen ze hun eerste groepsduel van het Italiaanse duo Enrico Rossi en Marco Caminati. Het werd 21-18, 29-31 en 15-9. 

Boelhé en Van de Velde kwamen goed uit de startblokken en wisten in de eerste set altijd een voorsprong te behouden. De set ging ook met 21-18 naar het Nederlandse koppel. In de tweede set was het voordeel in eerste instantie voor de Italianen en ze wisten na een zenuwslopende verlenging de tweede set met 31-29 te pakken. 

In de derde en beslissende set sloeg het Nederlandse duo en snel en gat en dat gaven ze niet meer uit handen. Maandag gaat het toernooi ook van start in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Voor Boelhé en Van de Velde gaat dinsdag het toernooi verder met een duel tegen Kantor/Losiak [4] uit Polen. 

Oppermachtige Truex pakt NASCAR-winst in Kentucky

Martin Truex Jr heeft de Quaker State 400 gewonnen, de negentiende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series. De regerend kampioen was vrijwel van start tot finish oppermachtig.

De eerste stage leverde weinig spektakel op. Truex domineerde, Kevin Harvick en Kyle Busch eindigden achter hem, zonder ooit echt kans te maken op de stagewinst. Na 110 ronden ging het even fout voor Clint Bowyer: hij tikte de muur zachtjes aan en we kregen een eerste echte caution.

Ook de tweede stage was verder niet bijster interessant. Truex reed de gehele tijd op kop en pakte de punten, voor Kyle Busch, Ryan Blaney en Harvick. Bij de pitstops nam Brad Keselowski twee in plaats van vier banden, waardoor hij wel de leiding over kon nemen voor de herstart, met 100 ronden te gaan.

JJ Yeley parkeerde zijn auto met een ronde of zestig te gaan in de muur met een technisch probleem, waardoor de volgende caution uitgeroepen werd. Een kleine tien ronden later kon men weer op pad, met Kurt Busch als nieuwe leider na de pitstops, voor Truex, Blaney en Keselowski, terwijl Larson met problemen terug was gevallen.

Truex nam de leiding vrij snel weer over van Kurt Busch en ook Blaney kwam er voorbij. Met dertig ronden te gaan reed Keselowski op plek drie, maar al wel ruim achter de eerste twee. Daar veranderde in de slotfase niks meer aan en Truex pakte zijn vierde overwinning van het jaar, voor Blaney en Keselowski.

Truex gooide er een puike burn-out uit (Bron: YouTube)

Modric gekozen als beste speler van het WK

Luka Modric sloot de finale met Kroatië verliezend af, maar is alsnog gekozen als beste speler van het WK. Hij houdt Hazard en Griezmann achter zich.

Kort na de met 4-2 verloren finale tegen Frankrijk mocht de Kroaat zijn onderscheiding ophalen, die vrijwel niemand hem zal misgunnen. De spelmaker van Real Madrid imponeerde in vrijwel elke WK-wedstrijd. Als aanvoerder van de Kroaten loodste hij zijn ploeg door de groepsfase waarin de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic wist van zowel Argentinië, IJsland als Nigeria te winnen. In de achtste finale werd Denemarken uitgeschakeld, waarna Rusland en ook Engeland werden verslagen. Frankrijk bleek zondag echter te sterk.

Hazard wist ook veel indruk te maken, waardoor de aanvaller van Chelsea in verband wordt gebracht met een vertrek uit Londen. De dribbelaar was medeverantwoordelijk voor de derde plek van België, dat met 2-0 wist te winnen van Engeland in de troostfinale. Griezmann maakt het podium compleet. De Franse spits wist vier keer te scoren en twee assists af te leveren dit WK. De belangrijkste treffer maakte hij in de finale door vanaf de stip de 2-1 binnen te schuiven.

Wederom eenvoudige pot voor Nederlandse waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK Waterpolo in Barcelona met een monsterscore gewonnen. Israel was met 2-20 geen partij voor de nummer twee van de World League. Gisteren was Italië met 21-2 al te sterk voor Israel, dat nu laatste in poule A staat.

Omdat Nederland met Kroatië en Israel de twee makkelijkste ploegen als eerste trof, staat Nederlrand nu eerste in de poule. De voornaamste concurrenten Italië en Griekenland spelen later vanavond een onderlinge wedstrijd, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat er met een groot verschil gewonnen gaat worden.

In poule B hebben topfavorieten Rusland en Hongarije ook totaal geen moeite gehad met Turkije en Servië, de ploegen wonnen met respectievelijk 5-32 en 2-27. Voor Hongarije is dit de eerste overwinning, nadat gisteren met 9-13 verloren werd van Spanje. Rusland staat nu dankzij twee monsterzeges ver bovenaan in de poule, Spanje zal naar alle waarschijnlijkheid na hun wedstrijd vanavond de tweede plek innemen. 

Morgen hebben de dames een dag rust, dan komen de herenteams voor het eerst dit toernooi in actie. Nederland treft om 17:00 Kroatië.

Frankrijk wereldkampioen na 4-2 winst op Kroatië

In een doelpuntrijk duel heeft Frankrijk de tweede wereldtitel veroverd. De grote vedetten van Les Bleus maakten hun status waar: 4-2.

Na een onrustig begin zonder grote kansen was het na 17 minuten aanvaller Mario Mandzukic die de vrije trap van Antoine Griezmann via de kruin achter zijn eigen doelman Danijel Subasic kopte.


Dat was op dat moment geen terechte stand, want het was Kroatië wat een licht veldoverwicht had en feller uit de startblokken kwam. Vida had vier minuten later al gelijk kunnen maken, maar zijn kopbal ging hoog over. Tien minuten na de openingstreffer werd de stand echter alsnog in evenwicht gebracht door Ivan Perisic. De aanvaller van Internazionale pikte een afgeslagen vrije trap goed op, legde klaar met rechts en schoot vervolgens verwoestend hard raak met de linker.


Griezmann zorgde er vervolgens voor dat Frankrijk toch met een voorsprong kon gaan rusten. Perisic kreeg de bal ongelukkig op de arm en na inmenging van de VAR besloot scheidsrechter Nestor Pitana de bal op de stip te leggen. Dat moment wordt door analisten van over de hele wereld besproken en de meerderheid ziet er geen strafschop in omdat de spits zijn arm onmogelijk weg kon trekken van zo'n korte afstand. 'Grizzy' had er allemaal geen boodschap aan en schoof onberispelijk raak.


Na de thee was het begin wederom voor Kroatië en opnieuw leverde het geen treffers op. Daar mochten Les Bleus doelman Hugo Lloris voor danken, want de sluitpost van Tottenham Hotspur reageerde flitsend op een knap schot van Rebic. Even later repareerde hij vakkundig een zeldzaam slippertje van Samuel Umtiti, die op inzet werd afgetroefd door de onvermoeibare Kroaten.

Frankrijk heeft in de persoon van N'Golo Kanté ook zo'n speler met een enorme motor, maar de o zo belangrijke middenvelder werd na 54 minuten gewisseld omdat hij met geel op zak kleine overtredingen bleef maken en bondscoach Didier Deschamps het risico op rood niet durfde te nemen. De Kroaten grepen het moment aan om nog wat meer gas te geven op het middenveld, maar de treffer viel aan de andere kant.
Met een schitterende pass lanceerde Paul Pogba zijn maatje Kylian Mbappé en de groeibriljant van Paris Saint-Germain kwam tot een voorzet die Griezmann kon controleren. Hij legde terug op de doorgeschoven Pogba en die schoot eerst met rechts en toen met links. Twee keer verwoestend hard en nadat Subasic bij het eerste geblokte schot al naar de hoek dook, was hij kansloos voor de tweede: 3-1.


De Kroaten stonden dit WK al vaker achter, maar nog niet met twee goals. Mbappé maakte de marge zelfs nog groter door van net buiten de zestien raak te schieten. Hij is, sinds de legendarische Pélé, de eerste tiener die scoort in de finale van een wereldkampioenschap. Mandzukic werd na de eerste maker van een eigen goal ook de eerste Kroaat die in een WK-finale kon scoren. Hij profiteerde van een blunder van Lloris die hem wilde uitkappen, maar verder dan de 4-2 liet Frankrijk het niet komen.

Frankrijk viert feest. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Frankrijk viert feest. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Djokovic klopt Anderson in finale Wimbledon

Novak Djokovic heeft voor het eerst in ruim twee jaar weer eens een grand slam gewonnen. Hij versloeg in de finale van Wimbledon Kevin Anderson met 6-2, 6-2 en 7-6 (3).

Anderson bereikte de finale door in de kwartfinale Roger Federer te verslaan en was na een marathonpartij in de halve finale, 26-24 in de vijfde set, te sterk voor John Isner. Ook Djokovic had een zware halve finale achter de rug, hij klopte Rafael Nadal met 10-8 in de vijfde set.  Vandaag was Djokovic in de eerste twee sets heer en meester. De Servier kwam in de derde set echter toch nog serieus in de problemen.

