Er is een watertekort maar we verzuipen!

Friso de Zeeuw is adviseur gebiedsontwikkeling en emeritus-hoogleraar bij de TU Delft.

Hij heeft een goed artikel geschreven in de Telegraaf van woensdag 12 juni jl. met de kop: ‘Starre klimaatfocus zet inrichting land klem’. Hij weerlegt het vandaag uitgebrachte rapport van de RLI (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur). Om wat korter door de bocht te gaan: deze starre RLI zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat er 100.000 huizen waarschijnlijk NIET gebouwd gaan worden.

De door ons allemaal duur betaalde organisaties die door onzekere regeringen geraadpleegd worden duidelijk te geven wat we moeten doen, of hoe we moeten omgaan met gebieden waar we kunnen bouwen. Deze vaak starre en conservatieve organisaties, zoals de Zeeuw ze omschrijft, kijken vooral wat er niet kan maar nemen geen enkele moeite te beschrijven wat er wel kan. De Zeeuw is van mening dat bijvoorbeeld ‘drijvende woningen’, of ‘woningen op palen’ gebouwd kunnen worden. Maar ook ‘verhoogde aanleg’ van woningen. Daar heeft het RLI het allemaal niet over. Ze werpen alleen ‘dammen’ op iets niet te doen. Ook m.b.t. infrastructuur zetten ze met hun advies Nederland langzaam op slot. Nog zo’n door gesnoven totaal overbodige organisatie zoals ‘provinciebesturen’. Je kent ze wel besturen waarin af geserveerde of gepromoveerde raadsleden van verschillende steden zitten. Vaak incompetent met een sterk gekleurde groene pet op. Denk aan ons ‘watertekort’.

Watertekort? Alle regen voor een heel jaar is in deze maand juni al gevallen maar wij stevenen af op een drinkwater tekort. Hoezo!? Nou provinciebesturen geven geen vergunningen om waterputten te slaan in onze duinen bijvoorbeeld omdat dit de natuur zou kunnen ontwrichten. Liever een watertekort dan een vogel die een nestplaats zoekt en die niet meer weet om hij nu rechts- of linksaf kan slaan in de duinen.

Wij zijn een speld die prikt in de leerachtige kont van een grote olifant. Dat beest: de rest van de wereld, zal er niets maar dan ook helemaal niets van voelen laat staan merken. Toch denkt Nederland een geweer in handen te hebben met een kogel die de olifant zal voelen. Het is de fantasie van onze groene broeders in Nederland. Het is zo langzamerhand een sekte aan het worden die steeds meer macht lijkt te krijgen. Ik vraag mij af of onze rechtse regering hier ook maar iets aan kan veranderen. Nederland is te klein, te lullig maar met een hele, hele grote broek en mond. Ze lachen er in Brussel weer een beetje om wanneer de zoveelste Nederlandse minister van landbouw komt smeken of ze ons niet wat meer ruimte willen geven in de verschillende mestdossiers bijvoorbeeld. Beetje pathetisch allemaal. Ik zou zeggen ‘pas op de plaats’ en luister wat meer naar ‘echte specialisten’.