Napster wil protestmars in Washington

Napster roept zijn gebruikers op om op 3 april in Washington te demonstreren. Op die dag houdt een senaatscommissie een hoorzitting over Napster en de toekomst van digitale muziek.

Op de avond voorafgaand aan de senaatszitting houdt de muziekuitwisseldienst een bijeenkomst om de politici haar kant van het verhaal te vertellen. Gebruikers die niet naar Washington kunnen komen, worden opgeroepen om de senatoren met e-mails en telefoontjes te bestoken.

Het aantal gebruikers van de muziekuitwisseldienst is inmiddels met 25 procent gedaald, meldt de Washington Post dinsdag. De krant baseert zich op een rapport van onderzoeksbureau Webnoize. Napster zelf ontkent de cijfers.

In februari oordeelde een Amerikaans hof dat Napster de auteursrechten schendt door gratis muziek aan te bieden. Napster beloofde begin maart een filter op haar internetsite te plaatsen en zegt nu dat de helft van de muziekbestanden geblokkeerd is. Maar volgens de Amerikaanse muziekindustrie doet de organisatie nog steeds niet genoeg om auteursrechtelijk beschermde muziek te weren.

,,De gemiddelde Napstergebruiker moet alleen wat harder werken om de muziek binnen te krijgen'', zegt een van de onderzoekers. Volgens een woordvoerder van de band Metallica is vrijwel het volledige repertoir nog vrij te downloaden. De hardrockformatie was een van de eerste tegenstanders van Napster.