Zowel op 5-4 als op 6-5 waren er setpoints voor Anderson, maar deze werden door de Zuid-Afrikaan niet benut. De set moest beslist worden in de tiebreak en daarin was Djokovic weer duidelijk de betere. Hij boekte zo zijn vierde Wimbledontitel (na 2011, 2014 en 2015) en komt nu op een totaal van dertien Grand Slams. 


De winnaar van Wimbledon 2018 (Pro Shots / Action Images)

Trump: sleep EU maar voor rechter

De Amerikaanse president Donald Trump gaf de Britse premier Theresa May vrijdag een tip: ga nou maar niet met de Europese Unie onderhandelen. Sleep de EU gewoon voor het gerecht.

Dat vertelde May zondag in het BBC-programma The Andrew Marr Show. Trump had al eerder gezegd dat hij Theresa May advies had gegeven over hoe ze de Brexit moest aanpakken. Toen Marr aan May vroeg wat dat dan was, zei May aanvankelijk dat ze het te grof vond. Maar Trumps tip was dus: "Just sue them."

Dat de Brexit geen gemakkelijke zaak is voor de tot op het bot verdeelde Britten lijkt ook voor Donald Trump inmiddels wel duidelijk. Over dit onderwerp ging de president zondag tevens tegen de diplomatieke protocollen in, door tegen journalist Piers Morgan uit de school te klappen over wat de Britse koningin Elizabeth erover tegen hem zei.

"Ze zei, en daar heeft ze gelijk in, dat het een heel complex probleem is. Niemand zou enig idee hebben gehad hoe ingewikkeld het zou zijn. Iedereen had iets van, oh het is heel eenvoudig, we blijven erin of we gaan eruit, en we zien wel wat er gebeurt."

Pas toen Morgan vroeg hoe de koningin er dan verder zelf over dacht besefte Trump dat hij zijn mond voorbij had gepraat. Hij zei daarna overigens nog na een vraag hierover van plan te zijn in 2020 voor een tweede termijn te gaan, maar dat zei hij een paar maanden geleden ook al. Hoe dan ook duurt de pret dus vermoedelijk nog wel even voort.

Dumoulin baalt van uitblijven verschillen

Tom Dumoulin keek na afloop van de negende met gemengde gevoelens terug. De Nederlandse kopman gaat met een goed gevoel de eerste rustdag in, maar had gehoopt op meer verschillen met andere klassementsrenners.

"De eerste vijftig kilometer was echt gekkenwerk, maar daarna toen we die stroken op kwamen, werd iedereen moe en ik niet. Mijn ploegmaats hebben echt super werk gedaan. Het was een goede koers, maar uiteindelijk geen verschillen", zo vertelt hij tegenover de NOS.

"Ik zat wel een keer achter een valpartij, ergens in het begin. Ik moest een inspanning doen om terug te komen, maar had verder geen lekke banden of zoiets", zo vervolgt hij zijn verhaal. "Eigenlijk had ik gehoopt op verschillen tussen de klassementsrenners en dat is niet gebeurd."

"Er stond veel tegenwind, dus het was moeilijk om verschillen te maken", keek Dumoulin terug. "Ik heb één strook volle bak doorgetrokken en toen waren er wel overal gaten. Dat was mooi om te zien, maar uiteindelijk valt het dan toch weer stil. Daarover ben ik wel teleurgesteld, want ik was vandaag de sterkste of één van de sterkste."

Van der Poel derde bij WB mountainbiken, Tauber vierde

Mathieu van der Poel heeft in Vallnord de derde plaats gepakt in de wereldbeker mountainbiken. De Nederlands kampioen op de weg, en in het veldrijden was niet opgewassen tegen Gerhard Kerschbaumer, die de zege pakte in Andorra. Wereldkampioen Nino Schurter werd tweede. Bij de vrouwen ging de zege naar Gunn Rita Dahle Flesjaa. Anne Tauber werd vierde.

Kerschbaumer en Schurter maakten zich al vroeg los van de rest. Halverwege de wedstrijd kon de Zwitserse wereldkampioen niet meer volgen bij de Italiaan. Kerschbaumer won met meer dan één minuut voorsprong. Van der Poel werd derde op meer dan twee minuten van de 26-jarige Italiaan.

1. Gerhard Kerschbaumer
2. Nino Schurter
3. Mathieu van der Poel

Bij de vrouwen had Jolanda Neff de beste start, maar al snel ontstond er een kopgroep van zes rensters met daarbij de Nederlands kampioen Tauber. Neff, wereldkampioene en leidster in de wereldbeker, liet meteen haar klasse zien en reed bij iedereen weg. Dahle Flesjaa kon de Zwitserse het beste volgen, maar wel op enkele secondes van Neff. Tauber reed op dat moment op de derde plaats. Dahle Flesjaa sloot met nog twee rondes aan bij Neff en reed vervolgens weg bij de wereldkampioene en soleerde naar de zege. Emily Batty, die begin van de wedstrijd nog te maken kreeg met materiaalpech, reed in de slotfase nog naar de derde plaats voor de Nederlandse Tauber.

1. Gunn Rita Dahle Flesjaa
2. Jolanda Neff
3. Emily Batty
4. Anne Tauber

Kwalitaria haalt wanbetalers offline

Vrijdag de dertiende bleek achteraf gezien een slechte dag voor de Kwalitaria in Barendrecht. Enkele van hun gasten besloten om een flink maal te bestellen en dat ook daadwerkelijk op te eten, maar helaas voor de snackbar besloot het geboefte een groot gedeelte van hun rekening niet te betalen. 

De eigenaar heeft daarom foto's, afkomstig van de beveiligingscamera, online gezet, met het vriendelijke verzoek aan de heren op de foto om alsnog de rekening te komen voldoen. Aangezien zij er blijkbaar vanuit gaan dat de snuggere hongerlappen hun Facebook-pagina niet volgen, vragen zij vriendelijk om het bericht zo veel mogelijk te delen om de wanbetalers te attenderen op hun oproep. Bij deze. 

Update 15-07 17:30 uur
De snakcbar heeft de foto's weer verwijderd van Facebook. De 'heren' hebben zich gemeld bij de zaak. 

8.000 varkens omgekomen bij stalbrand

Bij een grote stalbrand in het Duitse Rheine zijn zeker 8.000 varkens omgekomen. De rookwolken zijn vanuit Almelo, Hengelo en Enschede te zien zo meldt RTV Oost. 

Volgens Duitse media is het dak van van de stal ingestort. In de stal 'woonden' in totaal 13.000 dieren. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden. 

Napoli: "Ronaldo werd ook bij ons aangeboden"

Cristiano Ronaldo maakte de transfer van de eeuw naar Juventus, maar het had volgens Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis ook anders kunnen lopen.

Op zondagochtend vertelde journalist Carlo Alvino dat Ronaldo zelf liever naar Napoli had gewild, maar de financiële armslag van de Oude Dame gaf de doorslag. "Jorge Mendes heeft een goede band met Napoli en voorzitter Aurelio De Laurentiis en heeft Ronaldo aangeboden bij Napoli, maar omdat ze niet zoveel konden betalen, wendde Ronaldo zich tot Juventus", claimde de verslaggever.

Ronaldo tekende onlangs een vierjarig contract in Turijn en heeft met een emotionele brief afscheid genomen van het Real Madrid, waar hij talloze successen vierde. "Ik heb er lang over nagedacht en ik weet dat de tijd voor een nieuwe cyclus is aangebroken", schreef hij kort na de bekendmaking van zijn transfer naar Turijn. Met de transfersom, zijn salaris en commissies bij elkaar opgeteld, komt de investering neer op ruim 350 miljoen euro.

De Laurentiis geeft toe dat Napoli zich dat niet kon veroorloven. "Ronaldo werd ook aangeboden bij Napoli", bevestigt de preses in gesprek met La Gazzetta dello Sport. "Ik heb gebeld met zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes. We deden een aanbieding en we zouden Ronaldo een percentage hebben gegeven van de opbrengsten die zijn komst met zich had meegebracht. Maar de 350 miljoen euro die Juventus investeert, was voor ons niet haalbaar. We zouden het risico hebben gelopen om de club richting een faillissement te duwen."

Ronaldo leverde Real Madrid een transfersom van honderd miljoen euro op, maar dat bedrag kan door variabelen met twaalf miljoen oplopen. Hij gaat in de Serie A naar verluidt dertig miljoen euro per jaar verdienen en zou met Carlo Ancelotti hebben gebeld om informatie in te winnen over het leven en het voetbal in Italië. Ronaldo verliet Real Madrid na negen seizoenen, waarin hij 438 officiële wedstrijden speelde en 450 keer scoorde.

Van Vleuten bekroont eindzege Giro Rosa met winst in slotetappe

Annemiek van Vleuten heeft met overmacht de Giro Rosa op haar naam geschreven. De 35-jarige renster van Mitchelton-Scott won naast de klimtijdrit, de rit naar de Monte Zoncolan ook de afsluitende etappe in de Giro Rosa. Lucinda Brand werd op een kleine halve minuut tweede, voor de Poolse Kasia Niewiadoma.

