Ex-wereldleiders: legaliseer drugs

Volgens een rapport van een commissie met voormalige wereldleiders is de 'war on drugs' een mislukking en kan deze niet worden gewonnen. Bepaalde drugs zouden gelegaliseerd moeten worden, en drugsgebruik gedecriminaliseerd. De VS en Mexico hebben afwijzend gereageerd.

Het rapport is afkomstig van de Global Commission on Drug Policy. Hierin hebben onder meer ex-VN-baas Kofi Annan, de voormalige regeringsleiders van Brazilië, Colombia, Mexico en Zwitserland, en de Britse zakenman Sir Richard Branson zitting. Ook het voormalige hoofd van de Amerikaanse centrale bank, de ex-buitenlandchef van de EU en de premier van Griekenland zijn lid.

No war on drugsDe opstellers streven een andere kijk op drugsbeleid na, omdat wetgeving met betrekking tot drugs veelal door verkeerde informatie en angst zou zijn ingegeven. Ze menen dat antidrugsbeleid faalt, doordat het de georganiseerde misdaad stimuleert, belastingbetalers handenvol geld kost en vele doden oplevert. Regeringen die stellen dat de oorlog tegen drugs werkt liegen, aldus het rapport: ze weten dondersgoed dat dit niet het geval is. Het gebruik van opiaten, cocaïne en cannabis is de afgelopen jaren immers juist toegenomen.

Drugsgebruikers doen anderen geen kwaad, zegt de commissie, en ze moeten daarom niet als criminelen worden behandeld. Het rapport beveelt experimenten met legalisering aan - wat de macht van de misdaadsyndicaten ondermijnt - en het beschikbaar maken van gezondheidsdiensten voor gebruikers. Drugsbeleid zou gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke kennis rondom gezondheid en criminaliteitsreductie.

DEA-agentenDe VS heeft afwijzend op het rapport gereageerd, meldt BBC News. Volgens het Witte Huis is drugsverslaving een ziekte die voorkomen moet worden, en zal het 'meer beschikbaar maken van drugs' niet helpen. Het rapport bestrijdt dat overigens op basis van onderzoek waaruit blijkt dat legalisering niet tot meer gebruik leidt. Ook Mexico, waar vele duizenden doden zijn gevallen sinds de regering vijf jaar geleden de cartels de oorlog verklaarde, is kritisch. Volgens de Mexicanen is legalisering niet efficiënt gezien het internationale karakter van de drugshandel. Bovendien zullen andere vormen van zware criminaliteit zoals kidnapping, afpersing en overvallen er niet door afnemen, aldus een regeringswoordvoerder.