'Huid sterft af door versneden coke'

Door het toenemend gebruik van een diergeneesmiddel om cocaïne te versnijden lopen gebruikers het risico dat cellen in hun neuzen en oren afsterven. Dat blijkt uit gegevens van het Trimbos-instituut.

Trimbos, een wetenschappelijk instituut voor onder meer verslavingsonderzoek, heeft vastgesteld dat het middel levamisol steeds meer wordt toegepast om cocaïne te versnijden, meldt het AD. Voorheen was volgens de instelling voornamelijk mannitol in zwang. Het instituut weet niet waarom nu juist dit nieuwe middel, dat normaliter wordt toegepast om varkens en runderen te ontwormen, voor de versnijding van de drug wordt gebruikt, maar de gevolgen zijn naar verluidt niet plezierig.

CokesnuiverBij langdurige inname kan de stof het immuunsysteem aantasten, zegt Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker bij Trimbos. In de VS zijn recentelijk veel gebruikers met afstervende huidcellen in neus en oor in het ziekenhuis opgenomen, en ook in Nederland hebben de eerste gevallen zich gemeld.

Van de Amerikaanse coke is tegenwoordig 80 procent met levamisol vervuild, en volgens Trimbos gaat het in Nederland om 60 tot 70 procent van de cocaïne die gebruikers vrijwillig bij het instituut laten testen. Trimbos waarschuwt dat inname van levamisol het aantal witte bloedlichaampjes vermindert. Dat tast de weerstand aan, waardoor bloedvaten kunnen gaan ontsteken en uiteindelijk afsterven.  Het gevolg is 'rottende' neuzen en oren.