Van Vleuten volgt Anna van der Breggen op als eindwinnares van de belangrijkste rittenkoers bij de vrouwen. Ashleigh Moolman werd op ruim vier minuten tweede, voor Amanda Spratt die 6.30 achterstand had op haar ploeggenote.

Lang reed er in de slotetappe dertien rensters vooruit, maar met nog twintig kilometer te fietsen werden ze weer bijgehaald. Op zeventien kilometer van de streep lag er nog een klim 6 kilometer aan 7,1% en daar liet Van Vleuten haar klasse zien. De Nederlandse reed weg bij al haar concurrenten en had aan de top een voorsprong van twintig seconden op de rest. In de afdaling bouwde ze haar voorsprong nog wat uit op de rest en pakte zo haar derde ritzege in de Giro Rosa.

Naast de drie ritzeges en de eindzege voor Van Vleuten wonnen de andere Nederlandse rensters nog drie etappes. Sunweb in de ploegentijdrit, Wild in etappe twee en Vos in de achtste rit.

Idioot op een motor opgepakt

Een 40-jarige Bredanaar is zaterdag 14 juli 2018 omstreeks 22.10 uur aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag op zijn motorfiets, het rijden zonder geldig rijbewijs en het rijden onder invloed.

De Bredanaar reed op zijn motorfiets over de Markt in Etten-leur. Hij reed met hoge snelheid tegen de richting in rakelings langs de volle terrassen in de richting van de Oude Bredaseweg. Een motoragent achtervolgde hem en zag dat de man diverse verkeersovertredingen pleegde. Zo reed hij tegen het verkeer in, over een voetpad en negeerde hij een 30 km zone.

Bij zijn aanhouding op de Vioolstraat gaf hij de personalia van zijn broer op, die wel een motorrijbewijs heeft. Zelf heeft hij geen motorrijbewijs en zijn autorijbewijs is al jaren geleden ongeldig verklaard. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies 335 ugl. Hij is in het verleden al vaker bekeurd voor rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs. De motorfiets is in beslag genomen.

Geblesseerde Varenhorst wil 'gewoon' deelnemen aan EK beachvolleybal

Christiaan Varenhorst wil in actie komen op de Europese kampioenschappen beachvolleybal die zondagavond in Nederland beginnen. De beachvolleyballer die een koppel vormt met Jasper Bouter ging afgelopen donderdag in een World Tour-wedstrijd in het Zwitserse Gstaad nog door zijn enkel. 

Op een Instagram-kiekje die Varenhorst plaatste was te zien hoe hij in bed lag met krukken. Dit zorgde voor onrust in het Nederlandse kamp, want het duo dreigde daardoor alsnog het EK Te missen. Varenhorst heeft echter te kennen gegeven dat hij hoe dan ook wil proberen zijn partijen te spelen op de EK.

Varenhorst/Bouter spelen maandag hun eerste wedstrijd op het EK. Varenhorst werd vorig jaar met Maarten van Garderen vierde op de WK. Het EK wordt gespeeld in Den Haag, Apeldoorn, Rotterdam en Utrecht. De finales zijn volgend weekeinde in de Hofstad. 

"Rebic betaalde alle leningen van mensen uit geboortedorp"

Ante Rebic speelt zondagmiddag de WK-finale en is de held van zijn geboortedorp Donji Vinjani, maar niet alleen vanwege zijn voetbalprestaties.

Het dorpje in het achterland van Dalmatië telt zo'n 500 inwoners en de 24-jarige aanvaller van Eintracht Frankfurt koestert nog altijd warme gevoelens voor de plek waar hij zijn eerste balletjes trapte. Hij ruilde amateurvereniging Vinjani in voor NK Imotski en na twee seizoenen transfereerde hij naar het RNK Split van Darko Buturovic. In 2013 tekende hij een vijfjarig contract bij Fiorentina, dat hem verhuurde aan RB Leipzig, Hellas en Eintracht Frankfurt.

De club uit de Bundesliga besloot in december om de optie tot koop op Rebic te lichten en zal daar geen spijt van hebben. De Frankfurters legden de linksbuiten tot medio 2021 vast en betaalden naar verluidt twee miljoen euro aan Fiorentina. Lovro Sindik, een goede vriend van Rebic, is trots op de WK-finalist met een groot hart: “Hij is opgegroeid in een klein dorpje, niet ver van Split vandaan. Hij is zijn roots nooit vergeten, ondanks dat hij op negentienjarige leeftijd al naar Italië vertrok.”

“Hij heeft al eens voor de vijfhonderd inwoners van zijn geboortedorp alle lopende leningen afbetaald”, vertelt Sindik aan de Oostenrijkse krant Heute. Rebic , wiens vader buschauffeur en moeder advocate was, wordt overigens nadrukkelijk met een transfer in verband gebracht. Onder meer Bayern München, Manchester United, Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur zouden belangstelling hebben voor Rebic. Geschat wordt dat hij nu zo'n 45 miljoen euro moet kosten.

Degenkolb wint kasseienrit in Tour de France

John Degenkolb heeft de kasseienetappe van de Tour de France gewonnen. De Duitser was na een etappe van 156 kilometer tussen Arras en Roubaix de snelste voor de Belgen Greg van Avermaet en Yves Lampaert. De Nederlandse klassementsmannen kwamen in de eerste grote groep binnen.

Antwan Tolhoek zat mee in de vroege vlucht. De jonge Zeeuw van LottoNL-Jumbo had in de kopgroep van tien het gezelschap van Thomas De Gendt, Chad Haga, Omar Fraile, Reinardt Janse van Rensburg, Olivier Le Gac, Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Damien Gaudin en Nicolas Edet. De kopgroep kreeg nooit meer dan vier minuten van het peloton.

Na tien kilometer was het schrikken in het peloton. Er was een vrij grote valpartij met daarbij als grootste slachtoffer Richie Porte. De Australische kopman van BMC kon zijn weg niet meer vervolgen en moest opgeven met een sleutelbeenbreuk. Ook osé Joaquin Rojas (Movistar) moest de strijd staken.

Nog voor de kasseistrook waren er al meerdere lekke banden maar het peloton kon compleet beginnen aan de eerste kasseistrook. De kopgroep was daar drie minuten eerder en Tolhoek kreeg daar al meteen een lekke band en moest de andere renners laten gaan.

Op de eerste kasseistroken nam BORA-hansgrohe samen met team Sky de leiding in het peloton. Dat zorgde voor een eerste breuk in het peloton, maar in het eerste deel van het peloton zaten de Nederlandse klassementsmannen. Ook de topfavorieten voor de eindzege zaten in het eerste deel.

Het bleef lekke banden regenen. Bauke Mollema en Steven Kruijswijk kregen daar ook mee te maken, mede door hun ploeggenoten konden ze al snel weer terugkomen. Met nog vijftig kilometer te gaan was er een eerste serieuze versnelling van de geletruidrager Greg van Avermaet. Alles kwam weer bij elkaar en op de volgende kasseistrook kwam Froome ten val. De kopman van Sky had nog genoeg ploeggenoten over om hem terug te brengen.

Movistar was in de eerste groep goed aanwezig met zes renners, maar Mikel Landa lette even niet op en reed tegen een achterwiel aan van Kruijswijk. Twee ploeggenoten wachten op de Bask, maar door de zware valpartij was het verschil opgelopen naar de minuut. Ook Uran kwam ten val. Ook zijn ploeggenoten moesten in de achtervolging op het eerste peloton. De Colombiaanse nummer twee van de afgelopen Tour moest daarnaast ook nog van fietst wisselen.

Jasper Stuyven was de eerste renner die uit het peloton naar de koplopers toe, dat toen nog maar bestond uit Janse van Rensburg en Gaudin. Het drietal kreeg geen ruimte doordat Dumoulin en zijn ploeggenoot Kragh Andersen stevig doortrokken. Door het hoge tempo bleef de achterstand van Landa en Uran op de minuut liggen.

Op de voorlaatste strook van Camphin-en-Pévèle reed een drietal weg. Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb vonden elkaar en sloegen een gat van dertig seconden. In de groep daarachter verliep de achtervolging moeizaam.

Bij de laatste kasseistrook was het verschil opgelopen naar de minuut waardoor de drie konden uitmaken wie de dagzege pakt in Roubaix. Bardet, de Franse hoop, kreeg opnieuw te maken met een lekke band. Hij zakte terug tot de groep van Landa op veertig seconden van de eerste groep. Movistar reed daar een lange tijd op kop voor Landa en nu sprong AG2R La Mondiale bij voor hun kopman Bardet. In de laatste meters konden ze weer de aansluiting vinden met de eerste grote groep.

Sagan, Jungels, Stuyven en Gilbert wisten in de laatste kilometers nog weg te rijden uit de eerste groep, maar dat was te laat om de aansluiting te vinden bij de drie vooraan. In de kopgroep hadden de Belgen Degenkolb op kop gedrongen, maar de Duitser werkte beheerst af in Roubaix.

