Matterhorn krijgt Amerikaanse release

De Nederlandse film Matterhorn gaat een release krijgen in Amerikaanse bioscopen. Arthousedistributeur Artsploitation kocht de film van regisseur Diederik Ebbinge aan en brengt de film in 2014 in de Verenigde Staten uit.

Eerder dit jaar ontving Matterhorn nog de publieksprijs op het IFFR in Rotterdam. Daarna werden prijzen gewonnen op andere filmfestivals. Meest in het oog springend is daarbij dat drie prijzen werden gewonnen in Moskou. De film werd bejubeld omdat een lans wordt gebroken voor homoseksualiteit, terwijl president Poetin onlangs juist wetten heeft aangenomen die homo’s verbieden hun geaardheid te propaganderen.

In het tragikomische Matterhorn wordt Fred gevolgd. Alleen levend en zonder zijn overleden vrouw en verdwenen zoon leunt hij op kerk, bus en aardappels-groente-vlees. Totdat Theo verschijnt, hij bij Fred intrekt en Fred Theo opnieuw probeert op te voeden.

Matterhorn is na Borgman de tweede Nederlandse film in korte tijd die een overzeese release tegemoet gaat zien. Onlangs werd Matterhorn op in Nederland op dvd uitgebracht.