Kamer: 'Omstreden cupping-therapie aanpakken'

De Tweede Kamer wil dat er onderzoek komt naar de omstreden therapie cupping. Bij deze therapie, populair in moslimkringen, wordt bloed uit het lichaam gezogen. De therapie is mogelijk in strijd met de wet, schrijft NRC Handelsblad.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat cupping op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. De alternatieve therapie, ontstaan in Oost-Azië. is in opkomst onder Nederlandse moslims. Ze geloven dat de therapie allerlei kwalen kan verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.

Bij cupping worden sneetjes in het lichaam gemaakt, om er met koppen bloed uit te zuigen. Er is ook een variant waarbij niet wordt gesneden. Alleen erkende gezondheidswerkters, zoals artsen, mogen sneden maken in het lichaam. Cupping-therapeuten zijn hiervoor niet opgeleid en mogen die handeling dus niet uitvoeren. Sommige van de ruim honderd therapeuten claimen dat cupping helpt tegen kanker. De GGD waarschuwt echter voor een hoog risico op besmetting of infecties.

Toezicht
Artsenfederatie KNMG wil dat de overheid toezicht gaat houden op cupping-therapeuten. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het daarmee eens. VVD, PvdA en CDA willen bovendien dat minister Schippers (Volksgezondheid) onderzoekt of de therapeuten zich aan de wet houden en wat de gezondheidsrisico's zijn.