Degenkolb wint de rit naar Roubaix. (PRO SHOTS/Action Images)
Degenkolb wint de rit naar Roubaix. (PRO SHOTS/Action Images)

Knul raakt rijbewijs kwijt, gaat stennis schoppen in de stad

Surveillerende agenten zagen zaterdagnacht rond 01.15 uur een bromfietser rijden over de Van Hertumweg in Goes. De jongeman op de brommer lag plat over zijn stuur en reed met ongeveer 70 kilometer per uur over de weg. De jongeman, 17 jaar en afkomstig uit Oudelande, werd staande gehouden door de agenten en moest op het bureau een blaastest ondergaan. Hij blies 480 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd door de agenten. Na contact met zijn ouders mocht de jongen, met hun toestemming, het politiebureau weer verlaten.

'De stad in'
Helaas voor hem, zo bleek later, vond hij het een goed idee om nog even de stad in te gaan. Daar was hij even en was meteen op een negatieve manier aanwezig. De jongen liep constant te schelden en te vloeken en een hoop mensen gaven aan dat zij zich stoorden aan het provocerende gedrag van de jongen. De mensen deden hun beklag bij agenten die in de stad liepen.

112 bellen
Zij hebben de jongeman vriendelijk doch dringend verzocht om het centrum te verlaten en naar huis te gaan. Meerdere malen maakte de jongeman aanstalten om dat te gaan doen, maar telkens kwam hij toch weer terug. Na een tweetal waarschuwingen belde de jongen 112, terwijl er niets aan de hand was. Omdat het risico dermate groot was dat de openbare orde door de jongen verstoord zou worden is hij aangehouden door de agenten. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex en wordt daar zondag gehoord.

Knul raakt rijbewijs kwijt, gaat stennis schoppen in de stad (Foto: Stockfoto politie.nl)
Knul raakt rijbewijs kwijt, gaat stennis schoppen in de stad (Foto: Stockfoto politie.nl)

West Ham breekt clubrecord voor Anderson

West Ham United blijft met geld smijten op de transfermarkt. De komst van Felipe Anderson kost 47,5 miljoen euro: een clubrecord.

Vol trots laat de Londense club van nieuwbakken trainer Manuel Pellegrini weten dat de middenvelder is overgenomen van Lazio. Sky Sports rept van een vast bedrag van veertig miljoen euro plus allerlei bonusconstructies waarmee de totale transfersom nog met zo'n zevenenhalf miljoen euro kunnen oplopen. Hij heeft een vierjarig contract getekend en is alweer de zevende aanwinst van de club.

Eerder versterkten de Hammers zich immers al met Andriy Yarmolenko (20 miljoen euro), Jack Wilshere (transfervrij), Ryan Fredericks (transfervrij), Lukasz Fabianski (8 miljoen euro), Fabian Balbuena (vier miljoen euro) en Issa Diop (25 miljoen), die tot gisteren door het leven ging als duurste aanwinst in de historie van de club. West Ham United eindigde vorig seizoen op een teleurstellende dertiende plaats in de Premier League en hoopt met onder anderen Anderson in de gelederen de jacht op het linkerrijtje te openen.

"Ik voel me heel gelukkig met deze transfer", vertelt de recordaankoop op de website van zijn nieuwe werkgever. "West Ham is een traditierijke club. Grote spelers zoals Bobby Moore, Carlos Tévez en Paolo Di Canio hebben hier in het verleden gespeeld. Zij golden hier als idolen. Ik zet hoog in, dus wie weet: misschien kan ik hun niveau bereiken en ook uitgroeien tot een legende. Het is al een droom die werkelijkheid wordt om hier te zijn. Ik wil eigenaar David Sullivan bedanken, omdat hij veel moeite heeft gedaan om mij binnen te halen. Ik weet hoe moeilijk het was."

De creatieve middenvelder was de afgelopen voetbaljaargang een van de blikvangers bij Lazio: in 31 officiële wedstrijden was hij goed voor 7 doelpunten en 9 assists. In totaal kwam Anderson in vijf seizoenen tot 33 treffers en 40 assists in 174 duels voor i Biancocelesti. Mocht West Ham United uiteindelijk daadwerkelijk 47,5 miljoen euro betalen voor de enkelvoudig Braziliaans international, is hij daarmee tevens de duurste uitgaande transfer van Lazio ooit. Die eer komt nu nog toe aan Christian Vieri, die in 1999 voor 46,5 miljoen overstapte naar Internazionale.

Buffon moet al na vijf minuten vissen bij debuut PSG

Gianluigi Buffon kende zondagmiddag bepaald geen gelukkig debuut voor Paris Saint-Germain. De Franse kampioen verloor met 2-4 van een amateurclub.

Het duurde slechts vier minuten voor de uiterst ervaren Italiaanse doelman in negatieve zin opviel. Hij veroorzaakte in het oefenduel met Chambly al vroeg een penalty, die feilloos werd benut door de amateurclub. Later in de eerste helft incasseerde Buffon nog een doelpunt; in de rust werd hij gewisseld. PSG verloor het duel uiteindelijk met 2-4.

Chambly, vorig seizoen nog halvefinalist in de Coupe de France, kwam in de vijfde minuut op voorsprong dankzij Anthony Soubervie. De rechtsback schoot raak vanaf elf meter nadat Buffon een opponent neerhaalde. Het werd kort voor rust 0-2 door toedoen van Gaharo Doucoure. Vlak na de onderbreking, toen Buffon al het veld had geruimd voor Rémy Descamps, maakte Patrick Etshimi er 0-3 van.

PSG trad zeker niet aan met de sterkste elf: afgezonderd van Buffon, Adrien Rabiot en Jesé Rodríguez bestond het basiselftal uit jeugdspelers. Twee van die jeugdspelers, Colin Dagba en Virgiliu Postolachi, brachten de Parijzenaars terug in de wedstrijd. Het laatste woord was echter aan Chambly, want Othman Dadoune bepaalde dertien minuten voor tijd de eindstand.

De Franse kampioen speelde pas de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding. Woensdag won het team van Thomas Tuchel met 1-0 van Sainte-Genevieve. Het seizoen begint officieel op zaterdag 4 augustus met de strijd om de Trophée des Champions tegen AS Monaco, de nummer twee van vorig seizoen. Tot die tijd zullen de WK-gangers geleidelijk terugkeren in het elftal.

1 dode, 4 gewonden bij eenzijdig ongeval in Kerkrade

Vermoedelijk door een medische oorzaak, verloor een bestuurder zaterdagmiddag op de Valkenhuiserlaan in Kerkrade de macht over het stuur. De auto raakte van de weg en kwam ondersteboven naast de weg tot stilstand. De bestuurder, maar ook zijn drie zonen en een vriendje van de zonen, raakten bij het ongeval gewond. Van een van de kinderen is de toestand zeer ernstig.

De politie verricht onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Het vermoeden is dat er een medische oorzaak is voor het verliezen van de controle. De bestuurder en het ernstig gewonde kind zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Heerlen en de drie andere kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Alle inzittenden komen uit een Duits plaatsje, net over de Nederlandse grens. Op dit moment is er niet meer informatie bekend.

Update 15-07 10:45 uur
De politie heeft zojuist bekendgemaakt dat het zwaargewonde kind in het ziekenhuis is overleden. 

Update 15:19 uur
De politie heeft laten weten dat het dodelijke slachtoffer het 10-jarige vriendje is van de drie broertjes.  Het onderzoek naar de exacte toedracht is nog niet afgesloten. De politie zet het onderzoek voort. Vermoedelijk is er een medische oorzaak waardoor de 31-jarige vader de macht over het stuur verloor en met hoge snelheid de rotonde bij de Valkenhuizerlaan opreed. De auto raakte van de weg en kwam ondersteboven naast de weg tot stilstand.

De vader is met het ernstig gewonde kind naar het ziekenhuis in Heerlen gebracht. Het jongetje is later op de avond overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Daar is hij in de nacht van zaterdag op zondag overleden. De andere drie jongens, de zonen van de bestuurder van 7, 10 en 11 jaar zijn direct na het ongeval overgebracht naar Maastricht. Hun situatie is stabiel.

De man en de jongens komen uit een klein plaatsje in de buurt van Gangelt, net over de Nederlandse grens.

Marquez wint 9e opeenvolgende Duitse Grand Prix

Marc Marquez heeft zijn veertigste overwinning in de MotoGP binnen. De Spanjaard maakte zijn bijnaam van King of the Ring volledig waar, want op de Sachsenring in Duitsland won hij al voor het negende opeenvolgende jaar: één keer in de 125cc, twee keer in de Moto2 en nu zes keer op rij in de MotoGP, telkens vanaf poleposition. 

Jorge Lorenzo kende een lekkere start en reed op zijn Ducati van de derde startplek naar de leiding, voor Danilo Petrucci, Marquez, Valentino Rossi, Maverick Viñales, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Alvaro Bautista en op de tiende plek Bradley Smith.

Na acht ronden had Lorenzo de leiding nog altijd in handen, op de voet gevolgd door Marquez. Rossi werkte zich ondertussen wat naar voren en pakte de derde plek over van Petrucci, die vervolgens ook gelijk Crutchlow in zijn hek had hijgen. 

Dat veranderde snel: Crutchlow ging wat te wijd en gleed onderuit. Richting de helft van de race opende Marquez de aanval en de wereldkampioen zette zijn Repsol Honda met succes binnendoor bij Lorenzo, zijn teamgenoot van volgend jaar.

Iets verder naar achteren was ook Bautista heerlijk op dreef. Hij had zijn Ducati van vorig jaar inmiddels voorbij onder meer Pedrosa gestuurd en opende zelfs de aanval op merkgenoot Dovizioso, die de vijfde plek in handen had, achter de Ducati's van Lorenzo en Petrucci.

Rossi wist zich ondertussen voorbij Lorenzo naar de tweede plek op te werken en Il Dottore kon de jacht op Marquez openen. Dat lukte niet helemaal, want ronde na ronde reed Marquez uiteindelijk toch weg bij zijn Italiaanse rivaal.

Lorenzo kreeg het in de slotfase juist moeilijk. Petrucci passeerde hem en pakte plek drie, terwijl ook de opstomende Viñales voorbij Lorenzo kwam. Petrucci kon vervolgens proberen wat hij wilde, maar het was geen doen om zijn podiumplek te verdedigen tegen Viñales en diens Yamaha.

Marquez werd niet meer bedreigd en boekte zo zijn veertigste MotoGP-zege, voor de Yamaha's van Rossi en Viñales. Petrucci, Bautista, Lorenzo, Dovizioso en Pedrosa volgden het podiumdrietal.

Keeper geeft er de brui aan in oefenwedstrijd tegen Everton

Onder leiding van de nieuwe trainer Marco Silva speelde Everton zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Tegenstander was ATV Irdning uit Oostenrijk.

Everton had geen enkele moeite met ATV Irdning en won de wedstrijd met 22-0. In het doelpuntenfestijn deed de keeper van de Oostenrijkse ploeg op een gegeven moment geen moeite meer om de bal te stoppen, al moet gezegd worden dat het spel van zijn medespelers ook niet echt motiverend was.

Politie beëindigt illegale houseparty's

De politie heeft afgelopen nacht, na meldingen van geluidsoverlast, opnieuw een eind gemaakt aan een illegale ´houseparty´, deze keer in een bosperceel nabij de Kastanjelaan/Parallelweg in Dorst. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd door de politie aan een soortgelijk feest een eind gemaakt die gehouden werd op een terrein van Natuurmonumenten in Ulicoten. Daar het om dezelfde organisatie ging, is in Dorst een aanhanger met daarop de complete geluidsinstallatie, aggregaten en jerrycans in beslag genomen.

Rond 04:15 uur kreeg de politie meldingen vanuit Teteringen dat daar enorme geluidsoverlast werd ervaren afkomstig uit het bos. Diverse eenheden zijn gaan zoeken naar de bron van de overlast. De dienders kwamen uit op de Kastanjelaan/Parallelweg in Dorst, waar ze enkele jongeren uit het bos zagen komen. De agenten zagen verder in het bos een Opel Zafira staan met daarachter een aanhanger met daarop onder meer grote geluidsboxen.

Een van de agenten, die de voorgaande nacht ook dienst had, herkende deze wagen omdat die ook in Ulicoten het middelpunt van het illegale muziekfeest was. Ze hebben de organisator die ook de voorgaande nacht aanwezig was, opgeroepen om alles op te ruimen. Hierna is door de politie-officier van dienst besloten om de complete aanhanger met de spullen in beslag te nemen omdat de ´heren´ de nacht ervoor ook al gewaarschuwd waren. Staatsbosbeheer is in kennis gesteld en bekijkt vandaag of er schade is aan het bos.

Politie beëindigt illegale housepartys (Foto politie.nl)
Politie beëindigt illegale housepartys (Foto politie.nl)

Porte uit Tour de France na valpartij

Zondag zou een zware dag worden in de Tour de France, want er moet over kasseien gereden worden. Dat zorgt nog wel eens voor slachtoffers en de eerste hebben we te pakken: Richie Porte, BMC's kopman en podiumhoop voor in Parijs, ligt eruit.

Overigens ging Porte niet over de kasseien onderuit. Al na tien kilometer lag hij tegen de grond, grijpend naar zijn sleutelbeen. De Australiër hield het dan ook al snel voor gezien. Vorig jaar viel hij na een zware valpartij in de afdaling van de Mont du Chat ook al in de eerste helft van de Tour uit.

Eerste Moto2-zege Binder, halfbroer Rossi pakt eerste podium

Motorcoureur Brad Binder heeft zijn eerste zege in de Moto2 te pakken. De Zuid-Afrikaanse KTM-rijder was op de zonovergoten Sachsenring de beste in de Grand Prix van Duitsland. Luca Marini, de 20-jarige halfbroer van Valentino Rossi, pakte zijn eerste podiumplek.

Bij de start nam Marini vanaf de tweede plek de leiding, voor Francesco Bagnaia en polesitter Mattias Pasini, die gezamenlijk ook al snel een klein gaatje sloegen. Dat duurde niet lang: Pasini ging in de derde ronde onderuit en nam bijna kampioenschapsleider Bagnaia mee. Die viel daardoor heel ver terug, waardoor Joan Mir en Sam Lowes de top-3 binnen konden rijden om de jacht op Marini te openen. 

Dat lukte prima en dan vooral voor Mir, die al snel de leiding pakte alvorens ook Brad Binder aan kwam sluiten. De Zuid-Afrikaan had een prima tempo te pakken en na ruim tien ronden nam hij de kop over, terwijl hij met Mir en Marini een prima gaatje op had gebouwd richting thuisfavoriet Marcel Schrötter, die op zijn beurt Miguel Oliveira in het wiel had.

De drie bleven ronde na ronde in slagvolgorde rijden, terwijl Oliveira langzaam dichterbij kwam. Dat deed hij echter niet hard genoeg en dus eindigde de Portugees als vierde. De winst was er voor Brad Binder, waarmee de Moto3-kampioen van 2016 zijn eerste Moto2-zege kon vieren. Mir eindigde als tweede, Marini kon met plek drie zijn eerste Moto2-podium vieren.

Bo Bendsneyder kwam er wederom niet aan te pas en eindigde als twintigste.

Mega Man X Legacy Collections krijgen easy mode

Op 26 juli lanceren Mega Man X Legacy Collection 1 & 2 voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. De eerste collectie bevat X tot en met X4 en de tweede collectie X5 tot en met X8.

Capcom heeft bekendgemaakt dat de collecties een easy modus krijgen onder de naam 'Rookie Hunter'. Deze modus is vrij te wisselen en zorgt ervoor dat de speler minder schade ontvangt van vijanden. Vanaf X4 voorkomt het ook instant deaths door spikes en bodemloze putten. Een prima optie dus voor hen die Mega Man net te uitdagend vinden.

Originele knockout tijdens UFC Fight Night 133

Het hoofdprogramma van MMA-gala UFC Fight Night 133 bestond uit de lang verwachte terugkeer van oud-kampioen Junior Dos Santos, maar de meeste MMA-liefhebbers zullen zich toch echt de partij van Niko Price blijven herinneren.

Vanuit een verdedigende positie, liggend op zijn rug, wist Price het hoofd van de dominant vechtende Randy Brown achter de wreef van zijn linkervoet te haken en de Amerikaan met hammerfists knockout te slaan. Terecht won Price een bonus van 50.000 dollar voor deze, nooit eerder in de UFC geziene, knockout.

Nog even vanuit een andere hoek, omdat het kan.

Junior Dos Santos vs Blagoy Ivanov
Bijna vergeten we nog de zogenaamde uitsmijter van de avond; het gevecht tussen Junior Dos Santos, weer terug na bijna een jaar schorsing en Blagoy Ivanov, voormalig kampioen van de MMA-organisatie World Series of Fighting.

De zwaargewicht Dos Santos had er zin in en de sterke Ivanov had geen schijn van kans tegen de gemotiveerde Braziliaan. Dos Santos bleef mooi afstand houden om af en toe snel de afstand te verkleinen en met zijn harde vuisten toe te slaan. Ivanov kon daar weinig tegenover zetten, behalve zijn kneiterharde rechtervuist die af en toe goed contact maakte en zelfs een snee in het hoofd van Dos Santos veroorzaakte.

Ivanov kwam in de derde ronde agressiever uit de startblokken, maar de ervaren Dos Santos wist het hoofd van de UFC-debutant goed te raken. Het snelle voetenwerk was teveel voor de Bulgaar en na vijf lange ronden was de jury het unaniem eens dat Dos Santos de overwinning verdiende.

Overige uitslagen UFC Fight Night 133
Junior dos Santos verslaat Blagoy Ivanov na jurybesluit (50-45 x3)
Sage Northcutt verslaat Zak Ottow door KO (hammerfists, ronde 2)
Rick Glenn verslaat Dennis Bermudez na jurybesluit (28-29, 30-27, 29-28)
Niko Price verslaat Randy Brown door KO (hammerfists, ronde 2)
Chad Mendes verslaat Myles Jury door TKO (stoten, ronde 1)
Cat Zingano verslaat Marion Reneau na jurybesluit (30-27, 30-27, 30-26)
Alejandro Perez verslaat Eddie Wineland na jurybesluit (29-28 x3)
Alex Volkanovski verslaat Darren Elkins na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Said Nurmagomedov verslaat Justin Scoggins na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Raoni Barcelos verslaat Kurt Holobaugh door TKO (stoten, ronde 3)
Liz Carmouche verslaat Jennifer Maia na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Mark de la Rosa verslaat Elias Garcia na opgave door verwurging (RNC, ronde 2)
Jessica Aguilar verslaat Jodie Esquibel na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)

Een aantal hoogepunten van de avond.
Sage Northcutt behaalt zijn derde achtereenvolgende overwinning.

Chad Mendes is weer lekker terug na zijn schorsing en had geen zin om langer dan één ronde te knokken.

Raoini Barcelos beslut dat Kurt Holobaugh toch écht eens een keertje knockout moet gaan.

Een heerlijke rear naked choke verwurging door Mark de la Rosa.

Troitskiy pakt eerste Formule 3-zege op Zandvoort

Coureur Nikita Troitskiy heeft op het circuit van Zandvoort zijn eerste zege in de Formule 3 gepakt. In de derde en laatste race van het weekeinde in het Europees F3-kampioenschap profiteerde de Rus van een uitvalbeurt van leider en polesitter Daniel Ticktum.

Red Bull-junior Ticktum ging wel érg snel van start, te snel, zo bleek later. Na probleemloos aan de leiding gereden te hebben kwam de Brit na negen ronden naar binnen voor zijn drive through penalty. Een ronde later kwam hij zelfs definitief binnen en was zijn race voorbij.

Voor Ticktum was het een passend einde voor het weekeinde: zaterdag vertrok hij in race twee al van poleposition, maar een slechte start gevolgd door een slechte race zorgden ervoor dat hij flink terugviel. Troitskiy kon door Ticktum's straf de leiding pakken en stond die niet meer af.

Achter de Rus ging de tweede plek naar Zhou Guanyu, die zaterdag race één won. Jehan Daruvala reed op de derde plek op het moment dat de race met een rode vlag beëindigd werd: Julian Hanses was in de Kumhobocht van de baan geschoten en het bergen duurde te lang, waardoor het rood gezwaaid werd.

Martin weer de beste in Moto3, kampioenschapsconcurrenten crashen

Moto3-coureur Jorge Martin heeft alweer zijn vijfde overwinning van het seizoen te pakken. De Spanjaard was zondag de beste op de Sachsenring in Duitsland, waar volgend jaar vermoedelijk niet meer wordt geracet. 

Bij de start name polesitter Jorge Martin gelijk de leiding, voor Marcos Ramirez, de zaterdag nog zwaar gevallen Jaume Masia en Tony Arbolino, terwijl ook Marco Bezzecchi er goed bij zat. Fabio Di Giannantonio, de nummer drie in het WK, kwam ook naar voren, waar Bezzecchi de leiding pakte.

Na ruim tien ronden was van een echte kopgroep nog niet echt sprake. Bezzecchi voerde het veld aan, met zo'n tien man achter zich aan en nog een grote groep er vlak achter. Del Conca-rijders Martin en Di Giannantonio namen het heft in handen, maar dat ging met twaalf ronden te gaan fout.

Di Giannantonio probeerde de leiding af te pakken van de kampioenschapsleider, maar tikte zijn teamgenoot aan en ging onderuit. Martin wist nog net overeind te blijven en leverde maar twee plekken in, terwijl de kopgroep ondertussen groeide naar maar liefst achttien man.

Zeven ronden voor het einde leek Martin zich eindelijk los te kunnen werken van de rest, waar Albert Arenas onderuit ging. Niet veel later ging ook de nummer vier in het WK, Enea Bastianini, hard onderuit na een aanvaring met Alonso Lopez.

Bij het ingaan van de slotronde lag Martin ruim voor de rest, waar Bezzecchi en John McPhee om plek twee vochten. Dat duel werd gewonnen door Bezzecchi, voor McPhee, Ramirez, Aron Canet en Masia. In de titelstrijd loopt Martin iets uit op Bezzecchi, het verschil is nu acht punten.

Jaloers vriendje mishandelt vriendin en haar moeder

Een 18-jarige Tilburger is afgelopen nacht op de Ringbaan Zuid aangehouden op de verdenking van het mishandelen van zijn vriendin en haar moeder. Ook zou hij vernielingen hebben aangericht aan de auto van zijn ´schoonmoeder'. De politie kreeg om 01.10 uur een melding vanuit de wijk Korvel dat een meisje op een feestje door haar vriend was mishandeld. Hij zou daarna op haar huisadres ook haar moeder hebben geslagen. Hij was weggerend richting de Ringbaan Zuid. Agenten hebben daar de verdachte aangetroffen en aangehouden.

Een 18-jarige Tilburgse deed aangifte. Ze vertelde dat ze zaterdagavond op een feestje ruzie kreeg met haar jaloerse vriend. Hij sloeg haar met gebalde vuist twee keer in het gezicht en nog een keer op haar hoofd. Ze rende naar huis en vertelde haar moeder wat er gebeurd was. Even later stond haar vriend voor de voordeur.

Haar moeder deed open waarna zij door hem ook in het gezicht geslagen werd. Ze verloor haar evenwicht en viel, waardoor ze met haar achterhoofd tegen de grond belandde. Hierna rende hij hard weg. Ze wilde naar het ziekenhuis gaan voor behandeling. Ze zag toen dat de linkerspiegel van de auto vernield was. Ook was het voertuig op diverse plaatsen bekrast. Ook moeder heeft aangifte gedaan.

Fun met Funda #108: De Twaalf Apostelen

Als je 2 miljoen te besteden hebt, kun je een leuk pand kopen in het centrum van Den Bosch en dan houd je nog een ton over voor de inrichting. Wel wat jammer dat je je dan nog blauw betaalt om de boel warm te stoken, maar je hebt wel voldoende ruimte en een leuke binnentuin. En alhoewel de inrichting wat ouderwets is (maar je mag er vanuit gaan dat de oude eigenaar die meeneemt), het is een mooi gebouw met voldoende kamers voor een gezin met een husje kinderen. Kijk maar eens mee...

Liever alle foto's op een rij? Check dan de laatste pagina!

Acht uur journaal van de troon gestoten

Gisteren vond de verliezersfinale tussen België en Engeland plaats, en dat was terug te zien in de kijkcijfers. Waar tijdens 'normale' dagen het achtuurjournaal fier bovenaan staat, moest het nu genoegen nemen met een schamele vierde plaats. Ook het programma Avondetappe met Dione de Graaff en zelfs het journaal van  18:00 uur trokken meer kijkers. 

De NPO domineert wel de top tien van gisteren. Alleen op plaats 9 vinden we SBS6 met Hart van Nederland, met 639.000 kijkers. Onderaan de top 25 vinden we op plaats 24 Van der Vorst ziet Sterren en als laatste RTL Boulevard (beide uitgezonden op RTL4) met respectievelijk  242.000 en 232.000 kijkers. Opvallend genoeg trok een herhaling van het programma Animal Crackers uit 2013 788.000 kijkers, daarmee goed voor een zevende plaats in de lijst. 

Positie Programma Tijdstip Zender Kijkers
1 VOETBAL WK BEL ENG TF 15:52 NPO1 1.272.000
2 JOURNAAL 18 UUR 18:11 NPO1 1.116.000
3 AVONDETAPPE 22:30 NPO1 1.011.000
4 JOURNAAL 20 UUR 19:59 NPO1 979.000

Het 8 uur journaal van de troon gestoten (Cijfers: Stichting Kijkonderzoek)


De hit van de dag (Video: NOS) 

MLB: Bogaerts schittert met 'walk-off grand slam'

De honkballers van de Boston Red Sox hebben zaterdag thuis gewonnen van de Toronto Blue Jays, maar makkelijk ging het niet: er was één extra inning en een heerlijke klap van Xander Bogaerts voor nodig.

Bij het ingaan van de negende inning stonden de Blue Jays met 1-2 voor, maar Jackie Bradley Jr sloeg Bogaerts met een double over de thuisplaat: 2-2. In de tiende inning waren de honken voor de Red Sox bezet op het moment dat Bogaerts aanlegde en dat deed hij goed: de Nederlander mepte de bal de tribunes in. Een walk-off grand slam dus voor hem, want met zijn vier runs in één keer was de wedstrijd gelijk voorbij.

Ook Didi Gregorius was uitstekend bezig. Op bezoek bij de Cleveland Indians hielp hij de New York Yankees al in de eerste inning met een 3-run homerun aan een ruime voorsprong. Die werd nog wel verkleind, maar de Yankees gingen er toch met de 4-5 winst vandoor.

Uitslagen MLB zaterdag
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 2-1
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 6-2
Chicago White Sox - Kansas City Royals 0-5
Minnesota Twins - Tampa Bay Rays 6-19
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 6-2
Atlanta Braves - Arizona Diamondbacks 0-3
Houston Astros - Detroit Tigers 9-1
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 2-0
New York Mets - Washington Nationals 7-4
St.Louis Cardinals - Cincinnati Reds 2-8
Baltimore Orioles - Texas Rangers 1-2
Cleveland Indians - New York Yankees 4-5
Los Angeles Dodgers - Los Angeles Angels 4-5
Colorado Rockies - Seattle Mariners 4-1
San Francisco Giants - Oakland Athletics 3-4
San Diego Padres - Chicago Cubs 6-11

Bogaerts met de walk-off grand slam (Bron: YouTube)

Kleinste republiek op aarde wint WK-medaille

Het is de kleinste republiek op aarde en sowieso het op twee na kleinste land op aarde, achter Vaticaanstad en Monaco: Nauru, een eilandje op een kleine 4500 kilometer ten noorden van Australië, goed voor grofweg tienduizend inwoners.

Dat piepkleine landje heeft iets bijzonders te vieren: er is een mondiale WK-medaille gewonnen! In het Oezbeekse Tashkent is zaterdag het WK gewichtheffen voor junioren afgesloten en bij de dames boven 90 kilogram was het raak: Charisma Amoe-Tarrant won er zilver bij het stoten en brons in de totaalstand.

Hartstikke leuk dus, want zelfs liefhebbers van de meest obscure sportevenementen die er zijn zien toch niet vaak enig succes van atleten uit Nauru. Overigens was het op de Gemenebestspelen dit jaar ook al raak: daar won Amoe-Tarrant al zilver, maar de concurrentie was er wel beduidend minder sterk dan in Tashkent.

Dat Amoe-Tarrant in de zwaarste categorie succes boekte is overigens niet zo vreemd. Wat betreft het percentage van mensen met overgewicht is Nauru namelijk de onbetwiste wereldkampioen, met een gezelligdik gemiddeld BMI van een stevige 32,5.

Frankrijk - Kroatië: wie wordt wereldkampioen voetbal?

Om 17.00 uur Nederlandse tijd is het zover: de Argentijn Nestor Pitana blaast op zijn fluitje en in het Luzhnikistadion in Moskou wordt de finale van het wereldkampioenschap voetbal afgetrapt. Frankrijk en Kroatië, een oud-wereldkampioen tegen een debutant in de WK-finale.

Er zit wel een beetje historie in dit duel. Kroatië en Frankrijk speelden in 1998 namelijk tegen elkaar in de halve finales van het WK in Frankrijk, waar het gastland door twee goals van verdediger Lilian Thuram met 2-1 won. Hoog tijd dus voor revanche voor de Kroaten.

Een WK-finale die binnen negentig minuten beslist is, dat is al even geleden. In 2006 won Italië na strafschoppen van Frankrijk, dan was er 2010 en in 2014 klopte Duitsland de Argentijnen na verlenging. Kroatië speelde op dit WK drie knock-outwedstrijden: twee keer wonnen ze na penalties, één keer na verlenging.

Verder is het nog een mooi moment om even kort terug te kijken. De hele WK-cyclus begon al op 12 maart 2015, toen Oost-Timor en Mongolië aftrapten. Chiquito Filipe do Carmo scoorde namens Oost-Timor, de eerste goal van de WK-cyclus.

Enfin, Frankrijk en Kroatië dus. Frankrijk worstelde zich door de poule met moeizame winst op Australië en Peru, gevolgd door een doodsaai gelijkspel tegen Denemarken. Kroatië klopte Nigeria, rolde de Argentijnen op en was ook nog te sterk voor IJsland: negen punten dus.

In de achtste finales won Frankrijk na een sensationeel duel met Argentinië: de Fransen hadden de leiding, de Argentijnen draaiden het om en de Fransen draaiden het op hun beurt weer om. Kroatië deed het tegenovergestelde: tegen de Denen was het niks aan, maar na een passend slechte penaltyserie wonnen ze wel.

De kwartfinales dan: Raphaël Varane en Antoine Griezmann hielpen Frankrijk met 2-0 langs Uruguay, Kroatië werkte zich - uiteraard via strafschoppen - langs de Russen. In de halve finale werd België door de Fransen van de hype train af geholpen, Mario Mandzukic schoot Kroatië naar de WK-finale door de 2-1 tegen Engeland te maken.

Zoals gezegd gaan de teams er om 17.00 uur aan beginnen. Zeg het maar, de Champs-Élysées of het Ban Jelacic-plein?

May: steun me of geen Brexit

De Britse premier Theresa May waarschuwt Britse parlementsleden zondag in een ingezonden stuk in de Mail on Sunday: als haar Brexitplannen geen steun krijgen, komt de Brexit er wellicht in het geheel niet. De waarschuwing komt vlak nadat de Amerikaanse president Donald Trump haar plannen neersabelde, juist terwijl zogeheten harde Brexiteers plannen smeden om May af te zetten. Terwijl de tijd opraakt om nog een overeenkomst met de EU te bereiken, lijkt er nu een bizarre strijd te ontstaan tussen een chaotische exit zonder deal en geen Brexit.

De premier is niet van plan om ook maar een millimeter af te wijken van de kabinetsovereenkomst van vorige week vrijdag, waarmee eindelijk een eind leek te zijn gekomen aan het geruzie in haar partij over de richting van de Brexit. Maar het bleek geen echte overeenkomst omdat haar twee belangrijkste ministers, Boris Johnson en David Davis, twee dagen later opstapten omdat ze het er niet mee eens waren.

May stelt een redelijk zachte Brexit voor, waarbij er wel vrij verkeer is van goederen maar dat van personen wordt ingeperkt. Voor een fors deel van de Britse economie worden de EU-regels, zeer tegen de zin van de harde Brexiteers, nauwgezet gevolgd. Trump zei donderdag dat dit een vrijhandelsovereenkomst met de VS lastig zo niet onmogelijk maakt.

May zal dan ook moeten vechten voor de ruimte die de EU-regels nog overlaten om zelfstandig handelsovereenkomsten met andere landen zoals de VS te sluiten. Deze mogelijkheid is cruciaal voor de harde Brexiteers, en als May er niet in slaagt dit te waarborgen dan is haar positie zo goed als onhoudbaar. De EU-gezinden in haar partij zien er echter weinig heil in om dit na te streven omdat de handel richting de EU veel groter is dan die richting de VS.

Ten val
Brexit-gezinde Conservatieve politici proberen naar verluidt uiterlijk woensdag de benodigde 48 stemmen bijelkaar te krijgen om May ten val te brengen, en een harde Brexiteer als premier aan te stellen. Deze ontwikkeling heeft May genoopt tot een uiterste poging om steun voor haar plannen te verzekeren.

Volgens May is haar voorstel de enige optie die zowel op handel met de EU als met derden zoals de VS is toegespitst. Tegelijkertijd zou het de Britse soevereiniteit waarborgen, waarbij het land zelf beslist wie er binnenkomt. Met het afwijken hiervan verliest het Verenigd Koninkrijk "de prijs" van de Brexit uit het oog, schrijft ze, met als risico dat die in het geheel niet doorgaat.

Tweede referendum
Hoe dat laatste dan zou gebeuren laat May evenwel in het midden, maar verschillende Conservatieven waarschuwen al dat de partij in tweeën dreigt te worden gespleten. Als het kabinet dan valt en er komen nieuwe verkiezingen, dan kan een Conservatieve meerderheid wel worden vergeten en neemt de kans op een tweede EU-referendum toe. De vakbonden die Jeremy Corbyns Labourpartij steunen, staan de laatste tijd steeds meer open voor deze mogelijkheid.

Maar ook als May haar partij bijelkaar houdt en achter haar plannen krijgt, is het nog maar de vraag of de EU ermee akkoord kan gaan. En dat May het vrije verkeer van personen in wil perken is misschien niet eens het grootste probleem.

Het pijnpunt zit 'm in de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Die moet volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 openblijven. Gegeven de Brexit is de enige logische mogelijkheid om dit te bereiken de volgende: de douane-grens moet in de Ierse Zee komen te liggen, waarbij Noord-Ierland in de douane-unie van de EU, en mogelijk ook in de interne markt blijft.

Onbespreekbaar
Maar dit is onbespreekbaar voor de Noord-Ierse DUP, Mays coalitiepartner nadat ze vorig jaar vervroegde verkiezingen uitriep en haar meerderheid vergokte. Zonder de steun van de DUP valt Mays regering, en daarom zit ze vast aan het idee om de grens met technologische middelen 'open' te houden, waar Ierland - en daarmee ook de rest van de EU - niets voor voelt.

Om het openhouden van de grens te garanderen kwamen het Verenigd Koninkrijk en de EU in december een soort ontsnappingsclausule overeen. Bij het uitblijven van andere oplossingen om de grens open te houden, garanderen de Britten dat Noord-Ierland en de Ierse Republiek zich aan dezelfde handelsregels houden. Maar omdat de DUP een grens in de Ierse Zee weigert, impliceert dit dat óók de rest van het Verenigd Koninkrijk zich aan dezelfde regels zal moeten houden.

Omdat Ierland een EU-lidstaat is laat het gevolg zich raden: dan houdt het hele Verenigd Koninkrijk zich dus aan EU-regels. En dat is ook een manier waarop de Brexit effectief niet door zou kunnen gaan.

Tour: Etappe 9 - Over de kasseien naar Roubaix!

De etappe van gisteren, daar kunnen weinig woorden aan vuil worden gemaakt: Dylan Groenewegen won de sprint, verder gebeurde er eigenlijk niks. Vandaag wordt het anders, want het lijkt wel voorjaar. We rijden namelijk over de kasseien, met de finish in Roubaix.

Er staan 156,5 kilometers op het programma en na 47,5 zitten we bij de eerste kasseistrook. Daar zijn er in totaal vijftien van, met de laatste op acht kilometer van de finish. In de uitgebreide voorbeschouwing op het TDF-subforum zijn alle details en weetjes weer terug te vinden. 

Het is walgelijk warm en gortdroog, eigenlijk net als in Nederland, en dus wordt het stoffig op de kasseien. Om 12.35 uur starten de heren aan de neutralisatie, een kwartier later gevolgd door de echte start. Eurosport 2 en de Player zijn er uiteraard gelijk bij, de NOS en Sporza weer om 14.10 uur.

De finish staat ergens tussen vier uur en half vijf gepland. Niet geheel toevallig natuurlijk, want na deze fraaie rit wil heel Frankrijk op tijd zijn om vanaf 17.00 uur even te kunnen ontspannen met een potje voetbal.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De kasseistroken van vandaag (Bron: Letour.fr)
De kasseistroken van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Smith wint na zeges op Van Gerwen en Cross Shanghai Darts Masters

Michael Smith is de winnaar geworden van de Shanghai Darts Masters. Hij won van Royden Lam, Michael van Gerwen en Rob Cross om het toernooi te winnen. 

Smith was met 8-5 te sterk voor Royden Lam, die vrijdag nog verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Gary Anderson. Lam was de enige Aziaat die een PDC-ster wist te verslaan. In de halve finale nam Smith al snel een 4-0 voorsprong tegen Van Gerwen. Dankzij een 170 finish kwam de 29-jarige Brabander sterk terug tot 4-3. In de tiende leg miste Van Gerwen een kans om 5-5 te maken. Smith raakte vervolgens dubbel zes voor 6-4 en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

In de eindstrijd was Cross ook niet opgewassen tegen de voormalig jeugdwereldkampioen. Voltage moest een slechte start bekopen met een 4-0 achterstand, maar wist voor de pauze nog terug te keren tot 4-2. Na de onderbreking kwam de regerend wereldkampioen amper nog in het stuk voor. Met een 130 finish en een 80 check-out liep Smith uit naar 7-2, waarna Bully Boy via dubbel tien de titel pakte in de tiende leg (8-2).

Het was de eerste titel voor Smith op de World Series. Volgende week gaat het darten weer om het eggie. Aanstaande zaterdag begint de World Matchplay, het belangrijkste toernooi op het WK na. 

Uitslagen Shanghai Darts Masters 2018

Gerwyn Price 6-2 Yuan Jun Liu
James Wade 6-0 Hai Long Chen
Rob Cross 6-0 Chen Gan Liu
Peter Wright 6-3 Seigo Asada
Michael Smith 6-0 Xiao Chen Zong
Daryl Gurney 6-1 Lourence Ilagan
Michael van Gerwen 6-1 Li Hao Wen
Gary Anderson 5-6 Royden Lam

Kwartfinales
Royden Lam 5-8 Michael Smith
Michael van Gerwen 8-4 Daryl Gurney
Rob Cross 8-3 James Wade
Peter Wright 8-7 Gerwyn Price

Halve finales
Michael Smith 8-4 Michael Van Gerwen
Rob Cross 8-5 Peter Wright

Finale
Michael Smith 8-2 Rob Cross

PvdA Amsterdam: Stelende kinderen toespreken

De PvdA in Amsterdam wil kinderen die een klein misdrijf begaan niet meer opsluiten, staat te lezen op de website van AT5. Volgens de collegepartij heeft het urenlang verhoren en gevangenzetten een traumatisch effect op kinderen.

'Als een twaalfjarig kind een pak koekjes steelt uit een winkel kan het urenlang opgesloten en verhoord worden', aldus fractieleider Sofyan Mbarki. 'Dat is veel te ingrijpend voor een kind van die leeftijd. Als kinderen getraumatiseerd raken na hun eerste aanraking met de politie is dat een slechte zaak. Kinderen moeten leren dat de politie er ook voor hen is.'

In Twente houdt de politie momenteel een proef met 'reprimandegesprekken' voor jonge wetovertreders. Als de Twentse proef slaagt, wil de PvdA wil deze gesprekken ook in Amsterdam invoeren.

Naakte trucker veroorzaakt megacrash

Een naakte trucker heeft in de Belgische plaats Lovenjoel, een deelgemeente van de Belgische megastad met de interessante naam Bierbeek een ongeval veroorzaakt. Hierbij ramde hij minstens 5 voertuigen waaronder een lijnbus en een hoogwerker.

De streakende Pool vluchtte een nabijgelegen veld in, maar kon daar later opgepakt worden. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd door een politiehelicopter die toch al ter plaatse was om naar de man te zoeken. Volgens de politie waren er ook nog 9 lichtgewonden, maar die waren dus niet in levensgevaar. Vier mensen raakten gewond in een bus die van achteren aangereden werd. Het zou kunnen dat er ook nog een passagier in de vrachtwagen zat maar dat is nog onduidelijk.

FOK! Wat een weer: zon, zon en nog eens zon

Vandaag is het zonnig en droog. Het wordt op de meeste plaatsen zomers warm met maxima van 24°C op de Wadden tot plaatselijk 30°C in het zuidoosten. De oostelijke wind is zwak tot matig. In de loop van de middag wordt de wind noordoost en langs de westkust steekt er tijdelijk een noordelijke wind op en koelt het wat af.

In de nacht van zondag op maandag is het helder. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordoosten tot ongeveer 16°C in het zuidwesten. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Maandag overdag is het op de meeste plaatsen zonnig. Later op de dag is in het zuiden en zuidwesten een zeer lokale bui niet geheel uitgesloten. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 26°C op de Wadden tot ca. 31°C in het zuid(oost)en. De wind blijft zwak tot matig uit richtingen tussen oost en noordoost, langs de westkust is er in de middag kans op zeewind met enige afkoeling tot gevolg. In de avond draait de wind in het zuidwesten naar een westelijke richting. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Interpretatie zit midden op zee, en kwam een mooi bootje tegen  (Foto: interpretatie)
Interpretatie zit midden op zee, en kwam een mooi bootje tegen (Foto: interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Groenewegen na tweede sprintzege in Tour: "Benen worden steeds beter"

Sprinter Dylan Groenewegen maakt grote indruk in de Tour de France. De 25-jarige renner van LottoNL-Jumbo won zaterdag al zijn tweede massasprint op rij en dat leverde hem na etappe zeven ook etappe acht van de Tour op.

"De benen worden alsmaar beter", glunderde de Nederlander. "De finale was snel en bochtig. Ik zag Gaviria en Greipel vechten en toen ik de finish zag wist ik het: dit is het moment. We hebben elke dag wel een lastige slotfase in de Tour, ik ben erg trots op het team."

"We gaan nu vooruitkijken, morgen wordt het lastig", doelend op de kasseienrit van zondag. De groene trui is overigens nog niet het doel van Groenewegen: "Sagan is te sterk."

Tennisser Bryan schrijft historie met Wimbledon-winst dubbelspel

Tennissers Mike Bryan en Jack Sock hebben het mannendubbelspel op Wimbledon gewonnen. De Amerikanen waren in de eindstrijd na een fraai duel te sterk voor de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen en de Nieuw-Zeelander Michael Venus: 6-3, 6-7 (7), 6-3, 5-7, 7-5.

Voor Bryan was het zijn zeventiende Grand Slam-titel bij de mannen en dat is een record. Dat stond op zestien, zoveel won hij er met tweelingbroer Bob, terwijl ook Todd Woodbridge er zestien won. Bob is echter geblesseerd en dus speelde Mike Bryan in Londen samen met landgenoot Sock, met succes.

Bij de vrouwen ging de titel naar de 22-jarige Tsjechische dames Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova. Opvallend was dat een van hun opponenten, landgenote Kveta Peschke, met haar 43 jaar bijna twee keer zo oud was. Peschke speelde samen met de Amerikaanse Nicole Melichar.

Krejcikova en Siniakova zijn bijzonder goed op dreef en wonnen eerder dit jaar Roland Garros al. Na een gelijkopgaande eerste twee sets sloegen de jonge Tsjechische speelsters in de derde set keihard toe: ze wonnen de finale met 6-4, 4-6, 6-0.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.